Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Novoroční "ostravák"

0.0
Novoroční "ostravák"

Potřebné ingredience

korpus: 45 dkg hladké mouky, 22 dkg cukru, 1 1/2 lžičky prášku do pečiva, 10 lžic mléka, 8 dkg másla, 2 vejce, 1 1/2 lžíce kakaa.

Krém:1 máslo, 1 1/2 balíčky vanilkového pudinku, 1/2 l mléka, 1 vanilka, moučkový cukr, rum, silná káva, 2 velké balíčky piškotů

čokoládová poleva tmavá a bílá

Postup přípravy

Mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, máslo (nebo Heru), vejce a mléko zpracujeme v krásně hladké těsto. To rozdělíme na dva stejné díly. Vyválíme velkou placku. Tu vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Takto vyválíme i druhou. Propícháme vydličkou a dáme péci. Pečeme jenom chvilku - cca 15 minut - až je korpus na poklep tvrdý. Pozor - i po vychladnutí je dost tvrdý - to je kvůli krému. Je lepší si korpus udělat třeba den, dva dopředu. (aby navlhl)
Na krém si uvaříme v mléce pudink a necháme ve vodní lázni vystydnout. Ve šlechači ušlecháme změklé máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem (toho dle chuti). Postupně po lžících zašleháme pudink.
Polovinou pudinku pomažeme první korpus. Pak na něj klademe piškoty namočené v rumu nebo kávě (jak kdo má rád). Potřeme druhou polovinou krému a přimáčkneme druhý korpus.
Rozpustéme si polevu a potřeme jí korpus. Na ještě tekutou naneseme proužky bílé polevy a špejhlí protáhneme.
Necháme pořádně nasáknout - dobrou chuť do nového roku :-)

Jako malinkou obměnu můžete oba korpusy před krémem potřít pikantní marmeládou.

..

..a takto vypadá v řezu :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lasečka 7. 1. 2009, 12:40
(zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)mňam mňam vypadá to skvěle a určitě i moooc chutnalo (Y) (Y) (Y) (Y)
s-arka 31. 12. 2008, 20:13
Jani, to vypadá lákavě (Y) jen se chci zeptat *-)Jak píšete, že je dobré udělat si korpusy předem, myslíte tím udělat předem jen korpusy nebo celý koláč a nechat den dva proležet třeba jako medovník *-) (L)
eliastepa 1. 1. 2009, 9:55
@s-arka Je to opravdu výborné! (Y) (Y) já jsem to pekla a dodělávala ve stejný den - toto úterý a včera jsem to nakrojila. Ale dnes je to úplně OK - tak je lepší to nechat celé proležet - aby ten korpus nasákl vlhkost z krému a piškotů s rumem. Dejte kdyžtak vědět, jak se povedlo (L)
Machja 31. 12. 2008, 20:04
Hned bych si dala (zajic) (zajic) (zajic) (Y) ;-)
eliastepa 1. 1. 2009, 9:55
@Machja (L) (L) (L) dobrota (zajic)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie