Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 12 návštěvníků)

Nejlepší jablečný koláč

0.0
Nejlepší jablečný koláč

Potřebné ingredience

Na těsto:
* 250g hladké mouky
* špetka soli
* 125g pokrmového tuku (např. Omega)
* 100-125 ml světlého desetistupňového piva
*******

Na náplň:
* 5 velkých jablek
* šťáva z jednoho citronu
* 25g másla
* 3 lžičky vanilkového cukru
* 3 lžíce meruňkové zavařeniny
* 2 lžíce aromatické pálenky (meruňkovice, třešňovice, ..)

Postup přípravy

1. Mouku prosijte se špetkou soli na vál a navrch nastrouhejte dobře vychlazený tuk. Pak postupně přilévejte pivo a zpracujte hladké, tvárné těsto. Možná nespotřebujete celé množství piva - každá mouka nasává jinak.

2. Těsto vyválejte na plát vysoký asi půl centimetru a přesuňte do koláčové formy vyložené pečíčím papírem nebo na plech - ve tom případě na těsto položte talíř nebo pokličku a radýlkem ho ořízněte tak, abyste získali pravidelný kulatý koláč o průměru asi 35cm.

3. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180. Jablka oloupejte (slupky by pečením ztvrdly), nakrájejte na plátky (nedělejte moc tenké, při pečení pustí šťávu, takže by se jablka zbytečně vysušila a chutnala jako křížaly, já dělám osminky). Pokapejte citronovou šťávou, díky tomu nezhnědnou a získají příjemnou nakyslou příchuť. Jablka poskládejte na těsto, pokud máte koláč na plechu, okraje trochu zvedněte, aby neutekla šťáva. Na jablka naházejte kousky másla a poprašte vanilkovým cukrem (pokud máte kyselejší jablka můžete i trochu víc). Můžete poprášit skořicí. Dejte do trouby a pečte dozlatova, trvá to cca 20minut.

4. Mezitím prohřejte zavařeninu (meruňková je vážně nejlepší) s alkoholem (nejlépe v mikrovlnce) a touto směsí potřete hotový koláč - získá tak krásný lesk a vynikající chuť. Koláč chutná nejlépe ještě vlažný. Ale i studený (pokud tedy ještě něco zbyde:-)

Doporučuji tento recept vyzkoušet. Já už teď dělám rovnou dvě nebo tři dávky těsta najednou a dám do mrazáku. Když pak spěchám (a to je často:-)), jenom nakrájím jablka a během chvilky mám skvělý koláč,který není přeslazený a je plný ovoce a křupavého těsta, které mě strašně překvapilo (konsistencí připomíná listové, ale je bez (pro mě celkem nepříjemného) octového zápachu.:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

arabelka 1. 1. 2009, 16:14
(clamp) (clamp) (clamp) to já včera jedla odkamarádky... velká mňamka doporučuju (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie