Kynutý koláč - vdolek - frgál ===) Nic složitého
Potřebné ingredience
250 ml mléka
10 dkg kvasnic (nebo tak 6g sušených)
8 kostek cukru
2 celá vajíčka
250 ml oleje nebo 250 g sádla (trochu rozpustit)
malá lžička soli
300g hladké mouky
300g polohrubé mouky
Náplň:
tvarohová - 1 kg tvarohu, 1 balíček rozinek, 1 hrnek krystalového cukru, 1 vanilkový puding, 1 vanilkový cukr
Posýpátko, posypka, žmolenka, drobenka
125g hery nebo másla, lžička mletého cukru, mouka hladká i polohrubá dle potřeby
Povidla
Postup přípravy
Těsto nechám vykynout. Poté rozdělím na 6 dílů, z těch udělám kuličky. Nechám znovu chvíli kynout.
(těsto je krásné vláčné a vůbec se nelepí na ruce)
Vezmu jeden díl těsta, roztlačím ho rukou, dám doprostřed náplň a tu jakoby do těsta schovám. Beru těsto po krajích a uprostřed ho zmáčknu :) Celé těsto i s náplní opratrně otočím a položím na plech. Na plech by se měly vejít dva tyto koláče. Rukou opět opatrně roztlačíte. Nevadí, že se trhají uprostřed, to se zakryje drobenkou. Roztlačit by se těsto mělo na co největší placku. Moje babička má ždycky jeden koláč přes celý talíř. Mně se to teda nepovedlo. Zkoušela jsem je poprvé navíc s babičkou na telefonu.
Podle chuti dáme povidla a posypku.
Tak připravíme všech šest koláčů. Můžeme samozřejmě dát i jiné náplně. Já dva dělala s jablky. Babi dělá i ořechové, makové.
Podařily se, jsou výborné, ale příště se musím víc snažit ohledně tvaru vdolků.
Pokud vdolek posypete ještě horký mletým cukrem, cukr se nerozpustí a do vdolku se nevpije.
Těsto rozdělíme na 6 dílků.
Náplň navršíme na placku z těsta.
Náplň zavřeme do těsta.
Úplně schovaná náplň a těsto obrátíme.
Těsto rozmačkáme, roztáhneme, dáme povidla a posypeme drobenkou. Stačí péct jen na plechu. Těsto je dost olejové. Já jsem ale dala pečicí papír, jen pro jistotu.
Ten tvar a velikost musím ještě dopilovat :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé