Zobrazit přihlášovací formulář

Co dům dal

Přidat recept
(recept si oblíbilo 20 návštěvníků)

Americké koláče (na slano či na sladko), tzv. páje

0.0
Americké koláče (na slano či na sladko), tzv. páje

Potřebné ingredience

Základní těsto: 250 g hladké mouky, 140 g másla nebo sádla, 6 lžic studené vody, sůl, vejce na potření, mouku na vál.
Slaná náplň: např. 150g šunky, 150 g tvrdého sýra, 80 g rajčatového protlaku, hrst jemně krájeného pórku, 2 lžičky provensálského koření, sůl, strouhaný sýr na posypání, vejce na potření

Postup přípravy

Americké koláče neboli páje se poznají podle toho, že mají náplň ukrytou pod tenkou vrstvou těsta a skvěle chutnají. Páje jsou slané nebo sladké, podávají se teplé nebo studené, v anglicky mluvících zemích. Anglická specialita, která se stává oblíbenou také u nás. Jednoduchá příprava, nenákladné těsto a náplně podle chuti nebo dostupnosti surovin. Jde vlastně o koláč, který je ve svém výsledku plněn sladkými či slanými ingrediencemi podle našeho přání. Snad by se dal přirovnat klasickému mřížkovanému koláči, který pekly s oblibou naše babičky a děti jej tolik milovaly

Nejprve recept na těsto:
Do prosáté osolené mouky zamícháme ztuhlý tuk nakrájený na kousky. V mouce utvoříme důlek a vlijeme do něj studenou vodu. Vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a na 30 minut dáme do ledničky.
Rozleželé těsto rozdělíme na 2 části a rozválíme je na pomoučeném vále dle velikosti zapékací misky či formy. Jednu část rozložíme do misky a okraje zvedneme. Povrch propícháme vidličkou a pokrajeme vrstvou připravené náplně.
Překryjeme druhou rozválenou částí těsta a okraje stiskneme. Horní část koláče potřeme rozšlehaným vejcem. Upečeme v troubě při 190 stupních dozlatova. Nejvhodnější forma na pečení je koláčová pečící forma nebo zapékací miska.

Jiné varianty slaných náplní:
1. ZELENINOVO-KUŘECÍ: orestovaná zelenina na oleji, přidané kousky pečeného kuřecího masa. Osolit, opepřit. Vrchní část koláče posypat strouhaným sýrem.
2. HERMELÍNOVO-PAPRIKOVÁ: plátky hermelínu rozdělit na spodní polovinu těsta, překrýt kápiovými řezy, které ještě posypeme nakrájenou zelenou cibulkou.
3. TUŇÁKOVÁ: rybí maso bez nálevu rozmačkar vidličkou a rozdělit na spodní polovinu těsta. Překrýt nakrájenými rajčaty a červenou cibulkou. Navrch dát listy rukoly, nasekanou bazalku a na polovinu překrojené olivy.

SLADKÉ VARIANTY:
1. RYBÍZOVO-BROSKVOVÁ: spodní část těsta posypat strouhankou a kuličkami červeného rybízu. Pocukrovat. Na to dát na větší kousky nakrájenou broskvev (bez slupky).
2. TŘEŠŇOVÁ: těsto posypeme mletými oříšky a na ně dáme vypeckované a osušené třešně.
3. BORŮVKOVO-TVAROHOVÁ: tvaroh smícháme s cukrem a vejcem a tuto hmotu natřeme na spodní část těsta. Na tvaroh dáme borůvky.
4. JABLEČNÁ: spodní část těsta posypeme strouhankou a na ni dáme neoloupaná jablka nastrouhaná nahrubo. Jablka pokapeme citronovou šťávou. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí a rozinkami.


ZÁVĚREČNÉ VYCHYTÁVKY:
- spěcháte-li, nahraďte těsto koupeným těstem listovým
- výše uvedené suroviny jsou na jeden velký nebo 2 malé koláče
- křehké těsto na páje zpracovávejte vždy rukama důkladně prochlazenýma pod studenou vodou

DOBROU CHUŤ ! :)

(Až budu péct, dám skutečné fotky ;-) )

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie