(recept
si oblíbilo 20 návštěvníků)
Americké koláče (na slano či na sladko), tzv. páje

Potřebné ingredience
Základní těsto: 250 g hladké mouky, 140 g másla nebo sádla, 6 lžic studené vody, sůl, vejce na potření, mouku na vál.
Slaná náplň: např. 150g šunky, 150 g tvrdého sýra, 80 g rajčatového protlaku, hrst jemně krájeného pórku, 2 lžičky provensálského koření, sůl, strouhaný sýr na posypání, vejce na potření
Postup přípravy
Americké koláče neboli páje se poznají podle toho, že mají náplň ukrytou pod tenkou vrstvou těsta a skvěle chutnají. Páje jsou slané nebo sladké, podávají se teplé nebo studené, v anglicky mluvících zemích. Anglická specialita, která se stává oblíbenou také u nás. Jednoduchá příprava, nenákladné těsto a náplně podle chuti nebo dostupnosti surovin. Jde vlastně o koláč, který je ve svém výsledku plněn sladkými či slanými ingrediencemi podle našeho přání. Snad by se dal přirovnat klasickému mřížkovanému koláči, který pekly s oblibou naše babičky a děti jej tolik milovaly
Nejprve recept na těsto:
Do prosáté osolené mouky zamícháme ztuhlý tuk nakrájený na kousky. V mouce utvoříme důlek a vlijeme do něj studenou vodu. Vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a na 30 minut dáme do ledničky.
Rozleželé těsto rozdělíme na 2 části a rozválíme je na pomoučeném vále dle velikosti zapékací misky či formy. Jednu část rozložíme do misky a okraje zvedneme. Povrch propícháme vidličkou a pokrajeme vrstvou připravené náplně.
Překryjeme druhou rozválenou částí těsta a okraje stiskneme. Horní část koláče potřeme rozšlehaným vejcem. Upečeme v troubě při 190 stupních dozlatova. Nejvhodnější forma na pečení je koláčová pečící forma nebo zapékací miska.
Jiné varianty slaných náplní:
1. ZELENINOVO-KUŘECÍ: orestovaná zelenina na oleji, přidané kousky pečeného kuřecího masa. Osolit, opepřit. Vrchní část koláče posypat strouhaným sýrem.
2. HERMELÍNOVO-PAPRIKOVÁ: plátky hermelínu rozdělit na spodní polovinu těsta, překrýt kápiovými řezy, které ještě posypeme nakrájenou zelenou cibulkou.
3. TUŇÁKOVÁ: rybí maso bez nálevu rozmačkar vidličkou a rozdělit na spodní polovinu těsta. Překrýt nakrájenými rajčaty a červenou cibulkou. Navrch dát listy rukoly, nasekanou bazalku a na polovinu překrojené olivy.
SLADKÉ VARIANTY:
1. RYBÍZOVO-BROSKVOVÁ: spodní část těsta posypat strouhankou a kuličkami červeného rybízu. Pocukrovat. Na to dát na větší kousky nakrájenou broskvev (bez slupky).
2. TŘEŠŇOVÁ: těsto posypeme mletými oříšky a na ně dáme vypeckované a osušené třešně.
3. BORŮVKOVO-TVAROHOVÁ: tvaroh smícháme s cukrem a vejcem a tuto hmotu natřeme na spodní část těsta. Na tvaroh dáme borůvky.
4. JABLEČNÁ: spodní část těsta posypeme strouhankou a na ni dáme neoloupaná jablka nastrouhaná nahrubo. Jablka pokapeme citronovou šťávou. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí a rozinkami.
ZÁVĚREČNÉ VYCHYTÁVKY:
- spěcháte-li, nahraďte těsto koupeným těstem listovým
- výše uvedené suroviny jsou na jeden velký nebo 2 malé koláče
- křehké těsto na páje zpracovávejte vždy rukama důkladně prochlazenýma pod studenou vodou
DOBROU CHUŤ ! :)
(Až budu péct, dám skutečné fotky ;-) )
Nejprve recept na těsto:
Do prosáté osolené mouky zamícháme ztuhlý tuk nakrájený na kousky. V mouce utvoříme důlek a vlijeme do něj studenou vodu. Vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a na 30 minut dáme do ledničky.
Rozleželé těsto rozdělíme na 2 části a rozválíme je na pomoučeném vále dle velikosti zapékací misky či formy. Jednu část rozložíme do misky a okraje zvedneme. Povrch propícháme vidličkou a pokrajeme vrstvou připravené náplně.
Překryjeme druhou rozválenou částí těsta a okraje stiskneme. Horní část koláče potřeme rozšlehaným vejcem. Upečeme v troubě při 190 stupních dozlatova. Nejvhodnější forma na pečení je koláčová pečící forma nebo zapékací miska.
Jiné varianty slaných náplní:
1. ZELENINOVO-KUŘECÍ: orestovaná zelenina na oleji, přidané kousky pečeného kuřecího masa. Osolit, opepřit. Vrchní část koláče posypat strouhaným sýrem.
2. HERMELÍNOVO-PAPRIKOVÁ: plátky hermelínu rozdělit na spodní polovinu těsta, překrýt kápiovými řezy, které ještě posypeme nakrájenou zelenou cibulkou.
3. TUŇÁKOVÁ: rybí maso bez nálevu rozmačkar vidličkou a rozdělit na spodní polovinu těsta. Překrýt nakrájenými rajčaty a červenou cibulkou. Navrch dát listy rukoly, nasekanou bazalku a na polovinu překrojené olivy.
SLADKÉ VARIANTY:
1. RYBÍZOVO-BROSKVOVÁ: spodní část těsta posypat strouhankou a kuličkami červeného rybízu. Pocukrovat. Na to dát na větší kousky nakrájenou broskvev (bez slupky).
2. TŘEŠŇOVÁ: těsto posypeme mletými oříšky a na ně dáme vypeckované a osušené třešně.
3. BORŮVKOVO-TVAROHOVÁ: tvaroh smícháme s cukrem a vejcem a tuto hmotu natřeme na spodní část těsta. Na tvaroh dáme borůvky.
4. JABLEČNÁ: spodní část těsta posypeme strouhankou a na ni dáme neoloupaná jablka nastrouhaná nahrubo. Jablka pokapeme citronovou šťávou. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí a rozinkami.
ZÁVĚREČNÉ VYCHYTÁVKY:
- spěcháte-li, nahraďte těsto koupeným těstem listovým
- výše uvedené suroviny jsou na jeden velký nebo 2 malé koláče
- křehké těsto na páje zpracovávejte vždy rukama důkladně prochlazenýma pod studenou vodou
DOBROU CHUŤ ! :)
(Až budu péct, dám skutečné fotky ;-) )
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé