(recept
si oblíbilo 46 návštěvníků)
Hrnečkové knedlíky dle Jarky (tchýně)
Potřebné ingredience
3 - 4 rohlíky, mléko, polohrubá mouka, kousek droždí nebo kypřící prášek do pečiva, 3 - 4 vejce, zelená petrželka, sůl, hrneček podle kterého budeme odměřovat ingredience
Postup přípravy
Tyto knedlíky u nás doma zcela vytlačily klasické "kynuté". A protože manžel byl zvyklý na tyhle z domova a jiné mu maminka nevařila, musela jsem se je naučit i já :D
U těhle knedlíků platí zásada - na každý rohlík = jeden hrnek mléka, jeden hrnek mouky, jedno vejce.
Takže podle počtu strávníků přidáváme rohlíky. Asi tak jeden rohlík = jedna porce.
Postup:
Rohlíky používáme asi den staré, hezky oschlé. Nakrájíme na kostičky. V míse si připravíme těstíčko - mléko, mouka, vejce. Moje tchýně je hodně pečlivá a proto ještě dělá sníh z bílků. Já to většinou nestíhám, tak vejce dávám hezky celé. Do toho vpracujeme rohlíky + petrželku. Osolíme a přidáme kypřící prášek nebo trochu sypkého droždí.
Připravíme si hrnečky ve kterých se knedlíky vaří (nejlepší jsou všechny stejně velké, porcelánové kafáče). Vymažeme je máslem a vysypeme hrubou moukou. Do nich lijeme těsto asi tak do 2/3 hrnečku. Do stejné výšky by měly být hrnky potopeny ve vodě. Vkládáme je až do vařící vody. Pozor aby se Vám hrnečky "neutopily" a neměly v hrnci moc vody, to je potom knedlík nahoře slizký.
Vaříme je přesně 30 minut, raději o minutu déle. Hrnečky při vaření hezky cinkají, takže na ně určitě nezapomenete :D
Po uvaření necháme chvilinku ochladnout, aby šly hezky vyklopit. Nakrájíme a můžeme podávat :D
U těhle knedlíků platí zásada - na každý rohlík = jeden hrnek mléka, jeden hrnek mouky, jedno vejce.
Takže podle počtu strávníků přidáváme rohlíky. Asi tak jeden rohlík = jedna porce.
Postup:
Rohlíky používáme asi den staré, hezky oschlé. Nakrájíme na kostičky. V míse si připravíme těstíčko - mléko, mouka, vejce. Moje tchýně je hodně pečlivá a proto ještě dělá sníh z bílků. Já to většinou nestíhám, tak vejce dávám hezky celé. Do toho vpracujeme rohlíky + petrželku. Osolíme a přidáme kypřící prášek nebo trochu sypkého droždí.
Připravíme si hrnečky ve kterých se knedlíky vaří (nejlepší jsou všechny stejně velké, porcelánové kafáče). Vymažeme je máslem a vysypeme hrubou moukou. Do nich lijeme těsto asi tak do 2/3 hrnečku. Do stejné výšky by měly být hrnky potopeny ve vodě. Vkládáme je až do vařící vody. Pozor aby se Vám hrnečky "neutopily" a neměly v hrnci moc vody, to je potom knedlík nahoře slizký.
Vaříme je přesně 30 minut, raději o minutu déle. Hrnečky při vaření hezky cinkají, takže na ně určitě nezapomenete :D
Po uvaření necháme chvilinku ochladnout, aby šly hezky vyklopit. Nakrájíme a můžeme podávat :D
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Denisaaa
(upraveno)
8. 4. 2008, 12:22
Děkuji za receptík, knedlíky jsou výborné a byla sem pochválená i od manažela
Zrušený účet
(upraveno)
19. 5. 2007, 11:26
Tak já je dnes dělala a musím říct, že dopadly hned na první pokus dobře. Určitě je budu dělat častěji. Není nadto, když je rodině udělá mamča sama vlastníma rukama, že?
DENY1
(upraveno)
10. 5. 2007, 12:05
Petro,knedlíky jsou super .Díky za recept,už jej mám v oblíbených Andrea
2girls
(upraveno)
9. 4. 2007, 13:17
Dobry den Petro, pustila jsem se do knedliku a byla jsem opatrna v ocekavani co zase vytvorim , ale povedly se skvele, uz jsme je zblajzli a byly moc dobre, ukladam si do receptu . Diky a pekny den
avynka
(upraveno)
18. 3. 2007, 1:10
Dnes, tedy už vlastně včera, jsme měli oběd dle vašich receptů - houbová omáčka s těmito knedlíky. Dělala jsem je poprvé, recept je jednoduchý, povedly se přímo skvěle !!! Celá rodina si pochutnala. Knedlíky zbyly ještě na zítra, takže ráno upeču plecko a udělám zelí a oběd bude hotový. Recept na tyto knedlíky už mám ve svém receptovém sešitku. Bála jsem se, že třeba nepůjdou vyklopit z hrnečků, ale šlo to úplně lehce. Iva
Klekypetra
(upraveno)
18. 3. 2007, 13:24
@avynka
To mám radost. Vůbec mě nenapadlo že tyhle knedle se tak ujmou Jste moc šikovná, já je poprvé nemohla vůbec vymlátit!!! Prootže jsem je vyndala úplně horké. Peťa
avynka
(upraveno)
20. 3. 2007, 11:55
@Klekypetra
Já místo vymazávání hrnečků máslem, použila Mistra kuchaře, což je slunečnicový olej ve spreji. Je to naprosto dokonalá věc, protože od té doby, co jej mám, se mi nikdy nic nepřichytilo, nepřipálilo. Jsem s ním moc spokojená. Dnes jsem dala recept na knedlíky i svojí mamce, takže tento týden budou knedle i u našich .
Jaruš53
(upraveno)
27. 4. 2007, 20:47
@avynka
Ivuš, můž se zeptat, kde kupujete Mistra kuchaře ve spreji? Určitě to musí být úžasné. Děkuji za odpověď. Jarka
Šáma
(upraveno)
16. 3. 2007, 23:13
Petro , díky,díky, hned zítra jdu na ně a jelikož nejsem knedlíkový tip, tak doufám, že se mi povedou . Šárka
Klekypetra
(upraveno)
17. 3. 2007, 9:34
@Šáma
Já také nejsem knedlíkový typ, ale tyhle zvládnu. Jejich výhoda je v tom, že se nevaří přímo ve vodě a nejsou slizkéééé!!! Akorát mě nebaví mýt po tom ty hrnečky Tak ať se povedou, držím palce. Peťa
hheellaa
(upraveno)
16. 3. 2007, 15:51
Tyhle knedlíky jsou prostě bombové Díky za připomenutí receptu, mám tip na víkend Helena