cizrnová polévka
Potřebné ingredience
500g cizrny,
1 střední cibule,
2-3 mrkve,
1 střední petržel,
1/2 celere,
1 větší klobásku,
sladkou papriku, sůl, pepř, kostička drůbežího bujónu,
jíška - ( cibulka, česnek, sl.paprika) s hladkou moukou
Postup přípravy
zpěním cibulku s paprikou, přidám namočenou cizrnu, přidám sůl, pepř, kostku drůbežího bujónu, zaliju vodou, vařím v tlakovém hrnci cca 25min, pak otevřu přidám na kolečka, pp na čtvrtky (kdo jak chce, ale strouhaná zelenina není v tomto dobrá) mrkev, petržel, celer, vařím (tak cca 10 min) dokud není zelenina měkká (taky v tlakovém).Pět minut před dám klobásku na kolečka pokrájenou. Nakonec jíšku a ta je nejdůležitější:
na oleji (sádle)zpěním nejemno cibuli, česnek, mletou slad. papriku, zasypu hl. moukou, chviličku pražím a pak šup do polévky, je fakt luxusní, navíc cizrna je tvarově jak oříšek, mňam.
Ale opatrně s jíškou, cizrna je luštěnina, a do druhého dne opět nabude, tak ať pak nemáte kaši... i když naředit se dá vždy.
500g sáček
namočíme cizrnu, nejlépe přes noc
vodu slejváme, nepoužíváme dál, zbytečně by nás víc nafukovala
zpěníme cibulku na paprice
přidáme scezenou cizrnu, vodu, sůl, pepř, bujon a dáme vařit
tlakový trnec klidně zavřeme ;o)
mezi tím si očistíme zeleninku ;o)
po uběhlém čase přidáme zeleninu a zase vaříme do měkké zeleniny, po uvaření cca 5min před koncem dáme na kolečka nakrájenou klobásku
středně větší klobása
nakonec jemně zahustíme hotovou čerstvou jíškou a můžeme podávat s chlebíkem i bez. Ta jíška tohoto typu, dodá polévce jedinečnou vůni a chuť, proto bych nedávala vůbec kupovanou, a ani klasickou... Snad zachutná i vám doma jako nám. Děkuji za nahlédnutí a dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé