Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 14 návštěvníků)

aspikový - rychlý s postupem

0.0
aspikový - rychlý s postupem

Potřebné ingredience

tak plním co jsem slíbila.Aspikový jak dělám již několik let já a vždy s velkým úspěchem. elmi jednoduché.še co chceme do dortu dát si připravíme a nakrájíme na kostičky. Já dávám salám, zeleninu a sýr, vařené vajíčko.
Nejdůležitější je příprava želatiny. Používám velké balení z Makra od r.Oetker. na tuto velkou formu (31cm) jsem použila 80g želatiny a 2 l vody. Je to akorát. Vždy připravujte želatinu podle návodu, každá může být malinko jiná tak aby vám ztuhla. Já jen místo vody, dávám vodu s octem. Pro představu v tomto poměru jsem dala 1,75l vody a 0,25l octa (no octa malinko více a méně vody,ale ne o mnoho už). y máme ale rádi kyselejší,pak jsem stejně ještě malinko dokyselovala. Celé to ještě dochucuji různým kořením. ěla jsem po babičce krabičku se zabijačkoovým kořením a to bylo do aspiku s octem úplně ideální. To už bohužel nemám, takže dávám dle chuti. elmi se mě osvědčila špetka majoránky, pálivá paprika, pepř a čubrica. želatinu nesolím, ale přidávám podravku, ta to dosolí dle chuti. Vždy ochutnávám než ji naliji do formy. želatina musí být ostrejší, silnější chuť než jak by jste si představovali, aby to bylo potom ono.Společně se salámem a zeleninou ta chuť je pak slabší, proto musí být ostrejší chuť u samotné želatiny.
No vyložíme si okraj formy salámem, plátkovým sýrem, co kdo raději,nebo se nám bude více hodit na ozdobu potom. pak začnu vrstvit, salám, zeleninu, cibulku, sýr atd co a zase saám,atd až mám plnou foru nebo prostě vše zdělané. Pak jen jednoduše zaliju aspikem a zdobím dle fantazie. Vždy si nechám trochu želatiny a když mám dozdobeno, tak zbytkem želatiny ještě poliju a dám tuhnout do ledničky. Pak jen sundám z formy přendám na tác a dobrou chuť

Postup přípravy

když si vyložíte formu salámem, zvlášť když je mastnější, je sundávání formy naprosto bezproblému. Pokud se forma drží a máte strach aby dort někde nepraskl, upatrně v jednom místě zasuňte nůž a objeďte celou formu s nožem těsně na formě aby jste si salám nepotrhali. Do spodku můžete dát pečící papír, pak to jde lépe sundáva, nebo to zvláýdnete i jen e spodku formy. Důležité u tohoto dortu tedy je aby jste měla formu na straně otvírací.
Formu vždy položím na plech a teprve potom plním a zalívám želatinou, většinou mě díky tomu papíru postupně trocha žepatiny vyteče, nebo i vrchem,ale to není vůbec naškodu.echám to tak vytuhnout.Po přendání dortu z plechu želatinu seškrábnu nožem a na prkénku nakrájím, nasekám na droboulinké kostičky, kterými pak dort posypu. Získá to pak krásný odlesk, opravdu to vypadá super. á bohužel měla na tuhnutí dortu neselé dvě hodiny, takže jsem byla šťastná že jsem to přendala a želatina nešlamoc nakráet na kostičky, spíše cucky, proto to zde tolik nevynikne to o čem právě píšu.
No snad jsem napsala vše co jsem napsat měla a chtěla. Tak vyzkoušejte a přeji dobrou chuť

vše nakrájím připravím

pak si vyložím formu salámkem

salámek sýr

vajíčka, cibulka... vše jen tak poházet

šup šup zeleninka

zalijeme želatinou

lehce nazdobíme

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jazavka 7. 8. 2009, 8:39
...uzasny...mnam... (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp)
Bára D. 7. 8. 2009, 7:17
Ladu, ten je skvostný (Y). Jinak vše nej k dnešnímu svátku a šťastnou cestu a příjemý odpočinek na dovolené (plaz) :-)
Luky1 7. 8. 2009, 7:23
@Bára D. Ahoj Baruš, děkuji a děkuji a děkuji. No jsem na to sama zvědavá.Zatím to vypadá na katostrofu ta dovolená jak od nás tak od známých.Už se fakt těším co nás ještě potká, vždyť jsme ještě ani ato nezačali balit :-)))
Zrušený účet 7. 8. 2009, 7:15
Šup, šup - a vznikne takováááááá parádička. A mmch - všechno nejlepší k dnešnímu svátku |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Luky1 7. 8. 2009, 7:21
@ Děkuji Helenko, ale fakt šup šup, jen vyložit kraje a pak nasypat vše co je po ruce :-)) a pak jen nahoru porovnat a nazdar bazar :-))). a mmch, moc děkuji (F) (F) (K)
Mach 7. 8. 2009, 7:12
Hezké (Y)
klekanda 7. 8. 2009, 0:15
(Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o)
modniobuv 6. 8. 2009, 22:48
(Y) (Y) (Y)Moc krásné, určitě zkusím. |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
Ilonáček 6. 8. 2009, 22:34
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
gonzar 6. 8. 2009, 22:08
Lado, to je krásný (^)moc se mi líbí. Musím ho taky vyzkoušet a proto velký dík za recept a parádní postup. (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie