aspikový - rychlý s postupem

Potřebné ingredience
tak plním co jsem slíbila.Aspikový jak dělám již několik let já a vždy s velkým úspěchem. elmi jednoduché.še co chceme do dortu dát si připravíme a nakrájíme na kostičky. Já dávám salám, zeleninu a sýr, vařené vajíčko.
Nejdůležitější je příprava želatiny. Používám velké balení z Makra od r.Oetker. na tuto velkou formu (31cm) jsem použila 80g želatiny a 2 l vody. Je to akorát. Vždy připravujte želatinu podle návodu, každá může být malinko jiná tak aby vám ztuhla. Já jen místo vody, dávám vodu s octem. Pro představu v tomto poměru jsem dala 1,75l vody a 0,25l octa (no octa malinko více a méně vody,ale ne o mnoho už). y máme ale rádi kyselejší,pak jsem stejně ještě malinko dokyselovala. Celé to ještě dochucuji různým kořením. ěla jsem po babičce krabičku se zabijačkoovým kořením a to bylo do aspiku s octem úplně ideální. To už bohužel nemám, takže dávám dle chuti. elmi se mě osvědčila špetka majoránky, pálivá paprika, pepř a čubrica. želatinu nesolím, ale přidávám podravku, ta to dosolí dle chuti. Vždy ochutnávám než ji naliji do formy. želatina musí být ostrejší, silnější chuť než jak by jste si představovali, aby to bylo potom ono.Společně se salámem a zeleninou ta chuť je pak slabší, proto musí být ostrejší chuť u samotné želatiny.
No vyložíme si okraj formy salámem, plátkovým sýrem, co kdo raději,nebo se nám bude více hodit na ozdobu potom. pak začnu vrstvit, salám, zeleninu, cibulku, sýr atd co a zase saám,atd až mám plnou foru nebo prostě vše zdělané. Pak jen jednoduše zaliju aspikem a zdobím dle fantazie. Vždy si nechám trochu želatiny a když mám dozdobeno, tak zbytkem želatiny ještě poliju a dám tuhnout do ledničky. Pak jen sundám z formy přendám na tác a dobrou chuť
Postup přípravy
Formu vždy položím na plech a teprve potom plním a zalívám želatinou, většinou mě díky tomu papíru postupně trocha žepatiny vyteče, nebo i vrchem,ale to není vůbec naškodu.echám to tak vytuhnout.Po přendání dortu z plechu želatinu seškrábnu nožem a na prkénku nakrájím, nasekám na droboulinké kostičky, kterými pak dort posypu. Získá to pak krásný odlesk, opravdu to vypadá super. á bohužel měla na tuhnutí dortu neselé dvě hodiny, takže jsem byla šťastná že jsem to přendala a želatina nešlamoc nakráet na kostičky, spíše cucky, proto to zde tolik nevynikne to o čem právě píšu.
No snad jsem napsala vše co jsem napsat měla a chtěla. Tak vyzkoušejte a přeji dobrou chuť

vše nakrájím připravím

pak si vyložím formu salámkem

salámek sýr

vajíčka, cibulka... vše jen tak poházet

šup šup zeleninka

zalijeme želatinou

lehce nazdobíme
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu



























































