(recept
si oblíbilo 25 návštěvníků)
vánočka a mazanec - super recept od pekaře

Potřebné ingredience
1 kg polohrubé mouky, 6 dkg (nejlépe čerstvého váženého, nebo balené kostky) droždí, 3-4 žloutky, 22 dkg cukru moučka, 22 dkg tuku (použijeme polovinu heru, polovinu máslo), 1/2 l mléka, špetka soli, vanilkový cukr, citronová kůra, rozinky (můžou být namočené do rumu), mandle.
Postup přípravy
Nejprve uděláme kvásek ( trochu teplého mléka, trochu cukru a droždí, necháme vykvasit v teple)
Utřeme žloutky s tukem a cukrem, našleháme. Přidáme postupně mouku, mléko, kvásek a ostatní přísady.
Těsto necháme v teple vykynout, asi 3 hodiny v teple. Těsto pak znovu zpracujeme a tvarujeme buď na vánočku, nebo mazanec (já dělám vánočku 5+4+3). Posypeme mandlemi, mazanec nakrojíme křížek uprostřed, mastíme rozpuštěným máslem. Peče se cca 3/4 hodiny.
(do těsta můžeme pro obměnu přidat měkký tvaroh, nebo trochu rumu.)
Vánočka je pevná, nedrolí se a je moc dobrá. Dlouho vydrží.
Utřeme žloutky s tukem a cukrem, našleháme. Přidáme postupně mouku, mléko, kvásek a ostatní přísady.
Těsto necháme v teple vykynout, asi 3 hodiny v teple. Těsto pak znovu zpracujeme a tvarujeme buď na vánočku, nebo mazanec (já dělám vánočku 5+4+3). Posypeme mandlemi, mazanec nakrojíme křížek uprostřed, mastíme rozpuštěným máslem. Peče se cca 3/4 hodiny.
(do těsta můžeme pro obměnu přidat měkký tvaroh, nebo trochu rumu.)
Vánočka je pevná, nedrolí se a je moc dobrá. Dlouho vydrží.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

janaboris
(upraveno)
5. 3. 2008, 17:42
Zuzanko přesně tento recept mám doma z máminé kuchařky a je opravdu vynikající!!!


nahlásit

ondraha
(upraveno)
3. 1. 2008, 9:19
Letos na vánoce jsem prvně pekla vánočku podle Vašeho receptu, byla vynikající. Upekla jsem dvě a nezbyl ani drobeček , všechno se snědlo. Katka H.


nahlásit
Tonicka
(upraveno)
20. 3. 2007, 12:56
zítra ji hned vyzkouším, už se těším

nahlásit

Alanet
(upraveno)
20. 3. 2007, 11:07
Dobrý den,prosim to máslo máte rozpuštěné nebo ne?Děkuji za odpověď
nahlásit

helča
(upraveno)
24. 12. 2006, 12:58
Ještě je dobré tam přidat trochu sádla, je to mňamka!
nahlásit
zrzka
(upraveno)
23. 12. 2006, 22:57
omlouvám se že píšu až teď, ale na Váš komentář jsem narazila před chvilkou. Vánočku pletu ze 12 dílů, tj 5 + 4 + 3, navrší se na sebe. Válečky se pletou jako klasický cop, válečky na kraji se podstrčí spodem. Těžko se to vysvětluje, ale když to budete mít před sebou tak si jistě poradíte
Krásné vánoce, Zuzka

nahlásit

ani
(upraveno)
21. 12. 2006, 15:45
Prosím jak tu váočku upletu? Neumím to, nikdy jsem to neskoušela. Alena
nahlásit

jezulenka
(upraveno)
15. 4. 2006, 6:21
Vyzkoušela jsem ho také a mazance se povedly. Samozřejmě jsme neodolali. Pekla jsem je 15 min. na 200 a pak jsem trošku zeslabila.


nahlásit

Preburda
(upraveno)
14. 4. 2006, 21:41
Zuzinko
, upekla jsem dneska dva mazance a těsto je tedy opravdu suprové, dobře se s ním pracuje. Chuťově je taky vynikající.
Jen jsem asi moc "topila", páč jeden mi trošičku praskl.
Chtěla bych Vás poprosit, na kolik asi pečete, ať jsem příště za jedničku.
Děkuji za recept








nahlásit
zrzka
(upraveno)
15. 4. 2006, 16:01
@Preburda
Z prasknutí si nic nedělejte. Mě praskají taky, i když jsem vyzkoušela pečení i mírnější (peču je cca na 170, mám ale horkovzdušnou troubu..tam se peče na o něco míň stupňů) Asi je lepší je péct zvolna, pak chytnou pěknou barvu a i chuťově jsou dobré..
Jinak k tomu praskání - esteticky to asi není tak hezké, ale cukrářka praví, že čím je mazanec(vánočka) lepší, více praská, takže je to spíše známka dobrého těsta
V každém případě se u nás po něm vždycky zapráší
Jsem ráda že Vám chutnalo!!! Zuzka



nahlásit