Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Bílá houbová kyselajda

0.0
Bílá houbová kyselajda

Potřebné ingredience

brambory, houby - jakékoliv co právě rostou, polévkové koření vegeta,houbový bujon Maggi, sůl, kmín, ocet, smetana ke šlehání a zakysaná smetana - čím víc tím líp, máslo a mouka na jíšku, vajíčka a samozřejmě voda.

Postup přípravy

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a dáme do vroucí vody, kterou jsme osolily a přidaly kmín a kostku, příp. 2 kostky bujonu (podle množství připravované polévky). Přidáme očištěné a nakrájené houby, těch dávám opravdu hodně, aby v polévce "lžíce stála". Povaříme asi 20 minut, připravíme si jíšku a zahustíme, podle toho jak má kdo rád, provaříme ještě s jíškou, ztlumíme oheň a nakonec přidáme smetanu a zakysanou smetanu, rozmíchám si je společně v míse a pomalu přiliju do polévky, rozklepnu do ní vajíčka a ještě chvíli povařím na mírném ohni. Polévku nemíchám aby vajíčka zůstala celá a nerozmíchal se bílek se žloutkem. Ocet přidávám až po odstavení z ohně, ne do vroucí polévky, aby se nesrazila, je lepší chvíli počkat, ocet rád smetanovou polévku srazí. Dochutím polévkovým kořením a je hotovo.
Přeji dobrou chuť :-))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

basco 13. 7. 2007, 20:28
tak bez těch hub a octa bych si to snad i dala :-D :-D :-D (PL)
Pája22 13. 7. 2007, 20:49
@basco ty opico jedna! Počkej v neděli ti ogriluju mochomůrky a k tomu dostaneš smaženici (tudledudle) (tudledudle) (tudledudle) :-D :-D
Jaruš53 12. 7. 2007, 23:12
Pavlínko, tuto polévku znám, je opravdu výborná. A jestli máte obavy, aby se polévka nesrazila, tak si zvlášť převařte trochu octa a horkým octem polévku můžete dochutit. V žádném případě se polévka nesrazí. (Y) (Y) :-) :-)
Pája22 13. 7. 2007, 10:02
@Jaruš53 Jaruško díky za radu, příště vyzkouším (Y) (Y)
Pája22 12. 7. 2007, 9:57
já ještě někdy přidávám kopr a je z toho kulajda, ale ten ocet u nás musí být :-) :-)
geodet 12. 7. 2007, 0:24
Zrovna dnes jsem ji Pájo vařila-dělám ji podobně akorát bez octa-chutná nám sladká ,ale tato polívčička je super (Y) (Y) Dana

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie