(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Tvarohová štola trochu jinak...

Potřebné ingredience
380 g hladké mouky, 125 g rozpuštěného másla, 80 g cukr krupice, vanilkový cukr, 250 g tvarohu, 2 vejce, prášek do pečiva, citrónová kůra, mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, rozinky, rum, sušené meruňky, sušené švestky, 20 g másla na závěrečné potření, 2 lžíce sušeného mléka + 2 lžíce moučkového cukru na závěrečné posypání
Postup přípravy
Tradiční recept na štolu jsem trochu obměnila. Protože nemáme rádi kandované ovoce, nahradila jsem ho sušenými švestkami a meruňkami. Kromě mandlí jsem štolu obohatila také vlašskými a lískovými ořechy.
Klasická štola je pro nás hodně sladká, proto jsem na závěrečné posypání použila směs moučkového cukru se sušeným mlékem. Štola vypadá nádherně a je příjemně sladká.
Nejlépe den předem zalijeme rozinky rumem a necháme nabobtnat.
Nakrájíme na kousky oloupané mandle, opražené lískové oříšky a vlašské ořechy. Sušené meruňky a švestky nakrájíme na kousky.
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a přidáme cukr krupici a vanilkový cukr. Ve druhé míse metličkou vyšleháme tvaroh, vejce, citrónovou kůru a rozpuštěné máslo. Tvarohovou směs nalijeme do mísy s moukou a zpracujeme těsto.
Na vále těsto dále propracujeme a postupně zapracováváme oříšky a sušené ovoce (množství dáme podle chuti a kolik nám těsto pojme).
Těsto vyválíme na obdelník, strany přiložíme k sobě a ještě jednou přehneme. Dáme péci do trouby předehřáté na 160°C po dobu asi 1 hodiny.
Ještě teplou štolu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme směsí ze sušeného mléka a moučkového cukru.
Štola je vláčná, chutná a voňavá.
Klasická štola je pro nás hodně sladká, proto jsem na závěrečné posypání použila směs moučkového cukru se sušeným mlékem. Štola vypadá nádherně a je příjemně sladká.
Nejlépe den předem zalijeme rozinky rumem a necháme nabobtnat.
Nakrájíme na kousky oloupané mandle, opražené lískové oříšky a vlašské ořechy. Sušené meruňky a švestky nakrájíme na kousky.
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a přidáme cukr krupici a vanilkový cukr. Ve druhé míse metličkou vyšleháme tvaroh, vejce, citrónovou kůru a rozpuštěné máslo. Tvarohovou směs nalijeme do mísy s moukou a zpracujeme těsto.
Na vále těsto dále propracujeme a postupně zapracováváme oříšky a sušené ovoce (množství dáme podle chuti a kolik nám těsto pojme).
Těsto vyválíme na obdelník, strany přiložíme k sobě a ještě jednou přehneme. Dáme péci do trouby předehřáté na 160°C po dobu asi 1 hodiny.
Ještě teplou štolu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme směsí ze sušeného mléka a moučkového cukru.
Štola je vláčná, chutná a voňavá.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

lidare
(upraveno)
11. 1. 2021, 21:25


nahlásit

zetina
(upraveno)
1. 10. 2010, 20:12
vypadá báječně!!
určitě vyzkouším.



nahlásit

Ilonáček
(upraveno)
5. 12. 2009, 19:37





nahlásit
akr
(upraveno)
5. 12. 2009, 18:42




nahlásit