Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 94 návštěvníků)

Žamberecká sýrová roláda

0.0
Žamberecká sýrová roláda

Potřebné ingredience

30 dkg sýru Eidam vcelku, 30 dkg nakrájené kuřecí nebo vepřové šunky, 250g másla (1 kostka), 2x tavený sýr Apetitto nebo Smetanito, 2-3 vejce, sterilované okurky, polévková lžíce hořčice hořčice, sůl, mletý pepř, sladká paprika (nemusí být), alobal, igelitový sáček

Postup přípravy

Dáme uvařit vejce natvrdo, máslo vyndáme z lednice a necháme si jej trochu změknout.
POMAZÁNKA: Změklé máslo smícháme s taveným sýrem, přidáme nakrájené vejce natvrdo (vajíčka můžeme i nastrouhat na struhadle), nakrájené okurky, lžíci hořčice. Pomazánku osolíme, přidáme trochu pepře a trošičku sladké papriky (papriku přidávám kvůli barvě). Do hrnce nalejeme vodu a přivedeme ji k varu. Do sáčku vložíme tvrdý sýr a uzavřeme jej na suk, aby se tam nedostala voda. I když se tam pár kapek dostane, nevadí. Sáček se sýrem vložíme do vroucí vody a při mírném varu necháme sýr povolit, aby nám šel krásně rozválet. Nachystáme si podložku na rozválení (nejlépe silikonovou) a váleček. Až máme sýr povolený, tak sáček vyjmeme a z venku osušíme položením na utěrku a vysypeme na podložku. (Zda je sýr povolený poznáme tak, že jej lehce rozmáčkneme na placku, jak jej máme na utěrce. Pokud tam cítíme hrudku, vrátíme zpět do vody.) Sýr rozválíme na tenký plát. Na sýr položíme šunku a na ni dáme pomazánku. Můžeme to udělat i obráceně, pokud by se vám šunka rolovala, záleží jen na vás. V mozaice při srolování vypadá lépe: světlý sýr+ tmavá šunka + světlá pomazánka.Sýrovou roládu pevně srolujeme a předěláme do alobalu. Dáme vychladit do lednice. Do pomazánky můžete dát např. červenou papriku, aby byla v řezu krásně barevná. V originál receptu je snad i syrová cibule, ale já to dělám bez ní. Roládu podle tohoto receptu dělám už 15 let a vždy měla úspěch.

POMAZÁNKA: Změklé máslo smícháme s taveným sýrem.

Okurky a vejce natvrdo si nakrájíme na kostky.

Do pomazánky přidáme nakrájené vejce natvrdo (vajíčka můžeme i nastrouhat na struhadle), nakrájené okurky, lžíci hořčice. Pomazánku osolíme, přidáme trochu pepře a trošičku sladké papriky (papriku přidávám kvůli barvě).

Promícháme.

Pomazánka + šunka + tvrdý sýr

Do sáčku vložíme tvrdý sýr a uzavřeme jej na suk, aby se tam nedostala voda. I když se tam pár kapek dostane, nevadí.

Sáček se sýrem vložíme do vroucí vody a při mírném varu necháme sýr povolit, aby nám šel krásně rozválet.

Nachystáme si podložku na rozválení (nejlépe silikonovou) a váleček. Až máme sýr povolený, tak sáček vyjmeme a z venku osušíme položením na utěrku a vysypeme na podložku. (Zda je sýr povolený poznáme tak, že jej lehce rozmáčkneme na placku, jak jej máme na utěrce. Pokud tam cítíme hrudku, vrátíme zpět do vody.)

Sýr rozválíme na tenký plát.

Na sýr položíme šunku.

Na šunku dáme pomazánku. Můžeme to udělat i obráceně, pokud by se vám šunka rolovala, záleží jen na vás. V mozaice při srolování vypadá lépe: světlý sýr+ tmavá šunka + světlá pomazánka.

Sýrovou roládu pevně srolujeme a předěláme do alobalu. Dáme ztuhnout do lednice.

Necháme ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.

Sýrovou roládu nakrájíme na kolečka.

DOBROU CHUŤ!!!!
Podáváme s pečivem nebo můžeme přímo položit na krajíček veky.

Roláda vypadá super na listech z hlávkového salátu. Bohužel ten jsem neměla o Vánocích po ruce :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

janaanaj 3. 12. 2012, 10:26
Dnes se do toho pustím, bohužel jsem si koupila plátkový šýr, tak se válet nebude. Ale vypadá fakt luxusně!!! Dofám že zítra bude šmakovat. (Y)
Elinqa 22. 5. 2011, 19:47
pořád se chystám na roládu, ale zatím nic, musím vyzkoušet... ale mám zlepšovák na sýr... mrkněte: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=85030&user=61068 http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=75155&user=61068 potahuju tak dorty a nemusím rozehřívat troubu :-)
DoNell 26. 9. 2010, 22:33
Vynikající! (Y) (L)
andol 6. 8. 2010, 21:55
(L) (L) (L) (L) (L) (zajic)
černa hora 13. 5. 2010, 16:13
(Y)Adélko, (F)P (F)E (F)R (F)F (F)E (F)K (F)T (F)N (F)Í (F)!!!!! (Y)
Adellaide 1. 6. 2010, 10:42
@černa hora Ivanko, jsem moc ráda, že se Vám povedla a chutnala (Y) (Y) (Y)
inka 13. 5. 2010, 9:49
(Y) (Y) .. včera jsem ji zkusila udělat a je fakt výborná, děkuji za jednoduchý a krásně pospaný recept s postupem. (F) (F) (F)
Adellaide 1. 6. 2010, 10:45
@inka |:o) |:o) |:o)
pimona 30. 1. 2010, 15:45
Roláda je úžasná :-) , ale mám ještě jeden zlepšovák. Nejrychlejší je nasypat nastrouhaný sýr na pečící papír, rovnoměrně ho rozhrnout (třeba rukou) a šup s plechem do teplé(150 C) trouby. Stačí opravdu chvilka ( cca 5 min - podle vrstvy sýru ) a je plát hotový. Vyzkoušejte - je to fakt bomba. Musím přiznat, že to není můj nápad. Našla jsem to tady na MMB :-)
Ilonáček 3. 1. 2010, 13:19
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Hnědovláska 3. 1. 2010, 12:00
Vypadá krásně (Y) (Y) (Y)
GREPIK 3. 1. 2010, 9:22
(Y) (Y) (Y) (Y) tuhle roládu dělám pořád ,moc jí máme rádi,jen já jí rovnou dám plátky sýra na plech na pečící papír a šup do trouby.Nechám rozpustit a pak je postup stejný (Y)
Bylinka1 3. 1. 2010, 8:56
Mňamiky (zajic),sýrovou roládku miluju |:o)
krišon 2. 1. 2010, 22:55
Krásný postup, vypadá mňamozně - při první příležitosti vyzkouším |:o) |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie