Žamberecká sýrová roláda
Potřebné ingredience
30 dkg sýru Eidam vcelku, 30 dkg nakrájené kuřecí nebo vepřové šunky, 250g másla (1 kostka), 2x tavený sýr Apetitto nebo Smetanito, 2-3 vejce, sterilované okurky, polévková lžíce hořčice hořčice, sůl, mletý pepř, sladká paprika (nemusí být), alobal, igelitový sáček
Postup přípravy
POMAZÁNKA: Změklé máslo smícháme s taveným sýrem, přidáme nakrájené vejce natvrdo (vajíčka můžeme i nastrouhat na struhadle), nakrájené okurky, lžíci hořčice. Pomazánku osolíme, přidáme trochu pepře a trošičku sladké papriky (papriku přidávám kvůli barvě). Do hrnce nalejeme vodu a přivedeme ji k varu. Do sáčku vložíme tvrdý sýr a uzavřeme jej na suk, aby se tam nedostala voda. I když se tam pár kapek dostane, nevadí. Sáček se sýrem vložíme do vroucí vody a při mírném varu necháme sýr povolit, aby nám šel krásně rozválet. Nachystáme si podložku na rozválení (nejlépe silikonovou) a váleček. Až máme sýr povolený, tak sáček vyjmeme a z venku osušíme položením na utěrku a vysypeme na podložku. (Zda je sýr povolený poznáme tak, že jej lehce rozmáčkneme na placku, jak jej máme na utěrce. Pokud tam cítíme hrudku, vrátíme zpět do vody.) Sýr rozválíme na tenký plát. Na sýr položíme šunku a na ni dáme pomazánku. Můžeme to udělat i obráceně, pokud by se vám šunka rolovala, záleží jen na vás. V mozaice při srolování vypadá lépe: světlý sýr+ tmavá šunka + světlá pomazánka.Sýrovou roládu pevně srolujeme a předěláme do alobalu. Dáme vychladit do lednice. Do pomazánky můžete dát např. červenou papriku, aby byla v řezu krásně barevná. V originál receptu je snad i syrová cibule, ale já to dělám bez ní. Roládu podle tohoto receptu dělám už 15 let a vždy měla úspěch.
POMAZÁNKA: Změklé máslo smícháme s taveným sýrem.
Okurky a vejce natvrdo si nakrájíme na kostky.
Do pomazánky přidáme nakrájené vejce natvrdo (vajíčka můžeme i nastrouhat na struhadle), nakrájené okurky, lžíci hořčice. Pomazánku osolíme, přidáme trochu pepře a trošičku sladké papriky (papriku přidávám kvůli barvě).
Promícháme.
Pomazánka + šunka + tvrdý sýr
Do sáčku vložíme tvrdý sýr a uzavřeme jej na suk, aby se tam nedostala voda. I když se tam pár kapek dostane, nevadí.
Sáček se sýrem vložíme do vroucí vody a při mírném varu necháme sýr povolit, aby nám šel krásně rozválet.
Nachystáme si podložku na rozválení (nejlépe silikonovou) a váleček. Až máme sýr povolený, tak sáček vyjmeme a z venku osušíme položením na utěrku a vysypeme na podložku. (Zda je sýr povolený poznáme tak, že jej lehce rozmáčkneme na placku, jak jej máme na utěrce. Pokud tam cítíme hrudku, vrátíme zpět do vody.)
Sýr rozválíme na tenký plát.
Na sýr položíme šunku.
Na šunku dáme pomazánku. Můžeme to udělat i obráceně, pokud by se vám šunka rolovala, záleží jen na vás. V mozaice při srolování vypadá lépe: světlý sýr+ tmavá šunka + světlá pomazánka.
Sýrovou roládu pevně srolujeme a předěláme do alobalu. Dáme ztuhnout do lednice.
Necháme ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.
Sýrovou roládu nakrájíme na kolečka.
DOBROU CHUŤ!!!!
Podáváme s pečivem nebo můžeme přímo položit na krajíček veky.
Roláda vypadá super na listech z hlávkového salátu. Bohužel ten jsem neměla o Vánocích po ruce :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé