(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Čokoládový dezert (brownies) s vanilkovou zmrzlinou a horkým ovocem - výtečný a do 15-ti minut hotový
Potřebné ingredience
Množství na kulatou zapékací mísu o průměru cca 28 cm (nebo 10 zapékacích mističek na muffiny): 160g másla, 160g tmavé čokolády s obsahem kakaa 70% (v nouzi lze použít i čoko na vaření, ale výsledek se nedá srovnat), 4 vejce, 100g krupicového cukru, 100g hladké mouky Na horké ovoce potřebujeme jakékoliv mražené nebo čerstvé "lesní" ovoce. Tentokrát jsem použila borůvky a ostružiny. Dále cukr a trochu vody. Jako poslední potřebujeme kvalitní vanilkovou zmrzlinu, nejlépe Carte D´or.
Postup přípravy
Recept na brownies není můj, ale nechala jsem se inspirovat pořadem Prostřeno, kde byl podáván jako pohár s "opilými" třešněmi. Trošku jsem si jej upravila a "vylepšila" a sklidil obrovský úspěch u návštěvy. Kombinace chutí je vynikající a hlavně je za chviličku hotový, např., když příjde nečekaná návštěva. Můžete dělat jak "na plech" a pak krájet, tak do zapékacích formiček na muffiny, což je, kvůli vymazávání a vysypávání formiček, o něco pracnější.
1. Ve vodní lázni rozehřejeme máslo s čokoládou a vymícháme.
2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Zhoustnou a zdvojnásobí svůj objem.
3. K vaječné směsi pomalu přišleháme čokoládovou směs.
4. Jako poslední zvolna vmícháme mouku.
5. Formu vyložíme pečícím papírem. Pečeme při 180 stupních 13 minut.
Mezitím si připravíme horké ovoce.
1. Několik lžic cukru (krystal, krupice nebo třtinový) rozpustíme v hrnci na karamel.
2. Přidáme pomalu trochu vody. (Pozor na prskání.)
3. Přidáme ovoce a povaříme.
4. Lze vynechat karamelovou fázi a ovoce jen uvařit s cukrem a malým množstvím vody.
Brownies nakrájíme a podávme nejlépe teplé s horkým ovocem a vanilkovou zmrzlinou.
Dobrou chuť.
1. Ve vodní lázni rozehřejeme máslo s čokoládou a vymícháme.
2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Zhoustnou a zdvojnásobí svůj objem.
3. K vaječné směsi pomalu přišleháme čokoládovou směs.
4. Jako poslední zvolna vmícháme mouku.
5. Formu vyložíme pečícím papírem. Pečeme při 180 stupních 13 minut.
Mezitím si připravíme horké ovoce.
1. Několik lžic cukru (krystal, krupice nebo třtinový) rozpustíme v hrnci na karamel.
2. Přidáme pomalu trochu vody. (Pozor na prskání.)
3. Přidáme ovoce a povaříme.
4. Lze vynechat karamelovou fázi a ovoce jen uvařit s cukrem a malým množstvím vody.
Brownies nakrájíme a podávme nejlépe teplé s horkým ovocem a vanilkovou zmrzlinou.
Dobrou chuť.
Moučník je krásně vláčný s výraznou čokoládovou chutí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
alfleila
(upraveno)
1. 5. 2010, 17:41
Dnes jsem konečně vyzkoušela tvoje brownies - úúúúžasně čokoládová dobrůtka!!!! Jen jsem před pečením posypala strouhanými ořechy a horké ovoce nahradila domácím jahodovým džemem s kusy jahod! Moc děkuji za recept!!
kalimera
(upraveno)
3. 5. 2010, 11:23
@alfleila
Oříšky, to je nápad . Už se těším na příště, až je tam dám . Ivi, jsem moc ráda, že takové zkušené kuchařce chutnalo . Měj se krásně .
alfleila
(upraveno)
3. 5. 2010, 21:28
@kalimera
Zkušené....prosímtě Já děkuji za prima recept! Už teď se těším na nový
kalimera
(upraveno)
7. 5. 2010, 12:34
@alfleila
To já se taky těším na tvé další recepty .
Marci75
(upraveno)
18. 4. 2010, 21:43
mňáááááááááám, to musí být
kalimera
(upraveno)
19. 4. 2010, 13:02
@Marci75
je skvělý
Ilonáček
(upraveno)
18. 4. 2010, 21:41
kalimera
(upraveno)
19. 4. 2010, 12:49
@Ilonáček
alfleila
(upraveno)
19. 4. 2010, 17:22
Brownies je jeden z mých oblíbených "sladkých hříchů", ale tak dlouho jsem ho už neměla, že jsem na něj dostala chuť!! Ta chuť teplé čokolády s vanilkovou Carte d´Or Tiše zavidím
kalimera
(upraveno)
19. 4. 2010, 12:30
@alfleila
Ani nevíš, jak ráda bych tě na něj pozvala .
alfleila
(upraveno)
19. 4. 2010, 17:24
@kalimera
Vím, že jo, Pavli! Jako by se stalo! Děkuji!