(recept
si oblíbilo 247 návštěvníků)
Belgický čokoládový dort s banány (nepečený)
Potřebné ingredience
1 velké balení piškotů (240g) 1 kakao (100g) 1 máslo (250g) 200-250 ml vody, 1 žloutek, 150g cukru krupice, 3 zralé banány, šlehačka, mandlové lupínky (nebo cokoliv jiného na ozdobu)
Postup přípravy
Úvodem musím napsat, že původní recept je bez banánů a bez šlehačky a kdysi jsem si ho opsala z časopisu, kam ho poslala čtenářka žijící v Belgii. S menší úpravou posílám dál. :-) Příprava je velmi jednoduchá, náročná pouze na čas, chce to cca 12 hodin. Takže: Ve větší míse zalijeme kakao studenou vodou (množství vody podle kvality kakaa-kvalitnější snese více vody, klidně 250 ml) zamícháme lžící a necháme takto stát nejlépe přes noc (v receptu bylo min. 6 hodin). Pak ušleháme máslo s cukrem a žloutkem a po lžících zašleháváme nabobtnalé kakao (je to hustá kaše). Do hotového krému zamícháme piškoty a já jsem tedy dala ještě 3 velké banány pokrájené na kostičky. To je vše, nyní hmotu nandáme do dortové formy vyložené fóliíí, zakryjeme také fólií a přes ni rukama důkladně urovnáme a utlačíme. Šup do lednice a nechat opět min. 6 hodin uležet. Poté kdo chce, může ozdobit nahoře šlehačkou a posypat třeba mandlovými lupínky či strouhanou čokoládou...je to velká dobrota :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Nadys
(upraveno)
12. 3. 2017, 23:43
Ajča
(upraveno)
12. 3. 2017, 20:58
Dort byl chuťově fajn, ale bohužel se mi krém také srazil
lonik
(upraveno)
25. 8. 2015, 8:44
Vyzkouším
mobydick
(upraveno)
6. 8. 2015, 23:01
Rozhodne vyzkousim, dekuju.
P.A.V.L.A
(upraveno)
17. 11. 2014, 9:37
barbinka3
(upraveno)
2. 9. 2013, 19:48
Dobrý den.....dělala jsem dneska a úplně se mi to srazilo Zkoušela jsem tam dat trochu másla horkého jak radíte níž a ono je to ještě horší....Co teď stím? Vyhodit nebo to jde ještě nějak zachránit?
trojcata
(upraveno)
25. 10. 2013, 6:58
@barbinka3
když jsem ho dělala poprvé tak supr a včera jedna velká hrůza nepomohlo šlehání nad parou ani zašlehání horkého másla,pořád se mi odpojovalo to kakao tak možná je to tím kakaem,pořád to je jakoby zdrclé a mezi tím čokoládové cestičky.
londra
(upraveno)
13. 4. 2014, 6:43
@trojcata
také záleží na kvalitě másla, beru jen tatru a madetu
peggybundova
(upraveno)
3. 9. 2013, 14:22
@barbinka3
Tak to opravdu nevím, kde se stala chyba...nikdy se mi to nestalo a ani nikomu z těch, co to zkoušeli škoda
Žirafka1
(upraveno)
28. 6. 2013, 14:47
Dobrý den Táni kakao už mě bobtná v lednici, možná ještě večer stihnu dortík dodělat a dát chladit,aby se mohlo zítra ochutnávat Jsem zvědavá,jak bude chutnat? Nepečené dorty moc nedělám, spíš kynuté koláče a piškotové zákusky,takže jsem opravdu zvědavá. Myslím,že to bude ideální letní dezertík Martina
peggybundova
(upraveno)
29. 6. 2013, 15:32
@Žirafka1
Marti tak doufám, že bude mít úspěch!
Žirafka1
(upraveno)
30. 6. 2013, 18:56
@peggybundova
Dobrý večer Táni, dortík jsme konečně ochutnali Ubrala jsem trošku cukru z receptu a přidala kapku rumu Je to zajímavá obměna pečených dortů promazaných krémem. Příště ještě zkusím místo piškotů jiné méně sladké sušenky a třeba i přidat rozmuštěnou čokoládu. Myslím,že bezvadný by mohl být dort i s kokosem,nebo třeba s koka sušenkami, co myslíte? Pěkné dny Martina
peggybundova
(upraveno)
1. 7. 2013, 8:50
@Žirafka1
Tak to jsem ráda, že chutnalo S ničím jiným jsem ho zatím nezkoušela, ale někde mi tady paní píše, že používá cukrářské piškoty místo normálních, což mi připadá dobrý nápad-jsou měkčí a budou rychleji proleželé. Tak příště zkusím.
zdena1028
(upraveno)
28. 6. 2013, 11:22
Dortík nemá chybu je moc dobrý. Pokud budete dávat holandské kakao, pak úplně stačí 100 g jinak je to moc hořké. A banány jsou v tom vynikající. Není to tak sladké.
peggybundova
(upraveno)
28. 6. 2013, 11:59
@zdena1028
Děkuji, jsem ráda, že chutnalo a 100g kakaa v receptu je, nepíšu víc
horizont
(upraveno)
27. 6. 2013, 22:24
Je to zvláštní, ale já mám recept rozdílný v tom, že dávám 200g kakaa a 400g vody, a mám vychytávku, že koupím cukrářské piškoty v Lidlu a pokrájím je zhruba na kousky velikosti klasických piškotů, jiné už nepoužívám, nějak mi to s nimi všechno lépe chutná
peggybundova
(upraveno)
28. 6. 2013, 10:32
@horizont
Ráda příležitostně vyzkouším
xlmakrela
(upraveno)
22. 6. 2013, 7:58
zrovna jdu na něj,jen do korpusu nedám banán a nahoru něco lehkého ze zakysanky s jahodama
peggybundova
(upraveno)
23. 6. 2013, 13:36
@xlmakrela
Tak co, chutnalo???
xlmakrela
(upraveno)
24. 6. 2013, 7:24
@peggybundova
mi hrozně a Jirka měl boule a ušima, jen to moc nechutnalo, moc kakaové - hořké večer jak bude čas stáhnu fotky, za chvíli jdu na kontrolu s Honzou a pak jedem na barák tak není čas
peggybundova
(upraveno)
24. 6. 2013, 9:38
@xlmakrela
Tak aspoň vám víc zbylo, že jo
Dada34
(upraveno)
20. 6. 2013, 22:56
peggybundova
(upraveno)
21. 6. 2013, 9:49
@Dada34
ivanatt
(upraveno)
20. 6. 2013, 20:56
Chci se zeptat, ten žloutek tam musí být??
peggybundova
(upraveno)
21. 6. 2013, 9:49
@ivanatt
Určitě nemusí
čučinek
(upraveno)
20. 6. 2013, 22:43
@ivanatt
Myslím,že asi ne já jsem ho dělala predevčírem bez žloutku a je opravdu výborný zrovna teď v takovém horkém počasí Andrea
sites
(upraveno)
20. 6. 2013, 13:58
Jeje, to znám, mamka ho chystala ke každým narozeninám i svátkům . Taktéž se šlehačkou, ale jakékoliv ovoce bylo jen navrchu na ozdobu. Když ho poznala rodina mého manžela, byla taktéž nadšená. Tak si říkám, že už jsem ho dlouho nedělala, inspirovala jste mě. Akorát my ho děláme tak, že tu směs s kakaem pouze svaříme a až má stejnou teplotu jako máslo, tak pomalu zašleháme. Ale vaše verze možná bude víc našlehaná, určitě vyzkouším!!!
peggybundova
(upraveno)
21. 6. 2013, 9:48
@sites
Silvi, tak takový podobný krém jak píšete dělám taky http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=139144&user=140003 je to hodně podobné...
beruska22
(upraveno)
17. 6. 2013, 17:07
Dobrý den Táni, zákusek je výborný..prostě banány v čokoládě..a nic složitého. Děkuji za recept
peggybundova
(upraveno)
17. 6. 2013, 17:23
@beruska22
To jsem moc ráda děkuji!
baluni
(upraveno)
13. 6. 2013, 13:21
Chtěla jsem se zeptat na to kakao, to je jako to na vaření? Např. holandské? Granko to asi nebude, že?
peggybundova
(upraveno)
13. 6. 2013, 16:09
@baluni
Granko určitě ne. Normální kakao-jakékoliv, může být holandské.
znamenivah
(upraveno)
13. 6. 2013, 14:54
@baluni
ano je to kakao na vaření.já včera tento zázrak dělala ale bez banánů.Do krému jsem dala panáka rumu (nejsou tu děti co by ho papaly)a je moc dobrý.Doporučuji fakt nechat dort uležet klidně 12 hodin (já zakrojila mnohem dřív a lehce se patlal).Ale je fakt dobrý já jsem kakaovou hmotu do másla lehce vmíchávala-nepoužila jsem již šlehač-s ním měl krém tendenci se lehce srážet.
peggybundova
(upraveno)
13. 6. 2013, 16:11
@znamenivah
Jani souhlasím s tím delším odležením-je rto mnohem lepší. Jinak, jestli můžu-rada ke srážení krému-jakéhokoliv-když se stane, stačí kousek másla rozpustit, ale fakt naprudko, až bublá, šlehačem na nejvyšší obrátky vešlehat do krému-je po problému. Kouzlo Naučila jsem se tento fígl až nedávno, tak s radostí šířím dál
znamenivah
(upraveno)
13. 6. 2013, 16:14
@peggybundova
jj, děkuji za radu.
DANINEC
(upraveno)
13. 6. 2013, 12:23
to zní fakt luxusně....musím taky zkusit
šubka
(upraveno)
11. 8. 2013, 10:23
Brzy vyzkouším tak v pátek jsem ho udělala a včera večer už nebyl ani kousek, kamarádka prohlásila - excelentní, díky za recept, brzy ho udělám znova, banány jsou v něm moc dobrý
Šmoulinka
(upraveno)
11. 6. 2013, 13:42
Už se chladí!
Šmoulinka
(upraveno)
11. 6. 2013, 20:47
@Šmoulinka
Je to fakt dobrota
Ivuli 2
(upraveno)
10. 6. 2013, 16:18
Tak jsem to vyzkoušela a nemám slov !! Výborné! A dokonce i zapřísáhlé dietářky neodolaly!!!
Lucie-Anna
(upraveno)
3. 6. 2013, 10:38
Chtěla bych se zeptat, jakou funkci tam plní žloutek - tedy, zda by šlo udělat i bez žloutku... Děkuji.
peggybundova
(upraveno)
3. 6. 2013, 10:51
@Lucie-Anna
Jo, to já nevím v origo receptu byl žloutek...určitě by to šlo i bez něj.