(recept
si oblíbilo 104 návštěvníků)
Vařená potahovací hmota

Potřebné ingredience
150 ml vody, 70g másla, 150g hladné mouky, přibližně 1/2 kg močkového cukru ,mandlová tresť a potravinářské barvivo
Postup přípravy
Vodu s máslem dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Kápneme mandlovou tresť - já dala 1/2 kávové lžičky a pokud chceme jenom jednu barvu - jako já žlutou, můžeme rovnou přidat barvivo. Pokud chceme barev víc, dáme barvivo až do částí hotové hmoty.Vsypeme mouku. Mícháme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na stěny kastrůlku. V podstatě tvoříme klasické odpalované těsto. Hotové těsto dáme vychladnout na vál a pak do něj pěkně ručně vpracováváme moučkový cukr. A je hotovo.
Tahle hmota je levná, rychlá a nádherně se s ní pracovalo. Netrhala se při válení, krásně se z ní dá vykrajovat a tvarovat figurky. Zkuste to a uvidíte !
Tahle hmota je levná, rychlá a nádherně se s ní pracovalo. Netrhala se při válení, krásně se z ní dá vykrajovat a tvarovat figurky. Zkuste to a uvidíte !
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Charouzka
(upraveno)
25. 4. 2015, 0:35


nahlásit

Inkakos
(upraveno)
27. 1. 2013, 15:37
také jsem zkoušela připravit hmotu dle vašeho návodu. po zpracování byla krásně hladká, šla i výborně rozválet a po podsypání moučkovým cukrem se ani nelepila, nicméně během potahování dortu mi hodně praskala
. chuťově je výborná, sice hodně sladká, ale pokud se použije méně sladký korpus a krém, tak se to krásně vyrovná


nahlásit

PETANEK14
(upraveno)
30. 6. 2012, 21:40
těstíčko pěkné,vláčné a chuťově dobré,jen při válení na větší placku se mi trhá
,můžu to podsypat solamylem ?

nahlásit
petka1512
(upraveno)
25. 5. 2012, 8:22
Dobrý den, po přečtení recepu a všech komnářů jsem se pustila do práce a i když jsem vše dělala podle návodu, vyšlo mi bláto. Bohužel už nemám suoviny na pokus č.2, takže musím impovizovat. Vodu a máslo jsem svařila (opravdu se vařilo) přidala barvivo a mouku a odpalovala dle návodu, ale stejně to nevyšlo. Bláto se začlo dělat po přidání cukru.. Je tam ještě někde nějaký zádhel?
nahlásit

puda
(upraveno)
7. 2. 2012, 10:02









nahlásit
chadtovka
(upraveno)
8. 10. 2011, 17:33
Dobrý den, tak nevím, všem to teče a já tam dostanu maximálně 400g cukru a pak už se to úplně rozdrobuje a trhá. Jak slepujete ty figurky? Mě to u sebe vůbec nedrží. Ten cukr dáváte do úplně vychladlého nebo do vlahého jako vejce u klas. odpal. těsta? Nevím co dělám špatně.

nahlásit

marjanka1
(upraveno)
26. 6. 2011, 11:36
pěkný den...ta mandlová tresť ..to je mandlové aroma??? na ten dost co máte vy na fotce stačí to množství co máte v receptu??
nahlásit

Lujinka
(upraveno)
16. 5. 2011, 21:39






nahlásit

HBrzla
(upraveno)
26. 5. 2011, 19:37
@Lujinka
Lucko, tak dneska jsem si náhodně přečetla váš komentář a o hodinu později se mi stalo to samé
. Tuto potahovku jsem dnes dělala už asi po páté a dnes toto. Zřejmě jsem ale přišla čím to je. Jelikož jsem chtěla mít hotovo za tu dobu do malý přes poledne spí, rozpustila jsem máslo ve vodě, ale nenechala jsem to projít varem a hned po rozpuštění másla jsem tam vhodila mouku. No a ejhle, vzniklo mi z toho hezké blátíčko a to hlavně až při zapracovávání cukru.
První várka letěla do koše. Teď jsem dodělala druhou a už povedenou
, dala jsem si opravdu jen pozor na to aby mi máslo s vodou probublalo








nahlásit

Lujinka
(upraveno)
20. 7. 2011, 14:31
@HBrzla
jéééé, děkujíí, já budu zkoušet pak až budu dělat tu mléčnou
ale jste dobrý že jste na to přišla, mě letěli dvě várky do koše a nepřišla jsem na to co dělám špatně
takže moc díííík










nahlásit
kopretina123
(upraveno)
16. 5. 2011, 21:57
@Lujinka
Syrovou mouku bych tam nedávala , leda udělat zase propařenou (odpalovanou), trochu víc hustější. Nebo přidat sušené mléko, aby to nebylo samý cukr.Nakonec ty hodnoty v tom jsou, tak to "bláto" můžou sníst jako pamlsek děti nebo manžel a uděláte si hmotu jinou, určitě už podařenou.
nahlásit

HBrzla
(upraveno)
18. 2. 2011, 14:32
Super Super Super
Právě s ní pracuji - super tvárná, netrhá se, krásně se dá vyhladit vodou a navíc je chuťově opravdu dobrá. Petro, díky moc za recept




nahlásit

andol
(upraveno)
6. 8. 2010, 20:44



nahlásit

Snezenkakyticka
(upraveno)
7. 7. 2010, 14:20
Teda...vyzkouším,,,a jak chutná?...dá se z ní modelovat? netrhá se?...
nahlásit
Evík 11
(upraveno)
14. 6. 2010, 18:48
Jestli tomu dobře rozumím, pokud potřebuji více barev, barvivo přidávám v době, kdy přidávám mouč.cukr?Nebo až po zapracování cukru, těsto rozdělím jak potřebuju a pak si části obarvím?






nahlásit

korbelinda
(upraveno)
7. 7. 2010, 13:36
@Evík 11
Je to ta druhá možnost. Nejdříve zpracovat s cukrem, udělat zkrátka jednobarevné těsto a pak oddělovat a zapracovávat barvy dle libosti.
nahlásit

Ve.Ja
(upraveno)
12. 5. 2010, 22:06
Zajímavé
určitě taky zkusím
, doufám že budu šikovná



nahlásit

Pusinka M
(upraveno)
11. 5. 2010, 15:47
Tuto potahovací hmotu jsem použila o víkendu. Moc nám chutnala a dobře se mi s ní pracovalo.
Jen bych se chtěla ujistit, že si ji můžu připravit dopředu a uchovávat v lednici v mikrotenovém pytlíku? Děkuji


nahlásit

korbelinda
(upraveno)
22. 5. 2010, 19:29
@Pusinka M
Já bych jí uvařila dopředu, ale šoupla jí do mrazáku. Dělala jsem jí v pondělí a dort potahovala ve čtvrtek, jedl se až v sobotu a už ta hmota začala jakoby řídnout (místy, ne všude), takže dopředu ano, ale uchovat v mrazáku a pak vyndat a nechat v lednici povolit.
nahlásit

PavliBP
(upraveno)
23. 4. 2010, 10:19
zajímavé
... a mouku přidáváme do vroucí vody s máslem? nějak to tam nemůžu najít


nahlásit

korbelinda
(upraveno)
23. 4. 2010, 10:33
@PavliBP
Už jsem to tam dopsala. Ano , nasypeme to do té vody s tukem a "odpalujeme"
nahlásit

Ilonáček
(upraveno)
23. 4. 2010, 9:49








nahlásit

darinka30
(upraveno)
22. 4. 2010, 21:17








nahlásit