Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 22 návštěvníků)

Výborné valašské frgále s hruškovou, tvarohovou a ořechovou náplní + recepty na další

0.0
Výborné valašské frgále s hruškovou, tvarohovou a ořechovou náplní + recepty na další

Potřebné ingredience

na těsto na 4 frgále o průměru 25 cm: 2,5 dcl mléka* 1 vejce (nebo 2 žloutky) * 75 g cukru krupice, 1/2 kostky droždí, citronová kůra, 500 g hladké mouky (dávala jsem 150 g špaldové a zbytek hladkou) * 1 lžička soli * 5 lžic oleje********************************* hrušková náplň: 200 g sušených hrušek * 2 dcl vody * 1 lžička skořice * 2 celé badyány * 2 lžíce povidel * 2 cm plátek másla * 1 lžíce rumu (nebo pár kapek tresti) ***********************ořechová náplň: 200 g mletých ořechů (vlašské, lískové) * 2 dcl mléka * vanilkový cukr * 80 g cukru * 2 lžíce strouhanky *********************tvarohová náplň: 250 g tvarohu ve vaničce * 1 vanilkový pudinkový prášek * 1 vanilkový cukr * 1 vejce * citronová kůra nebo tresť * 50 g cukru moučka *************** 1 vejce na potření ************** drobenka - 200 g tuku na pečení (hera, stela) * cca 150 g cukru krystal * 1 vanilkový cukr * cca 150 g hrubé a 150 g polohrubé mouky * citronová kůra nebo tresť * 1 lžička skořice **********mléko na potření, 150 g másla, rum

Postup přípravy

recept je z časopisu, zkoušela jsem dnes poprvé a myslím že neee naposled, i když toho času u toho stráveného bylo dost a dva se mi podařilo kráásně připálit:-) celkový čas včetně dělání náplní, kynutí a pečení - 3 hodiny.a nejlepší jsou druhý den po upečení:-)

náplně (hruškovou a ořechovou) doporučuju udělat den předem, je s tím pak méně práce a taky se rozleží:-) mají mít konzistenci takovou, aby šly roztírat - asi jako marmeláda.
ráno si namočíme do vody hrušky, až pořádně nabobtnají a změknou (tak po 12 hodinách), vaříme se skořicí a badyánem doměkka (mně trvalo půl hodiny). pak vyjmeme badyány, slijeme vodu a rozmixujeme tyčovým mixérem. přidáme povidla, máslo a rum, případně zahustíme strouhankou.
ořechová - svaříme mléko s cukry, nasypeme mleté ořechy, dle potřeby zahustíme strouhankou nebo zředíme mlékem.
tvarohová - vše smícháme vidličkou dohromady.

těsto: necháme v troše mléka a cukru vzejít kvásek.
v míse smícháme sypké ingredience, přilijeme zbytek mléka, kvásek a dáme vejce. promícháme, pak přilijeme olej. necháme 15 minut kynout, promícháme, opět necháme kynout - takto celkem třikrát.

rozdělíme těsto na 4 díly, vyválíme do kruhu, dáme na pečicí papír a necháme 20 minut zase kynout.
okraje potřeme vejcem a nandáme náplně - já jsem dělala tak, že jsem na každý dala všechny tři náplně.

pečeme na 220 stupňů cca 20 minut, až okraje zezlátnou. já pekla na 200 v horkovzdušné dva frgály zaráz, trvalo to 15 minut. Po upečení potřeme okraje mlékem a na střed mázneme rozpuštěné máslo s rumem - hodně!.

další náplně:
maková: 300 g mletého máku (dá se koupit) * 150 g cukru * 0,5 l vody - vaříme cca hodinu, pak vmícháme 100 g sušeného mléka, 80 g másla a dochutíme skořicí . přidáme trochu rumu a zahustíme strouhankou.

jablková: 300 g strouhaných jablek, 100 g cukru, skořice, vanilkový cukr, badyán, strouhanka, citronová kůra. tuto náplň nevaříme, jen promícháme (já jsem ji ještě nezkoušela, ale určitě bych to aspoň chvíli povařila).

příprava

bez pomoci to nešlo:-)

..

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 21. 2. 2023, 18:43
mám ráda (C)
Ilonáček 25. 4. 2010, 22:32
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie