Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Recept na kotlík

0.0
Recept na kotlík

Potřebné ingredience

Suroviny:
Vykostěný vepřový bůček, sádlo, sůl, česnek, cibule, tymián, rozmarýn, červená paprika, hrubě drcená směs barevných pepřů, majoránka, sojová omáčka, alkohol, med.

Postup přípravy

Příprava marinády:
Směs koření zalijeme olejem, přidáme sojovou omáčku a lžíci medu. Pokud budete nakládat maso tak doporučuji přidat štamprdlu slivovice (maso bude měkčí). Důkladně promícháme a plátky masa můžeme potírat nebo namáčet.

Příprava masa:
Bůček nařežeme řeznickým nožem na centimetrové plátky tak, aby se nerozpadl (krájí se nejlépe když je velmi studený já si ho dám tak na dvě hodiny do mrazáku aby stuhnul, a nebo když je tam uskladněný tak ho řežu ještě zmrzlý - je to dřina). Při krájení masa doporučuji dbát na slušný vzhled a pravidelnost plátků. Nakrájené plátky nasolíme a potřeme drceným česnekem. Pak je můžeme skládat ve vrstvách do připravené misky a jednotlivé vrstvy potírat marinádou. Popřípadě plátky v marinádě namáčet. Důležité je vytěsnit z misky při nakládání masa vzduch, pak je možné takhle naložené maso zalité olejem mít v pohotovosti v lednici i 10 dnů jinak stačí 24hod.

Příprava pokrmu:
Než zatopíš pod kotlíkem tak na něj nalij vodu. Přidej lžíci sádla (já dávám půl 500g vaničky od Ramy) a rozlož bůček na kotlík. Dbej na to aby, na začátku plátky ležely rovně, jinak se ti skroutí. Neustále dolévej vodu, aby se bůček víc dusil než pekl. Až budeš mít oheň pod kontrolou (to znamená, že ho umíš ztlumit) tak nech skoro všechnu vodu vyvřít a bůček chvilinku peč. Musíš ale velmi opatrně protože med se začne hned lepit na kotlík. Jak se maso začne přichytávat tak jezdi po dně kotlíku nerezovou lopatkou, abys všechno připálené odstranil. Pokud se ti to nepovede hned tak se to určitě podaří když doliješ vodu. Takhle nech vodu vyvřít asi dvakrát. Po hodině a čtvrt přidej na měsíčky nakrájenou cibuli (na malý kotlík asi 3) a ještě pokračuj asi dvacet minut v přípravě. Než budeš servírovat tak nech dohořet oheň a vyvřít všechnu vodu. Já si dám na zahradní stůl připravené prkénko a za pomocí dvou klacků servíruji na stůl i s kotlíkem (kvůli zoftu). Jako přílohu podáváme chléb. Na oblohu použij zavařený okurek nebo čerstvou zeleninu.
Pokud časem kotlík přestane být lesklý, není to poškrábáním, ale vodním kamenem. Stačí ho umýt „PULIRAPIDEM“, a není třeba ho drbat drátěnkama - pokud není připálen.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie