Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept

Paprikové pikle

0.0
Paprikové pikle

Potřebné ingredience

Pikle jsou speciálním způsobem konzervovaná zelenina, která se v malém množství podává jako chuťovka k rýži, sabdží nebo k purí. Velice se hodí v zimních měsících, kdy není k dispozici tolik čerstvé zeleniny, ale pro svou charakteristickou chuť si najdou místo v jídelníčku po celý rok. Vybrali jsem recept na paprikové pikle, které se vyplatí dělat na konci léta kdy jsou papriky na trhu levně k mání ještě je sluníčko.


1/2 l nakrájených paprik
2-3 dl oleje (sójový, slunečnicový, řepkový...)
1,5 pl soli
1 pl mletých hořčičných semínek
1 pl indického kmínu
1 po garam masaly
1/2 čl zázvoru
1/2 čl kurkumy
1 čl asafoetidy
1/2 čl čili nebo kajenského pepře (pro nepálivou variantu možno vynechat)

Postup přípravy

* Umyjeme papriky a nakrájíme je na menší proužky (asi 1-3 cm). Rozprostřeme je po plechu a necháme je několik hodin naschnout. Jde o to, aby nebyly tak mokré a nepouštěly tolik šťávy, která by byla při zrání piklů na závadu. Kousky paprik by také neměly změknout, protože i pak budou pouštět šťávu.
* Naschlé paprikové proužky smícháme se solí a kořením a přendáme je do menších sklenic s víčkem (nejlépe od přesnídávky nebo medu).
* V menším hrnci rozehřejeme olej a těsně před tím, než začne kouřit, ho sundáme z ohně. Asi 2 minuty počkáme - pak bude mít tu správnou teplotu - a POMALU ho lijeme do sklenic. Bublá to jako při smažení. Olej musí papričky úplně pokrývat - jinak se při zrání papričky zkazí. Občas se stane, že sklenice praskne a proto buďte opatrní a vše dělejte v dřezu nebo na plechu, aby vám olej nezaneřádil kuchyň.
* Zakryjeme víčkem a necháme zrát nejlépe na slunci asi 14 dní i déle. Každý den s nimi zatřepeme a na noc dáme dovnitř.
* Pikle jsou nejlepší po několika měsících a dobře připravené vydrží i roky. Zrají obvykle v uzavřené sklenici, ale ani případné otevření by nemělo vadit. Pokud papriky pustí moc šťávy nebo se nepovede něco jiného, mohou zkvasit (obvykle se nafukuje i víčko) a po ochutnání perlí - v takovém případě je záhodno je vyhodit.
* Zkoušeli jsme pikle s různým kořením a různou zeleninou. V našich poměrech chutnaly dobře paprikové a ředkvičkové. V Indii je dělají i ze zeleného manga (to je nejlepší - za 100 Kč se dá koupit 1/4 l), čerstvého zázvoru, limetek, rajčat, atd.

Recept byl dlouhý, ale není to tak složité - nakrájet zeleninu, smíchat se solí a kořením, zalít horkým olejem, nechat za oknem a hotovo. Zkuste to - nejlepší je počkat na konec srpna, kdy je levná paprika a ještě je sluníčko.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie