Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 125 návštěvníků)

Brněnský roládový dort - překvapení na řezu

0.0
Brněnský roládový dort - překvapení na řezu

Potřebné ingredience

Těsto na kulatý korpus:
20g másla, 80g cukru, 4 žloutky, 20g oloupaných strouhaných mandlí, 150g strouhané čokolády na vaření, sníh ze 4 bílků, 40g rozdrobených piškotů nebo strouhanky, 40g polohrubé mouky
Těsto na stáčené proužky:
200g cukru, 8 žloutků, sníh z 8 bílků, 80g polohrubé mouky
Čokoládový krém:
180g moučkového cukru, 5 žloutků, 60ml mléka, vanilkový cukr, 180g másla, 350g čokolády na vaření
(jen poznámka: krém se mi zdál hrooozně moc sladký, cukru bych ubrala - klíďo i 100g)

Postup přípravy

Procházela jsem to zde a na žádný podobný jsem nenarazila, tak třeba se někomu zalíbí a bude mít chuť se do něj pustit. Teda do pečení se pustit, ten náš už je snězený :-)))

Bohužel jsem si vzpomněla na focení až po nakrojení, takže už jedna čoko-růžička (dle receptu na modelovací čokoládu od Lenky N. (Koblížci) už byla v tahu :-(
Aspoň je ale hezky vidět ten řez.

Kulatý korpus: V misce utřete máslo s cukrem a žloutky, přidejte nastrouhané mandle a čokoládu. Po chvíli tření přisypávejte postupně rozdrobené piškoty, mouku a zamíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do kulaté formy (já jsem dělala ve formě průměru 21cm) vytřené máslem a vysypané moukou a pečte 40 minut při 175°C.

Stáčené proužky: Cukr utřete se žloutky a zlehka po malých dávkách přimíchejte tuhý sníh a mouku. Těsto rozetřete na dva plechy vyložené pečicím papírem ve vrstvě vysoké 1 cm a prudce upečte (já jsem si udělala postupně těsto na každý plát zvlášť, protože nemám dva stejné plechy, a pekla cca 8 minut, byla to fakt rychlovka). Ještě horké základy zarovnejte rádýlkem, nakrájejte z nich proužky široké asi 4cm a stočte je do podoby malých rolád. Po vychladnutí je potřete z jedné strany čokoládovým krémem a vytvarujte z nich spirálovitě stočenou vnitřní vrstvu dortu. (viz. Obrázkový postup)

Krém: Ve vodní lázni svařte za stálého míchání cukr, žloutky, mléko a vanilkový cukr. Směs odstavte a důkladně ji šlehejte do husta do zchladnutí. Zvlášť utřete máslo s rozehřátou čokoládou a postupně po malých dávkách zašlehejte vychladlý vaječný krém.

Obrázky jsem nafotila přímo z časopisu, podle kterého jsem ho pekla, takže omluvte kvalitu. Snad je ale i z rozmazaných fotek postup clkem jasný, když tak se ptejte, ráda vše zodpovím :-)
Uznávám, že dort vyjde dost draho, ale jednou za čas a jako překvápko k narozeninám pro někoho milovaného...

Upečte kulatý čokoládový korpus a zároveň na dva plechy rozetřete těsto na světlý piškot.

U obdélníkových plátů světlého piškotu vytvořte hned po vyjmutí z trouby pěkně rovné okraje.

Každý plát rozdělte na pět až šest stejně širokých proužků a všechny srolujte do podoby malých roládek

Kulatý korpus rozkrojte na dva pláty silné asi 1 cm a spodní potřete čokoládovým krémem.

Jakmile roládky vychladnou, opět je narovnejte a proužky potřete vrstvou krému.

První pruh opatrně stočte zpět do podoby rolády.

Naplněnou roládku umístěte přesně doprostřed krémem potřeného spodního kulatého plátu.

Další potřený pruh opatrně přiložte ke konci předchozího a pokračujte v navíjení spirály.

Takto postupujte, až vypotřebujete všechny světlé pruhy. Přiklopte vrchní plát a přesahy odkrojte nožem.

Korpus opatrně přitlačte dlaněmi a celý ho potřete zbytkem čokoládového krému.

Ve vodní lázni rozehřejte tmavou čokoládovou polevu s přídavkem tuku a dort jí polijte.

Než tmavý povlak zcela ztuhne, vytvořte na tmavém povrchu ještě spirálu z bílé polevy.

Trošku jinak...

A pohled zvrchu...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

babičkakvětka 20. 10. 2016, 10:56
(clamp) (^) (Y)urcite nekdy vyzkousim
jananovazak 10. 3. 2016, 18:20
(Y) (Y) (Y) (Y)
hodanka59 25. 2. 2016, 18:23
ano, znám, dělám je suprový,hlavně když se ukrojí na řezu.Peču ho už 20let. (Y)
hantonie 25. 2. 2016, 15:46
Tak jsem se konečně dokopala k tomu, abych si (^) upekla. ,-) Strávila jsem u toho 3 hodinky/ a to jsem neměla žádnou kafíčkovou pauzu/ a ještě není nazdobený, to až zítra šlehačkou. Na obě kulaté placky jsem ještě dala domácí merunkovou marmošku, tak jsem zvědavá, jak na zítřejší oslavě mých narozek bude chutnat. Největší zdržovačka bylo strouhání čokolády. Nemáte někdo na to nějakou vychytávku? Začala jsem na struhadle a pak jsem ji dala do mlýnku na ořechy.
marfanov (upraveno) 11. 3. 2016, 13:20
@hantonie Dort jsem pekla podruhé a dovolím si pár postřehů, snad paní Martu nenaštvu :-) jsem taky strašně líná, s pečením už ale nějaké zkušenosti mám, tak si dovolím pár tipů pro ulehčení práce, snad to někomu pomůže :-) 1. do tmavého korpusu jsem čokoládu nestrouhala, ale roztopila v mikrovlnce s máslem a pak zašlehala do těsta. taky jsem nepřidávala bílky nakonec, ale do ušlehaných bílků jsem postupně přidávala ostatní ingredience. místo mandlí jsem dala ořechy a čokolády jen 100 g, a přidala jsem 1 lžičku prášku do pečiva 2. bílé těsto - určitě není chyba v receptu? té mouky je tam strašně málo.. když jsem pekla podle receptu, měly pláty max. 0,5 cm na výšku a bylo jich málo... takže podruhé jsem přidala 80 g mouky (t.j. 80 g na čtyři vejce a 100 g cukru - jako klasický piškot), plát má 1 cm na výšku a z jedné dávky je 5 pruhů dlouhých 32 cm a širokých 5 cm. 3. jen tip na obměnu - dávala jsem tento krém od paní Zdenky R., bylo ho akorát Čokoládový kávový. 200 g hořké čokolády 50% kakaa a více (mají v albertu, v lidlu, penny) 1 vrchovatou lžičku kávy přelijete 100 ml horké vody.\ 6 lžic merunkové marmelády.\ 1/2 hrnku obsah 1/4 litru cukr moučka prosát. 1,5 másla, 1/2 stelly (nebo 2 másla) Postup : čokoládu roztopit v mikrovlnce necháte roztopit v mikrovlnce (trvá to asi 2 minuty, průběžně míchat). Do roztopené vmíchat 5 lžic kávy 1/2 hrnku cukru a 6 lžic marmelády.Necháme v pokoj teplotě vychladnout.\r\nPokud se vám při mícháni čokolády dělá taková jakoby koule je to v pohodě, jen pořádně promíchat s marmeládou. Pak si našleháte másla a tuto vychladlou hmotu pomalu zašleháte.Je to jemný a hrozně dobrý krém.
laskonka333 2. 2. 2016, 16:42
(^)
plamenek 31. 1. 2016, 19:38
Ten jsem pekla k maturitě ( jako maturitní úkol). Jen jsem ještě dělala s jahodovým krémem.
len99 31. 1. 2016, 19:10
(Y) (Y) Vypadá to nádherně
srneckova 31. 1. 2016, 18:58
(Y) (Y) (Y) (Y)
šubka 21. 8. 2014, 15:55
Brzy vyzkouším (F)
DeniskaBarevna 13. 4. 2012, 16:51
(L) (K) |:o) (pack) (wash)
onasi 9. 11. 2007, 19:05
krásné, další výzva pro mě! (Y) (Y) (Y) DTo budu muset co nejdříve vyzkoušet!
makrap 14. 11. 2007, 0:40
@onasi Dášo, určitě zkuste a pak dejte vědět, jak vám chutnal!
Brambrlka 27. 10. 2007, 12:58
SUPER NÁPAD VYPADÁ TO VELMI DOBŘE!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
AliceM 26. 10. 2007, 23:27
Tohle dělává někdy moje maminka i s ovocnými krémy |:o) |:o) |:o) Nádherné a vynikající (clamp)
leni0323 26. 10. 2007, 22:08
to vypadá přímo božsky a navíc krém z vajec, to musí být fakticky lahoda :-P :-P :-P :-P brzy vyzkoušíme (D) (hello)
lalela 26. 10. 2007, 21:53
teda Marti to je tak krásný a tak úúúžasně jednoduchý, ale až teď, když jste to nafotila....stále jsem přemýšlela, jak asi je to udělané :-) určitě ho někdy zkusím
makrap 26. 10. 2007, 22:53
@lalela Děkuji za chválu :-$ Ano, byl celkem jednoduchý, i když ne tak rychlý jako rozkrájet kulatý korpus a promazat krémem. Přeci jen to zabralo více času, ale stálo to za to, výsledek jednak dobře vypadal a jednak byl moc dobrý (i když na mě dost sladký, jak už jsem psala výše).
zdenakucerova 26. 10. 2007, 19:24
Je to moc pěkné (Y) jako všechny geniální věci jednoduché , ale velmi efektní (Y). dělám dort, který na řezu vypadá jako šachovnice, tak příště pro změnu zkusím proužky (Y) Ať se vám daří i nadále (Y) !!!!! Zdena
makrap 26. 10. 2007, 19:55
@zdenakucerova No vidíte, šachovnicový jsem taky kdysi dělala, teď jste mi to připomněla! Tak až budete dělat, tak nafoťte postup, nebo že bych se po dlouhé době do něho opět pustila?
makrap 26. 10. 2007, 15:38
Tak jsem to nakonec stihla vložit už teď - mimi spinká a větší mimi chtělo čučet na pohádku, což se mi tentokrát hodilo ^o) Jak říkám kvalita fotek je bída, ale snad vám to nebude vadit *-) Hlavně kvůli Marcelce jsem kvaltovala s vložením, když ho chce ještě dnes vytvářet. Protože naše děti usínají tak kolem půl desáté a kdybych dala do placu recept až tak pozdě, to už byste to asi ani nestihla upéct, že, Marci? Tak přeji hodně zdaru a písněte pak, jak to dopadlo. Hezký den všem, marta
makrap 26. 10. 2007, 10:21
Dámy, moc vám děkuji za milé komentáře. Dort se opravdu v originále jmenuje Brněnský dort, ale chtěla jsem do názvu napsat, jak je zajímavý na řezu a přišlo mi, že podle názvu Brněnský by nikoho příliš nezaujal (a to by byla škoda). Postup vložím snad večer, teď mi visí na krku dvě dítka a opravdu bych to s nimi asi nezvládla Pokoušela jsem se nafotit ten postup z časopisu, ale fotky jsou rozmazané, zkusím to ještě jednou a uvidí se. Jinak ten recept je trošku jiný, než píše Marcela, ale jistě taky použitelný, já se jen držela receptu z časopisu, ale po světě koluje určitě spousta variací na stejný dort. Tak doufám večer se zadaří vložit.
Kikina1 26. 10. 2007, 10:33
@makrap O.K. Marti, počkáme si na večer. Nechtěla jsem fušovat do receptu, ale samotnou mě to zajímá - viz. vzkaz Vám, protože na zítra bych právě něco takového chtěla upéct, tak proto jsem hledala na netu, když jedna maminka napsala ten název. TAkže porovnáme večer s Vaším receptem, hlavně nějaké fotečky postupu, protože to je na tom asi to nejdůležitější (Y) Krásný den Marcela
Koblížci 26. 10. 2007, 9:23
Marti, ten je úžasnej! A to zdobení..v jednoduchosti je krása..miluju kombinaci bílo hnědá. Prosím o recept a postup (flower) (flower) Chutnalata modelovací čokoláda jak u nás? Mylý vždycky asistuje u krájení a kříčí...já chci zdoby!! ;-) (zajic)
makrap 26. 10. 2007, 11:28
@Koblížci Leni, nevím jestli chutnala čokoláda stejně jako u vás, bohužel jsem vaši neochutnala. Ta naše chutnala tak trochu karamelově a to bylo právě moc dobré. Moc dobře se s ní ale pracovalo. Dělala jsem ji na ozdobu dortu panenky a tato mi už jen zbyla, tak jsem z ní udělala tři maxirůže :-) Hmota byla už ale po týdnu v lednici dost ztvrdlá, takže jsem ji trochu naředila cukrovým roztokem a nahřála a už tak dobrá nebyla. proto jsou růže takové jakoby rozteklé, slévají se tvary a po ztuhnutí byla čokoláda taková jakoby moc cukrová a trochu se drolila. Takže poučení z toho plyne, že příště až mi zbyde, tak ji nemodelovanou sním na posezení a na další dort si vytvořím čerstvou :-) Nebo máte nějaký tip, jak na ztvrdlou modelovací hmotu jít?
Koblížci 26. 10. 2007, 11:40
@makrap Tak u nás chutnala stejně :-D ...když jsem jí dělal sama jsem si jí polovinu ujedla, takže už moc nezbylo [A] Ale přeci jenom jsem z ní zkoušela dělat i později...mírně jsem ji nahřála v mikrovlnce a propracovala a byla jako nová ;-) ;-) Zkoušela jsem dělat i z bílé,ale ta nebyla chuťově tak dobrá jako ta tmavá, ale ve spojení s tmavou byla taky mňam...dělal jsem z nich ruličky na zdobení boků dortu.
Mončjatko 26. 10. 2007, 9:10
Marti a nejmenuje se tento dort "Brněnský dort"? Aspoň já ho pod tímto názvem znám. (^) (hello)
luciasanta 26. 10. 2007, 11:01
@Mončjatko Tak to má moje mamka napsáno v receptech jako dort Brňák - prostě se udělá roláda popř. rolády,nakrájí se na pruhy ty se pomažou krémeme a pruhy se pořád točí a napojují na sebe jako do nekonečného kruhu.
Kikina1 26. 10. 2007, 9:24
@Mončjatko NO tak v tom případě by to byl tento: 1. těsto: 6 vajec, 140g prášk. cukru, 1 vanil. cukr, 30g kakaa, 80g oříšků, 70g hrubé mouky, citr. kůra. Do mísy dáme žloutky prášk. cukr, strouhanou kůru , vanil. cukr, kakao a mícháme 20min. Potom přidáme oříšky a zamícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáváme jej s moukou po částech k těstu. Lehce zamícháme a nalejeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na mírném ohni. 2. těsto:6 vajec, 140g prášk. cukru, 140g hrubé mouky a trochu citr.kůry. V míse mícháme žloutky s cukrem a s kůrou 30min. Z bílků opět sníh a přidáme jej spolu s moukou k vymíchaným žloutkům. Těsto rozdělíme na dva díly, nalejeme je na dva vymaštěné, vysypané plechy a rychle upečeme (aby se dalo svinout). Upečený a vychladlý dort rozřízneme na poloviny a oba díly potřeme nádivkou. Druhý díl upečeného těsta rozkrájíme na 3 cm široké proužky a potřeme nádivkou. Potom je položíme na spodní, nádivkou potřený díl a začneme je od středu stáčet do kruhu tak dlouho, až se vytvoří kruh stejné velikosti jako je dort. Stáčíme nádivkou dovnitř. Druhou polovinu dortu, potřenou nádivkou přiložíme na svinuté proužky moučníku. Hotový dort polejeme čokoládovou polevou a libovolně zdobíme. Nádivka: 4 vejce, 200g prášk. cukru, 250g másla, 30g kakaa Do nádoby dáme celá vejce, cukr a nad vařící vodou šleháme metličkou na sníh do zhoustnutí. Potom ještě mícháme, dokud sníh nevychladne. Máslo a kakao dobře vymícháme, přidáme k vařené nádivce a ještě chvíli mícháme.
Koblížci 26. 10. 2007, 9:40
@Kikina1 Marci, ten bílý jen na 3 cm?? Mně to u Marty připadá vyžší...
Kikina1 26. 10. 2007, 9:46
@Koblížci Lenko, to není MŮJ dort, já to našla na netu :-) VŮBEC S NÍM NEMÁM ZKUŠENOSTI a taky by mě to zajímalo. Našla jsem i foto, jak se to dělá, kdyby byl zájem... http://www.stastnezeny.cz/index.asp?tot0=501&pgf0=200&menu=888
Mončjatko 26. 10. 2007, 9:33
@Kikina1 Já si právě myslím, že je to Brněnský dort, protože ho dělávala naše mamka, když jsme byli malí a před 14 dny ho k narozeninám dostali moje neteř a synovec - dvojčata od své prababičky k narozeninám. (flower) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie