Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

široké nudle s houbami

0.0
široké nudle s houbami

Potřebné ingredience

1 kg hrubé mouky, sůl, kmín, máslo nebo jiný tuk, trochu vody, vejce 5 - 10 a samozřejmě houby

Postup přípravy

Toto jídlo bych popsala jako levné, v ceně do 50 kč se nají klidně i 8 - 10 lidí, pokud zvolíte rostlinný tuk, tak je to jídlo pro vegetariány, krom dětí do 2 let, to klidně je možno považovat i za jídlo vhodné pro děti. Ale já tedy oceňuji především tu cenu, máte-li vypjatý rozpočet, děti jsou hladové, tak toto Vás nezrujnuje :-)
Z hrubé mouky, vajec, soli a trochy vlažné vody vypracujeme těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout. Pak vyválíme na pomoučeném vále slabé velké placky, které necháme schnout na utěrce cca 2 - 4 hodiny, z placek nakrájíme krátké široké nudle, které pak sypeme do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou. Povaříme cca 3 minut a slijeme přes cedník s velkými otvory. Zatímco placky schnou, tak si očistíme a nakrájíme houby. Na tuku (sádlo, margarín, olej - jak je kdo zvyklí) osmažíme na jemno nakrájenou cibulku do zlatova. Pak přihodíme houby, hodně osolíme a maličko podlijeme. Dle druhu hub dusíme 20 - 40 minut, když je to déle, nic se nezkazí. Přidáme koření dle chuti, dávám pouze sůl a kmín, ale určitě můžete přidat cokoliv, co chutná vám. Do vymaštěného pekáče pak přidáme směs hub, slité uvařené těstoviny a cca 5 a více vajec. Pečeme v toubě asi na 200 přibližně 40 minut. Super s kyselou okurkou, okurkovým salátem apod.

takže z hrubé mouky, vejce, vody a soli jsem vypracovala těsto, dávám zhruba 0,5 kg mouky, 1 - 2 vějce a 1 dcl vody, postupně přidávám mouku tak, aby těsto bylo tužší, ale aby se dobře válelo. Zbytek mouky pak používám při vyválení placky. Klidně můžete dát více vajec a méně vody, nebo jen vejce a žádnou vodu.

takže jsme nechali těsto asi 30 minut odpočinout, pak jsem na pomoučeném vále vyválela hodně slabou placku, z toho necelého kila mám 5 obr placek. Nechám je schnout asi 2 - 4 hodiny, aby se dobře krájely, ale aby sem i nelepily nudle k sobě.

zatímco mi schnou placky, tak očistím a nakrájím houby, máte-li více druhů, tak nejprve krájím tvrdé houby do jedné misky, měkké do druhé. Ona se mi většinou celá porce nejvejde naráz do pánve, takže dávám pak na cibulku nejprve ty tvrdé, když se to podusí a ztratí na objemu, přihodím na pánev ty měkké houby. Takže houby jsou očištěné a nakrájené.

nejste-li vegetariáni, tak na vepřovém sádle osmažím do zlatova na jemno nakrájenou cibulku. přihodím houby, jak jsem psala nejprve ty tvrdší, pak přidávám měkčí druh. Dusím asi 20 - 40 minut, raději déle. Podlila jsem trochu vodou a kromě soli - asi 2 - 3 lžičky, jsem přidala ještě drcený kmín.

Houby, které jsou již podušené, tak i s omastkem a cibulí přendám do pekáče. Pokud jste masový typ a jen s houbami by to pro Vás nebylo to pravé jídlo, tak je možné nakrájet různou uzeninu, párek, nebo je super rozemletá anglická slanina, případně mleté maso, uzené, ale pak už to nebude zrovna nejlevnější recept :-) Houby je možné nahradit třeba špenátem, nebo strouhaným sýrem.

placky jsou suché a tak je nakrájím asi na 1 cm široké a max. 10 cm dlouhé nudle. Do velkého hrnce dám vařit vodu, přidám sůl a lžíci jedlého oleje.

nudle sypu až do vroucí nudle, vařím cca 3 - 5 minut, více určitě ne, a pozor - nejsou to panzani, takže tyto se budou lepit - k hrnci, k sobě navzájem. Proto vařit za stálého míchání.

v pekáči mám trochu tuku, houbovou směs, slité uvařené nudle, přidám vejce dle množství hub a nudlí, takže tak 5 - 10. všechno řádně promíchám a strčím do předehřáté trouby, peču na 200 cca 40 minut.

tak a teď už jen servírovat. Jídlo je to chutné a skutečně levné. Kilo mouky maxi. 10 korun, vejce 10 kusů do 25 kč, 1 cibule, sůl, kmín a energie. Z kila mouky a 10 vajec nasytíte i 10 lidí. No a pokud se Vám bude tato kombinace brzy zajídat, nebo nemáte-li houby, stačí je zaměnit za špenát, namletou anglickou slaninu, uzené, pro šetřivé i občas nezdravý junior salám. S okurkovým salátem, nebo s červenou řepou, kompotem, kyselou okurkou - to bude báječné jídlo. Dobrou chuť

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jevojku 5. 10. 2010, 14:34
taky děláme, jen tomu říkáme HOUBOFLEKY a nudle taky dávám kupované...je to dobrota (Y) (hello) (Y) (hello) (Y)
gabb 19. 9. 2010, 19:38
Výborné (Y) (Y) akorát nudle jsem dala kupované ,-) , ale i tak jsme si pochutnaly (pl) díky za bezva recept (hello).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie