(recept
si oblíbilo 50 návštěvníků)
Perníková chaloupka - medové perníčky druhý den měkké!!!
Potřebné ingredience
ZÁKLADNÍ RECEPT NA PERNÍKOVÉ TĚSTO 300 g hladké mouky 150 g cukr moučka 100 g medu 75 g másla 1,5 vejce 1 lžička jedlé sody 1,5 lžičky mleté skořice ¼ lžičky mletých hřebíčků ¼ lžičky citrónové kúry hladká mouka na vál 1 vajíčko na potření
Postup přípravy
Toto je ½ dávka, cca 100ks
Prosetou mouku smícháme v míse s cukrem, kořením, citrónovou kúrou a jedlou sodou. Potom přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce. Vše spolu promícháme a vzniklé těsto vyklopíme na vál, kde je velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé, pomoučíme vál ještě hladkou moukou. Hotové těsto je lesklé, vláčné a nesmí se drobit. Fázi řádného propracování nesmíme zanedbat, perníčky by po upečení měly nerovný povrch, případně by byly krabaté. Perníkové těsto musí odpočívat! Vložíme ho do mikrotenového sáčku a dáme do chladničky alespoň na 24h.
Hodinu před pečením vyndat z ledničky. Rozdělené těsto na části vyválíme na plát o tloušťce o 0,5cm. Tvary přenést na plech s pečícím papírem (či vymazané tukem+moukou). Perníky vložit do vyhřáté trouby na cca 170st. Když se zaoblí a lehounce ztmavnou, jsou upečené. Před vyndáním je pro lesk potřeme vejcem a necháme na plechu zchladnout a „dochladnout“dáme na rovný tác/desku, aby se nezkroutily.
Pak už jen nazdobit a je hotovo :-).
POLEVA NA PERNÍKY
160-200 g moučkového cukru - přesypat, klidně i 2x
1 bílek
1 lžička citron.šťávy, přecezené
1 lžička Solamylu
Nemixovat, ale ručně utřít vařečkou
čím déle tím lépe, klidně i 20min
Hotová poleva neteče, nekape, spíš se táhne.
Ihned přikrýt potravinovou folii...na vzduchu rychle tuhne
Perníčky uložím do papírové krabice a igelitu, jsou opravdu druhý den krásně měkké. Tak ať se povedou!
Prosetou mouku smícháme v míse s cukrem, kořením, citrónovou kúrou a jedlou sodou. Potom přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce. Vše spolu promícháme a vzniklé těsto vyklopíme na vál, kde je velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé, pomoučíme vál ještě hladkou moukou. Hotové těsto je lesklé, vláčné a nesmí se drobit. Fázi řádného propracování nesmíme zanedbat, perníčky by po upečení měly nerovný povrch, případně by byly krabaté. Perníkové těsto musí odpočívat! Vložíme ho do mikrotenového sáčku a dáme do chladničky alespoň na 24h.
Hodinu před pečením vyndat z ledničky. Rozdělené těsto na části vyválíme na plát o tloušťce o 0,5cm. Tvary přenést na plech s pečícím papírem (či vymazané tukem+moukou). Perníky vložit do vyhřáté trouby na cca 170st. Když se zaoblí a lehounce ztmavnou, jsou upečené. Před vyndáním je pro lesk potřeme vejcem a necháme na plechu zchladnout a „dochladnout“dáme na rovný tác/desku, aby se nezkroutily.
Pak už jen nazdobit a je hotovo :-).
POLEVA NA PERNÍKY
160-200 g moučkového cukru - přesypat, klidně i 2x
1 bílek
1 lžička citron.šťávy, přecezené
1 lžička Solamylu
Nemixovat, ale ručně utřít vařečkou
čím déle tím lépe, klidně i 20min
Hotová poleva neteče, nekape, spíš se táhne.
Ihned přikrýt potravinovou folii...na vzduchu rychle tuhne
Perníčky uložím do papírové krabice a igelitu, jsou opravdu druhý den krásně měkké. Tak ať se povedou!
chaloupka před slepením
jiný pohled...
...
už nám to tu zdobí :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
xetra
(upraveno)
8. 12. 2012, 15:22
krásná chaloupka
Delli2
(upraveno)
2. 12. 2010, 11:35
moc pěkná, povedla se
Aliceta
(upraveno)
2. 12. 2010, 13:13
@Delli2
Děkuji, dělala jsem poprvé, je to piplačka, ale vyplatí se
chalupnicka
(upraveno)
29. 11. 2010, 21:03
pěkná chaloupka
Aliceta
(upraveno)
30. 11. 2010, 7:21
@chalupnicka
Děkuji