(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Vánoční štola
Potřebné ingredience
3 hrnky hladké mouky,1 hrnek mléka, 5 lžic rumu, 2 lžíce pískového cukru, , sáček sušeného droždí, půlka másla, 2 žloutky, 4 lžíce pokrájeného kandovaného > ovoce (půl > hrnku vlašských ořechů a nastrouhaná kůra z poloviny velkého citronu, 2 lžíce domácí kandované cit.kůry,2 lžíce hrozinek,,2 lžíce sušených brusinek 1 vanilkový cukr, špetku skořice, > špetku soli a máslo na potření a moučkový cukr na posypání.
Postup přípravy
Tady je potup ale já jsem to dala všechny surovuny do dp a ta mi vše zadělala tak jsem to měla bez práce ,mísy dáme mouku, cukr,kůru,droždí,sůl, rozpustíme máslo,do něj dáme rum a do
vlažného mléka rozšleháme žloutky. Zpracujeme až se nelepí na stěny, což je
téměř hned. Dáme kynout, až zdvojnásobí objem, pak přendáme na podsypaný vál a
zapracujeme oříšky , koření a ovoce. Necháme znovu asi půl hodiny kynout. Pak já
rozděluji na dva díly, aby štola nebyla tak obrovská a rozjetá. Každý díl
vyválíme na čtverec, potřeme rozpuštěným máslem a složíme dvě strany proti sobě
do půlky a tu jednu půlku přehodíme přes druhou. Dobře přimáčkneme, dáme na
plech a necháme znovu kynout. Pak přidám dvě špejle, ale ono se to stejně
vyvalí, má to tak být, aby po boku byl žlábek. Peču na 160 stupňů asi hodinu,
otáčím dvakrát v troubě kvůli rovnoměrné barvě a vždycky potřu rozp.máslem. Až
je upečena píchneme špejlí ??? a když je dobře, potřeme máslem a má se sypat
cukrem, já jenom symbolicky, my ten cukr nahoře moc nemusíme. Po důkladném
vychládnutí zabalit do alobalu a dát do sáčku, ale ve špajzce hooooodně vysoko :-))))))
vlažného mléka rozšleháme žloutky. Zpracujeme až se nelepí na stěny, což je
téměř hned. Dáme kynout, až zdvojnásobí objem, pak přendáme na podsypaný vál a
zapracujeme oříšky , koření a ovoce. Necháme znovu asi půl hodiny kynout. Pak já
rozděluji na dva díly, aby štola nebyla tak obrovská a rozjetá. Každý díl
vyválíme na čtverec, potřeme rozpuštěným máslem a složíme dvě strany proti sobě
do půlky a tu jednu půlku přehodíme přes druhou. Dobře přimáčkneme, dáme na
plech a necháme znovu kynout. Pak přidám dvě špejle, ale ono se to stejně
vyvalí, má to tak být, aby po boku byl žlábek. Peču na 160 stupňů asi hodinu,
otáčím dvakrát v troubě kvůli rovnoměrné barvě a vždycky potřu rozp.máslem. Až
je upečena píchneme špejlí ??? a když je dobře, potřeme máslem a má se sypat
cukrem, já jenom symbolicky, my ten cukr nahoře moc nemusíme. Po důkladném
vychládnutí zabalit do alobalu a dát do sáčku, ale ve špajzce hooooodně vysoko :-))))))

x

x

x

x

x
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Petra10
(upraveno)
20. 12. 2011, 17:42
udělala jsem v neděli a v pondělí už byla jedna snězená,dnes jdu dělat znova
akorát jsem přidala malý tvaroh a trošku více cukru.Je vynikající





nahlásit

ajkammm
(upraveno)
9. 12. 2010, 18:59
štolu miluju
jak dlouho se před Vánoci může udělat?


nahlásit

tomtyna
(upraveno)
9. 12. 2010, 19:59
@ajkammm
Já jsem jí dělala dnes v jednom časopise jsem četla že se má péct 3 týdny dopřebu aby se rozležela a vynikla její chut a skladujeme jí v chladném místě zabalenou v alobalu a v mikrotenovém sáčku
Holky tady recept na domácí kandovanou citronouvou nebo pomerančouvou kůru " target="_blank" title="http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=91700&user=85818
" class="link--blue link">http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=91700&user=85818



nahlásit