Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 44 návštěvníků)

VYCHYTÁVKY PŘI PEČENÍ CUKROVÍ - přidáte další?

0.0
VYCHYTÁVKY PŘI PEČENÍ CUKROVÍ - přidáte další?

Potřebné ingredience

Cukr, máslo, mouka... a hlavně entuziasmus :o) Vzhledem k tomu, že každou chvilku odpovídám na nějaký zoufalý dotaz ohledně cukroví, dovolila jsem si sepsat všechny možné triky a tipy Jak na věc.. něco jsem zdědila po babičkách, něco se naučila od vás tady, něco vynalezla dočista vlastní hlavou. Pokud vás napadnou další vychytávky a budete se chtít podělit, samozřejmě přidám do seznamu!

Postup přípravy

1. KOLEČKA BEZ VYVALOVÁNÍ - viz obrázek - pokud vlastníte lis na sušenky, stačí nacpat dovnitř (natěsno, bez děr) ideálně změklé těsto, nenašroubovat zdobící masku a pak už jen tlačit. Po každém cvaknutí ostrým nožíkem odříznout jedno kolečko. Pokud je těsto teplé, budou se dařit spíše elipsy, ale když se dá lis na chvilku do lednice, vylézají kolečka jedna báseň.. ,o) - plech mám hotový přesně za tři minuty. Na kolečkách je ale znát stopa po noži, takže tato metoda není vhodná, pokud už nebudete dále zdobit polevou nebo cukrovat. Vyzkoušeno s lineckým, octovým a oříškovým těstem.

2. RYCHLÉ VYKRAJOVANÉ ROHLÍČKY BEZ ZBYTKŮ TĚSTA (ODKROJKŮ) - z vyváleného těsta odkrajuji "měsíčky" kulatou formičkou jeden za druhým. Obzvlášť dobře vypadají z formičky s vlnkovým okrajem. V případě zájmu dodám foto.
Zdeni22 - "Z těsta na rohlíčky vyválím úzké válečky, naskládám do kráječe na knedlíky a překrojím. Získám stejně velké kousky ze kterých lehce vytvaruji stejně velké rohlíčky. Je to velmi rychlé zpracování těsta."
Stelička - "Doplním jen to, že na plechu rohy měsíčků k sobě trošku přimáčknu přes držadlo vařechy, získají více rohlíčkový tvar. Vařecha proto, aby se měsíček nezlomil a tvary byly stejné."


3. ZADĚLÁVÁNÍ V PEKÁRNĚ - osvědčilo se mi dát do nádoby nejdříve změklý tuk, cukr a žloutek (+ další přísady) a nechat minutku promíchat. Pak teprve přisypávat mouku. Pokud se přísady nespojují, pošťouchnout trochu vařechou, ale většinou nejpozději do pěti minut vznikne jednolitá koule a je hotovo. Déle radši nezpracovávat, těsto se pak může začít lepit. Program libovolný, stejně všechny začínají stejně. A ještě jedna maličkost - vážím rovnou v hnětací nádobě, ušetřím tak mytí misky.

4. Hotové těsto uchovávám v lednici v zavřené krabičce nebo mikrotenu, pokud je dávka větší, pracuju jen s polovinou nebo třetinou těsta, zbytky po vykrajování připlácnu ke studenějšímu těstu z lednice.

5. Osvědčilo se mi připravit si jeden den všechna těsta, druhý den jen sáhnout do lednice a vykrajovat, péct nakonec všechno najednou. Ušetří se tím energie i nervy s hlídáním cukroví v troubě. Když nemám dost plechů, nachystám si další várky na pečicí papír na kusy předem nařezané lepenky, dám čekat do chladné místnosti a potom jen sešoupnu na volný plech.

6. Lepivé těsto se dá válet přes mikrotenové fólie, to je známý trik, ale mně se líp osvědčilo použít takové to plastové prostírání a válet přes něj. Nekrčí se a neotiskuje na těsto sklady.

7. Podsypávám a pudruju váleček radši kukuřičným škrobem než moukou - těsto neabsorbuje mouku, ale jen tenčí vrstvu škrobu a méně tvrdne.

8. Pod cukroví s menším obsahem tuku plechy vymazávám - používám k tomu účelu papír od Hery nebo másla.
Ivana.king: všechno vykrajované cukroví peču na alobalu - nemusí se vymazávat a cukroví jde krásně dolů.
(A napadlo mě, že se ani nemusí sundávat - stačilo by shrnout do středu a do alobalu zabalit - a takhle by mohlo počkat na plnění a zdobení..?)

9. Při pečení vytahuji, jakmile jsou okraje tvarů pevné - vnitřek klidně může být ještě poloměkký - po chvíli na plechu to "dojde" a je jistota, že cukroví nebude mít příliš růžové okraje.

10. Na slepování "ředím" marmeládu citrónovou šťávou (nebo rumem ,o) - tak aby se dobře roztírala. Cukroví má pak pikantnější chuť a je měkounké - těsto "natáhne" z marmelády vlhkost.

11. Cukroví neobaluji v cukru - radši ho posypu moučkou smíchanou s vanilkou pomocí cedníku. Vypadá to mnohem líp a není tak sladké.

12. U některých druhů dělám dvě velikosti cukroví - "pánské" a "dámské". Ženský většinou nechcou ztloustnout a mají rády drobné cukroví, chlapi si pak stěžují, že je to moc mrňavé "do huby" a ty pracné kousky ládují po hrstech - tož ať má každý svoje.. ,o)

13. Kdo má problém, že mu cukroví neměkne:
- zkuste takový recept, kde je méně cukru a větší obsah tuku - takové cukroví je většinou rychle měkoučké (ale trochu hůře se s ním pracuje a více nabyde, takže tvary nejsou tak pěkné)
- těsta s obsahem vlašských ořechů jsou taky tučnější, tudíž měkčí, než klasické 3-2-1 linecké
- po slepení a polití nechejte pár hodin v otevřené krabici v místnosti, kde se suší prádlo, pak uzavřete, aby se vlhkost udržela
- jablíčko v krabici mi nikdy moc nepomohlo, navíc se musí kontrolovat a měnit, aby nezplesnivělo - místo toho mám tutovku: upečte nějakou litou buchtu (třeba kefírovku nebo perník) a cukroví poskládejte na její povrch. Zavřete na noc do trouby. Ráno nezapomeňte vytáhnout - cukroví by nasáklo tolik vlhkosti, že by se mohlo začít drolit.
-Sarulinkaa: do krabice s tvrdými perníčky dávám krajíček bílého chleba, poradila mi to mamka a funguje to skvěle

14. Pokud nemůžete vyndat tlapky nebo ořechy z formiček, vyklepněte je tak, že jimi pořádně třísknete o hranu. Většinou obsah vypadne. Někdy stačí chvilku počkat, když trochu vychladnou, jde to líp. Pokud nepomůže ani to, možná, že povolí, když je poskládáte dnem vzhůru a nahoru položíte mokrou utěrku. A pokud vůbec nic - tak jen vyšťourat ven nožem a přidat do kuliček nebo do salámku..

15. Pokud má někdo problém s přenášením cukroví na plech, dá se vyválet plát na pečicím papíru, vykrájet, odstranit přebytky a na plech přenést celý papír s hotovými tvary.

16. Horní díl cukroví s dírou dělám až na plechu - přenesu plný tvar a díru vykrojím až tam - nezdeformuje se tak při transportu.

17. Jak na vánočku, aby se neroztekla (skvělý tip odsud z MMB, bohužel už jsem zapomněla od koho, pokud se přihlásí, uvedu):
- z pečicího papíru ustřihnout "manžetu" asi deset až patnáct cm vysokou o délce obvodu vánočky + deset cm. Okraje zajistit třeba sešívačkou nebo kancelářskými sponkami. Navlíknout kolem vánočky. Jakmile vánočka zpevní (asi v polovině pečení) sundat.

Hanacotton: Já bych dala ještě jednu vychytávku u vánočky, aby se nerozjela.... stačí na 3-4 místech uprostřed propíchnout špejlí Dělám to tak léta a vánočku jsem nikdy rozjetou neměla A navíc když špejle vyndám, poznám, zda je vánočka uvnitř krásně propečená..pokud na ní nezůstává syrové těsto

A přidávám ještě jednu těstovou - jak vánočka, tak mazanec by se neměly pomazávat (vajíčkem) až úplně dolů - lepší je skončit tak 2cm a nechat nenamazaný okraj. Jinak nemá při pečení odkud unikat pára a těsto může "sednout" a udělat zákalec.

18. V plynové troubě je pečení masakr - trochu tomu pomůže dát dovnitř kastrolek s trochou vody.

19. Tip od Zdenalličky - perníčky potřené před pečením vodou s medem mají krásný sametový lesk.

20. Nanášení polevy - od Akimky: "Např. Išelské dortičky nebo jiné polevy,které by měly být povrchu a netéct dolů roztírám normálně vodovkovým kulatým štětcem. Samozřejmě mám jeden určený pouze na tyto účely. Nechám zaschnout na fólii a př. pečící papír a pokud nějaká poleva ukápne , jde zpět k rozpuštěné, aby se dala použít znova."

Já tedy radši namáčím - když se dortíčky spojí marmeládou nebo krémem a umístí na nějakou dobu do ledničky nebo na balkon, aby náplň ztuhla, dají se velmi dobře držet za spodní díl a namáčet do polevy, aniž by si člověk upatlal prsty. Ale pozor - je třeba provést namáčení ten samý den, kdy se tvary lepily k sobě - jinak už cukroví může příliš změknout a začít se rozpadat.

21. A nakonec dva pro zkušené pekařinky úsměvné, ale když někdo začíná, možná užitečné body (vycházející přímo z dotazů:o)):

- Tlapky alias pracny se pečou těstem nahoru, bříškama dolů! Formičky se vymazávat nemusí, snad jen u fungl nových, nevypečených.

- Pojem "ve vodní lázni" neznamená, že do těsta přilijeme hrnek vody, ale že vezmeme dva kastrůlky, do většího dáme vodu a zahříváme na plotně, připravovanou směs v menším kastrůlku umístíme do prvního, tak abychom pracovali v teple ,o).
A pro úplnost dodávám, že to samé se děje, když se něco šlehá "nad párou". (Ale ne "pod parou" - to už by fakt bylo do jiné rubriky! ,o))

Tak nějak

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ANNITRAM 12. 12. 2011, 21:03
(Y) (Y) (Y) (Y) výborný nápad to tady dát (L)
kokšoza 12. 11. 2011, 21:40
VYKLEPÁVÁNÍ Z FORMIČEK - cukroví sesypu ve formičkách z plechu na útěrku namočenou ve studené vodě. Po 3-4 minutách vypadává cukroví samo. STŘÍKANÉ BÍLKOVÉ NA PAPÍR - nastříkané bílkové upeču nebo usuším a vyjmu z trouby. Otočím papírem nahoru a lehce potřu houbičkou na nádobí namočenou ve studené vodě. Cukroví pak pěkně sloupnu a papír je jako nový.
jindruš1 2. 11. 2011, 9:10
Na vodní lázeni není nic složitého já používám původní hrnec na vaření mléka a tak nemusím požít 2 kastroly.
Akimka 2. 11. 2011, 8:38
Přidám něco k polévání cukroví čokoládou..Nemám ráda to patlat lžičkou a nebo máčet a mít od toho prsty a pořád otírat :-$. Např. Išelské dortičky nebo jiné polevy,které by měly být povrchu a netéct dolů roztírám normálně vodovkovým kulatým štětcem. Samozřejmě mám jeden určený pouze na tyto účely. Nechám zaschnout na fólii a př. pečící papír a pokud nějaká poleva ukápne , jde zpět k rozpuštěné, aby se dala použít znova.
alimama 19. 11. 2011, 20:53
@Akimka Děkuji, doplněno! (F)
banker 1. 11. 2011, 19:38
čím to paní dělá na tom obrázku :-)
alimama 12. 12. 2011, 20:56
@banker Lisem na sušenky. :-p
kopretina123 3. 11. 2011, 19:42
@banker Je to popsáno hned v bodu 1. ,-)
Stelička 1. 11. 2011, 14:42
K bodu 2: Takhle dělám rohlíčky už léta. Doplním jen to, že na plechu rohy měsíčků k sobě trošku přimáčknu přes držadlo vařechy, získají více rohlíčkový tvar. Vařecha proto, aby se měsíček nezlomil a tvary byly stejné. Na úly jsem si pořídila otvírací formičku s vytlačovacím trnem z Tescomy. Má hezký tvar, trn pomůže hezky udělat důlek. Otvírací formičky z trhů (s včeličkou) jsou nanic!
alimama 7. 11. 2011, 19:20
@Stelička Děkuji, doplněno! A děkuji za potvrzení, že nemám obě ruce levé - z formiček s včeličkou nelezou úlky, ale tečou nervy.. mám mnohem radši starou dobrou dřevěnou! (flower)
zdeni22 1. 11. 2011, 14:08
^o)k bodu 2.- z těsta na rohlíčky vyválím úzké válečky, naskládám do kráječe na knedlíky a překrojím. Získám stejně velké kousky ze kterých lehce vytvaruji stejně velké rohlíčky. Je to velmi rychlé zpracování těsta. Hodně štěstí při pečení (L)
alimama 3. 11. 2011, 19:12
@zdeni22 To vypadá zajímavě - vloženo k bodu 2! Děkuji! (hello)
gabikaKa 1. 11. 2011, 14:21
@zdeni22 Zdeni, super vychytávka! (Y) (Y) (Y)
lidare 30. 10. 2011, 20:19
(Y) (Y) (Y)úúúúúúúúúúúúúúúúžasnééééééééééé rady........ :-) :-) :-)
alimama 9. 12. 2011, 18:45
@lidare (L) (andel)
woodluc 15. 12. 2010, 4:52
(Y) (Y) (Y) (pernicek)
alimama 19. 11. 2011, 20:28
@woodluc (L)
Zrušený účet 14. 12. 2010, 3:02
Já bych dala ještě jednu vychytávku u vánočky, aby se nerozjela.... :-$ stačí na 3-4 místech uprostřed propíchnout špejlí (Y) Dělám to tak léta a vánočku jsem nikdy rozjetou neměla (L) A navíc když špejle vyndám, poznám, zda je vánočka uvnitř krásně propečeníá..pokud na ní nezůstává syrové těsto :-)
alimama 20. 12. 2010, 9:12
@ Hani, špejle jsou skvělá vychytávka na to, aby copany zůstaly na svém místě a nesjely do strany, hned váš příspěvek překopíruju do textu! Ale ten pás dokola je dobrý, aby se vánočka nerozplácla celá, bohužel u někteých řidších těst se to může stát. A když se ještě přidá hůře vyhřátá trouba.. radši trocha prevence, aby se předešlo zklamání. :´( Děkuji a přeji spokojené svátky! (andel)
Marci75 12. 12. 2010, 19:57
Chválím, že jste si s tím dala takovou práci. Řada cenných rad |:o) |:o) |:o) Zarazilo mě to jablíčko na změknutí rukroví - já dávám k perníčkům, když potřebuji, aby dřív změkly, a je to super - je ovšem pravda, že denně 1/4 jablíčka vyměňuji, aby nesplestivělo. Perníčky mi po téhle proceduře změknou vždycky (Y) (Y) (Y)
alimama 17. 12. 2010, 18:46
@Marci75 Děkuji! (F) Je fajn, že vám jablíčko funguje. Jinak mi jde spíš o linecké, to mi prostě v našem suchém bytě bez balkonu nikdy neměklo - naštěstí mám už dva roky lepší recept, než 3-2-1 a teď je to bez problémů. Spokojené svátky! (andel)
jarkave 12. 12. 2010, 17:27
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) dobré rady i já jsem si vybrala díky (clamp) (clamp)
alimama 17. 12. 2010, 10:10
@jarkave Já děkuji! (hello)
anaba 11. 12. 2010, 16:30
Aduš,jak jsem stará,tak si ráda nechám poradit,co by mi usnadnilo práci |:o) |:o)díky,anna (F) (F) (F)
alimama 16. 12. 2010, 22:08
@anaba Vy a stará? Nesmysl!!! Krásné svátky, paní Aničko! (L) (andel)
herlíci 11. 12. 2010, 7:50
(clamp) (clamp) (clamp) Jen k bodu 3. Určitě není jedno, jaký program použijete, protože některé programy předehřívají! Nejlépe je použít program na bábovku nebo takový,který je určený na těsta s práškem do pečiva. Ty rovnou míchají a nepředehřívají si suroviny (Y).
alimama 15. 12. 2010, 13:53
@herlíci To je dobrý postřeh. Moje pekárna asi nepředehřívá, nebo se za ty tři minutky, než se těsto umíchá, ještě nestačí rozehřát.. *-) Krásné svátky i vám! (andel)
karca90 10. 12. 2010, 17:50
nechcete to přehodit do návodů? :^)
cipofka 10. 12. 2010, 21:41
@karca90 Ne 8o| 8o| 8o|
veveřice 2 10. 12. 2010, 21:43
@cipofka :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
alimama 11. 12. 2010, 0:20
@veveřice 2 Propána, o co tady de? (cigo)
karca90 11. 12. 2010, 13:40
@alimama že tohle není žádný recept
alimama 12. 12. 2010, 1:20
@karca90 Iveto, samozřejmě máte naprostou pravdu, že tohle není žádný recept. Přesto svým obsahem odpovídá zvolené kategorii a myslím, že je tak více po ruce, než v návodech, kde žádná kulinářská rubrika není. A pokud by se mělo skutečně důsledně dodržovat, co do Receptů patří a co nikoli, bylo by nutné jich vyházet aspoň čtvrtinu.. Přeji vám pohodové Vánoce bez zbytečných mrzutostí! (andel)
lussis 16. 12. 2010, 20:40
@alimama Ano, myslím, že v návodech by to nikdo nehledal... (hello)
ivana.king 10. 12. 2010, 14:33
(Y) bezva nápad (clamp) K bodu 8. - všechno vykrajované cukroví peču na alobalu - nemusí se vymazávat a cukroví jde krásně dolů.
alimama 15. 12. 2010, 0:28
@ivana.king Přidáno! Ten alobal je možná lepší než pečicí papír - dá se použít opakovaně, kdežto papír začne za chvíli smrdět spáleninou. Díka a hezké Vánoce! (L)
sarulinkaa 10. 12. 2010, 13:57
Díky za rady, určitě se budou hodit. Ještě přidám svoji - do krabice s tvrdými perníčky dávám krajíček bílého chleba, poradila mi to mamka a funguje to skvěle (Y)
luciene1 15. 12. 2010, 14:39
@sarulinkaa Tak to musím zkusit,jablíčko mi moc nezabírá :-S
alimama 14. 12. 2010, 9:01
@sarulinkaa Tak to určitě vyzkouším - do perníčků nemusím, konečně mám recept na perníčky měkounké a jemné jak pardubické z obchodu, ale na neměknoucí linecké by to zabrat mohlo! Přidáno do textu a děkuji!!! (pernicek) (andel)
mojkos 10. 12. 2010, 11:29
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L)
alimama 13. 12. 2010, 20:47
@mojkos Díky! (hello)
Vanusak 10. 12. 2010, 8:35
Určitě se něco hodí, díky. (L)
alimama 13. 12. 2010, 10:58
@Vanusak Já děkuji! (andel)
zdenallicka 9. 12. 2010, 23:44
čtu, čtu, čtu a čtu a dočtu se až ke konci a koho nevidím.. Tebe.. [A] Díky za tipy a rady.. :-$
alimama 10. 12. 2010, 19:34
@zdenallicka Zdeni, neděkuj a přihoď! (L)
zdenallicka 12. 12. 2010, 19:46
@alimama Není co, jsi dokonalá.. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie