Zobrazit přihlášovací formulář
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
RUMÁČKY A MOKÁČKY - cukroví z říše fantazie

RUMÁČKY A MOKÁČKY - cukroví z říše fantazie

Potřebné ingredience

25dkg změklého másla nebo hery, 2 žloutky a tři lžíce bílého vína (nebo přinejhorším octa) vymíchat ručně nebo v pekárně, do směsi přisypávat 5dkg moučkového cukru a asi 30 dkg hladké mouky - do té doby, než se z hmoty dají tvarovat kuličky, které drží tvar (nabrat lžičkou a koulet - za chvilku to jde samo).

Postup přípravy

Kuličky dávat na plech asi 2 cm od sebe - trochu se rozjedou. Tato dávka (asi 50 -60ks velikosti třešně) se vejde na jeden plech. Péct ve vyhřáté troubě až začnou růžovět …

Zobrazit více...
DOMÁCÍ PEKÁRNY
Drobenkové (žmolenkové) rohlíky

Drobenkové (žmolenkové) rohlíky

Potřebné ingredience

1 hrnek vody, šest lžic oleje, 1 vejce (nemusí být, ale jsou pak žlutější a jemnější - pokud bez vejce, pak přidat ještě dvě lžíce oleje), 3 hrnky hladké mouky, půl hrnku cukru, půlka droždí. Na drobenku - půl hrnku cukru moučka, půl hrnku hladké mouky (kdo má rád míň sladké, tak mouky asi 3:2) a tolik oleje, aby to drželo pěkně pohromadě. A ještě vajíčko nebo aspoň bílek na pomazání.

Postup přípravy

Naházet do pekárny nebo nechat vzejít kvásek a zadělat klasicky. Nechat kynout. Pokud těsto lepí, přidat ještě trochu mouky. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, nabírat lžící,…

Zobrazit více...
POLÉVKY
*Rybičková (sardinková) polévka

*Rybičková (sardinková) polévka

Potřebné ingredience

Zeleninu "pod svíčkovou" (mrkev, petržel a dobrý je i kousek celeru, pokud máte) - tak kolem půlkila - na kostičky osmahnout na trošce oleje "do sklovata", zalít asi litrem vody a povařit s asi deseti kuličkami pepře a nového koření (bobkový list taky neuškodí), zahustit asi dvěma navršenými lžícemi hladké mouky rozkvedlanými ve dvou deci vody. A ještě sůl! Když je zelenina měkká, přihodit jednu nebo dvě konzervy rybiček - jaké chcete: tuňák, sleď, sardinky nebo klidně kombinaci. Jen aby nebyly v tomatě (možná by to taky bylo dobrý, ale vyzkoušeno nemám). A teď to hlavní - přistrouhat asi čtvrtku muškátového oříšku - pak to má ten správný šmrnc! Nechat pár hodin odležet a už moc nemíchat, aby se rybky jen rozpadly, ale nebyly napadrť. Nakonec je možno ještě zjemnit pár lžicemi smetany nebo oříškem másla (pokud nepoužijete olejovky, ty jsou mastné dost). Podávat s osmahnutými kostičkami housky.

Postup přípravy

Kdo se těší na Vánoce na rybí polévku, určitě nebude zklamaný - je to levná a moc dobrá náhražka.

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Babalačinky - recepis pro moje hřádové sestry na dnešní PALAČINKOVÉ ÚTERÝ

Babalačinky - recepis pro moje hřádové sestry na…

Potřebné ingredience

Přizpůsobila jsem trochu originální recept, aby to rychleji odsejpalo: 4 vejce (pokud jsou menší, tak klidně šest) dám do nádoby s odměrkou. Doliju vodou (bublinkatá nebo minerálka nebo dokonce pivo nejsou na škodu ,o) do jednoho litru. Přihodím čtvrtlitr hladké mouky (jeden velký hrnek). A ještě špetku soli a lžíci oleje (Andy poradila.. jsou jemnější a na dobré pánvi se dají "smažit" úplně bez tuku. Rozšleháme (nejlíp mixérem) a necháme aspoň půlhodinu stát! To je důležité, aby mouka nasákla tekutinu.

Postup přípravy

Těsto je opravdu hodně řídké, ale vajíčka by ho měla udržet pokupě - výsledkem jsou tenoulinké palačinky jemné chuti, které negumovatí a nepodrážkovatí ani postudenu. Pokud se…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
HERMELÍNOVÁ SRDCATA - šmrncovní a vláčná a nadýchaná

HERMELÍNOVÁ SRDCATA - šmrncovní a vláčná a nadýchaná

Potřebné ingredience

1 hrnek vody, 2 - 3 hrnky hladké mouky, lžička soli, pět lžic oleje, půl kostky droždí // náplň - máslo, česnek, hermelín nebo jiný sýr - eidam, gouda.., tymián

Postup přípravy

Z uvedených přísad uhněteme těsto - mouky tolik, aby se s těstem dobře pracovalo (dělám v pekárně) a necháme chvilku kynout. Jakmile zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme na šest až…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
VYCHYTÁVKY PŘI PEČENÍ CUKROVÍ - přidáte další?

VYCHYTÁVKY PŘI PEČENÍ CUKROVÍ - přidáte další?

Potřebné ingredience

Cukr, máslo, mouka... a hlavně entuziasmus :o) Vzhledem k tomu, že každou chvilku odpovídám na nějaký zoufalý dotaz ohledně cukroví, dovolila jsem si sepsat všechny možné triky a tipy Jak na věc.. něco jsem zdědila po babičkách, něco se naučila od vás tady, něco vynalezla dočista vlastní hlavou. Pokud vás napadnou další vychytávky a budete se chtít podělit, samozřejmě přidám do seznamu!

Postup přípravy

1. KOLEČKA BEZ VYVALOVÁNÍ - viz obrázek - pokud vlastníte lis na sušenky, stačí nacpat dovnitř (natěsno, bez děr) ideálně změklé těsto, nenašroubovat zdobící masku a pak už jen…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
ADVENTNÍ VLÁČEK - připravené na nedělní jarmárek pro Elišku v Brně

ADVENTNÍ VLÁČEK - připravené na nedělní jarmárek pro…

Potřebné ingredience

1 změklá hera, (1 žloutek - nemusí být), 35dkg hladké mouky, 10dkg cukru, trocha vanilky, čokoládová poleva v pytlíku

Postup přípravy

Z uvedených přísad ručně nebo v pekárně uplácáme těsto, vykrájíme mašinku a třiadvacet vagónků, okolečkujeme, očíslujeme a jedééém.. na jarmárek pro Elišku: http://www.branakdetem…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
ZVÍŘÁTKOVÉ SUŠENKY na nedělní jarmárek  pro Elišku v Brně

ZVÍŘÁTKOVÉ SUŠENKY na nedělní jarmárek pro Elišku v…

Potřebné ingredience

1 změklé máslo / hera, (1 žloutek - nemusí být), 35dkg hladké mouky, 10dkg cukru, trocha vanilky, čokoládová poleva v pytlíku

Postup přípravy

Uvedené suroviny hodíme na tři minuty do pekárny nebo uplácáme ručně. Nakoulíme z těsta spoustu kuliček různých velikostí, které spojujeme k sobě a sestavujeme přímo na plechu…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Lahodná bezvaječná bublanina EVELÍNKA

Lahodná bezvaječná bublanina EVELÍNKA

Potřebné ingredience

3 hrnky mouky (polohrubé, nebo směs hladké a krupičky), 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva, může a nemusí být trocha citrónové kůry a vanilkový cukr, 1 hrnek vody, 1 hrnek oleje a ovoce (na obrázku směs rebarbory a jahod, ale skvělá je taky kombinace červeného a řerného rybízu, meruňky, samozřejmě třešně, borůvky..)

Postup přípravy

Sypké smíchat, přidat tekuté a vylít na vymaštěný velký plech. Poklást ovocem. Péct ve vyhřáté troubě asi dvacet minut. - Měla jsem strach, že bez vajíček bude buchta drolivá,…

Zobrazit více...
DORTY
Ovečkový dort do školky (původně narozeninový, ale třeba by šel i na MDD..)

Ovečkový dort do školky (původně narozeninový, ale…

Potřebné ingredience

Na korpus - 1/2l kefíru, 20 dkg cukru, 35 dkg polohrubé mouky, 12 lžic oleje, 1 lžička jedlé sody, 5 lžic kakaa, 1-2 banány, kokos obarvený nazeleno Na krém - 2 šlehačky, 5 lžic kakaa, 2 lžíce cukru Na mufíny - ovečky - 35 dkg hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 8 dkg cukru, 250 ml vody, 1 dl oleje + bílá a tmavá poleva Carla

Postup přípravy

Korpus umícháme, upečeme, obřežeme do oválku, pomažeme krémem, pomocí banánů na kolečka a odřezaných částí korpusu vytvarujeme kopeček, pomažeme zbytkem krému a posypeme kokosem.…

Zobrazit více...

Kategorie