Nejjednodušší a nejlepší ZELŇAČKA, co znám
Potřebné ingredience
Kyselé zelí, anglická slanina, brambory, sladká paprika, sůl, mouka, olej, voda
Postup přípravy
Na trošce oleje opečeme slaninu nakrájenou nadrobno. Přidáme zelí, brambory a zajileme vodou. Osolíme a okořeníme paprikou a vaříme cca půl hodiny. Kdo má rád, může pridat trošku…
Šťavnaté rizoto
Potřebné ingredience
2 sáčky (nebo 2 hrníčky) rýže, 1 konzerva kuřecího nebo krůtího masa ve vlastní šťávě, 1 větší cibule, hrášek, kukuřice, sůl, olej, pepř, sladká paprika, sýr na posypání
Postup přípravy
1. Dáme si vařit rýži.
2. Na troše oleje usmažime cibulku nakrájenou nadrobno. Až lehce zezlatoví, přidáme k ní maso z konzervy a promícháme. Přidáme pepř a sladkou papriku…
Zepékaná pečeně s brambory - oběd z jednoho pekáče
Potřebné ingredience
0,5kg vepřové pečeně bez kosti, 1 kelímek smetany ke šlehání, 200g tvrdého sýra, brambory, olej, sůl, koření dle chuti (sladká paprika, kmín, tymián, rozmarýn, česnek), alobal
Postup přípravy
Pekáč vymažeme olejem a na dno vysládáme kolečka syrových očištěných brambor. Lehce osolíme a můžeme posypat tymiánem.
Maso očistíme, narájíme na plátky a naklepeme.…
Vynikající oříškovo-maková (nebo kokosovo-maková)…
Potřebné ingredience
Ačkoliv jsem spíše tvarohový typ než makový :-)), této bábovce se prostě odolat nedá.......Takže, i pokud zrovna nejste "na mák", pochutnáte si. Navíc nemusíte nic odvažovat, suroviny se odměřují na hrnky. Na přípravu budete potřebovat: 3 vejce, 2 a půl hrnku polohrubé mouky (pro ty, co méně sladí, postačí i 1 hrnek cukru), 2 hrnky cukru, 1/2 hrnku nemletého máku, 1 hrnek mletých ořechů nebo kososu, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva.
Postup přípravy
Všechny suroviny zamícháme a nalejeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy, bábovkové nebo jiné. Lze péct i na menším plechu. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 30 minut.…
Pravý vanilkový cukr bez chemie
Potřebné ingredience
Není nic jednoduššího, než si vyrobit pravý vanilkový cukr. Nejen, že se chuť a vůně s kupovaným nedají srovnat, ale hlavně neobsahuje žádná aditiva, konzervanty a jiná "éčka".
Postup přípravy
Příprava je naprosto jednoduchá. Potřebujete 1 vanilkový lusk a 1kg cukru krystal nebo přírodního hnědého cukru (může být i půl na půl). Vanilkový lusk rozkrojíme podélně napůl a…
Sametová kedlubnová omáčka jako od babičky - strašně…
Potřebné ingredience
2 střední kedlubny, 1 kelímek smetany ke šlehání, máslo, hladká mouka, sůl, pepř
Postup přípravy
Kedlubny nastouháme na jemno a dáme vařit do cca 1,5 litru vody. Vaříme 10 minut a pak přidáme smetanu. Mezitím si připravíme jíšku z másla a mouky. Omáčku zahustíme jíškou a…
VAJÍČKOVÝ SALÁT nejen NA VELIKONOCE
Potřebné ingredience
Na 4 porce potřebujeme: 5 středně velkých brambor, 4 vejce, cca 1/2 cibule, cca 1/2 malé skleničky majonézy Hellmanns Light, sůl, pepř
Postup přípravy
1. Brambory uvaříme ve slupce.
2. Vajíčka uvaříme na tvrdo (10 minut).
3. Cibuli nakrájíme najemno.
4. Uvařené brambory a vajíčka oloupeme, nakrájíme na malé…
Fantastický tvarožník (cheesecake) se základnou z…
Potřebné ingredience
1 balení kakaových sušenek BEBE, 125 g másla, 80 g cukru krystal, 360 g tvarohu (já dávám 2 kostky, nechce se mi vyhazovat ten kousek, co zbyde), 4 vejce, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr
Postup přípravy
1. Rozpusťte máslo a dejte ho na chvíli zchladnout. Celé balení rozdrťte (buď mixérem nebo dejte sušenky do pevného sáčku a rozdrťte je válečkem, mě se nejvíce osvědčilo…
Čoko dortík Paříž
Potřebné ingredience
Kakaový korpus, já jsem použila těsto na kakaovo-kefírovou buchtu (najdete u mne v receptech). Pařižský krém: 2 smetany ke šlehání + 4 lžíce cukru + 4 vrchovaté lžičky kakaa + 1 ztužovat šlehačky. Na vrch dáme čokoládovou polevu (smetanu ke šlehání přivedeme k varu a rozpustíme v ní čokoládu na vaření), ozdobíme čokoládovými bonbónky, např. čokoládovými mušličkami, které vypadají moc hezky. Pro dospěláky můžeme do krému přidat trochu rumu.
Zapékané palačinky plněné tvarohem
Potřebné ingredience
Na 8 - 10 palačinek: 200 g polohrubé mouky, špetka soli, 0.5 l mléka, 2 vejce, 40 g krupicového cukru, máslo nebo olej na smažení.
Na náplň: 500 g klasického tvarohu (z papíru, ne z vaničky), cca 5 lžic mléka na rozředění, 100 g cukru ( z toho, aby alespoň nějakou část tvořil vanilkový cukr), 2 žloutky, namočené rozinky (nemusí být), trochu strouhané citrónové kůry, špetka soli, sníh ze 2 bílků
Postup přípravy
1. Ze všech přísad na palačinky ušlehejte těstíčko. Těžkou silnostěnnou pánev o průměru 18–20 cm rozehřejte a vymastěte kouskem másla nebo trochou oleje. Naběračkou lijte…