Svíčková na smetaně podle mojí maminky
Potřebné ingredience
asi 800g masa, trochu špeku, 3 mrkve, 3 petržele, 120 g celeru, trochu sádla, 1 cibuli, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, sůl, pepř, tymián, 250 ml šlehačky, hl. mouku, půl lžičky octa nebo kolečko citronu, trocha másla na zjemnění
Postup přípravy
Maso očistíme a prošpikujeme špekem. Očistíme a nakrájíme si kořenovou zeleninu. Na pánev dáme trochu sádla, kořenovou zeleninu, plátek nakrájeného špeku, nakrájenou cibuli,…
Tatrankové žaludy
Potřebné ingredience
1 vejce, 250 g moučkového cukru, 400g másla, 100 g mletých ořechů, 1 lžička skořice, 3 tatranky(nastrouhat), 500 g hladké mouky
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme v ledničce do druhého dne odpočinout. Druhý den začneme z těsta tvořit malé kuličky. Až máme utvoříno vezmeme si do ruky 3 malé kuličky z těsta a…
Podmáslové lívance
Potřebné ingredience
1 l podmáslí, 500g polohrubé mouky, 4 vejce, půl kávové lžičky soli, 1-2 prdopeče
Postup přípravy
Postupně vmíchávíme podmáslí s moukou až nám vznikne hustší kašička poté přidáme sůl, postupně vmícháme vejce a nakonec zamícháme prdopeče. Smažíme (pokud máte teflonovou pánev…
Dunajské vlny
Potřebné ingredience
250g tuku na pečení, 250g moučkového cukru, 5 žloutků, 5 bílků, 120ml mléka , 450g hladké mouky, 25g kakaa, 1 prdopeč
1 sklenice zavařených meruněk
500g tvarohu, 100g másla, 100g moučkového cukru
čokoládová poleva
Postup přípravy
Rozpustíme tuk a vmícháme cukr, žloutky, mléko, mouku s prdopečem a z bílků sníh. Půlku těsta obarvíme kakaem. Následně nalejeme světlé těsto na plech, na ně nalejeme těsto tmavé…
Strouhané tvarohové řezy
Potřebné ingredience
40 dkg hladké mouky, 1 pečící tuk, 1 prdopeč, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 6 lžic mléka, 3 dkg kakaa
náplň- 3 tučné tvarohy, 40 dkg cukru, 4 žloutky, ze 4 bílků sníh, trochu mléka a vanilkový cukr
Postup přípravy
Z přísad vytvoříme těsto, které rozdělíme na 2 poloviny a dáme ztuhnout do ledničky. Poté na vymazaný plech nastrouháme na struhadle (ty větší oka) první díl, pokryjeme jej…
Moravské koláče
Potřebné ingredience
Viz.Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče, Rohlíky a Vdolky v mém albíčku
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto a poté postupujeme následovně-Vyklopíme těsto na vál a nakrájíme na kousky, které zakulatíme do placičky asi 15mm silné. Naplníme tvarohovou nádivkou(viz.…
Makový závin s višněmi
Potřebné ingredience
1 balení listového těsta, 300g máku, mléko na vaření 1/2 l, 5 lžic cukru, citronová kůra, perník na strouhání, 400 g višní(čerstvé,mražené nebo sterilizované), vejce na potření, moučkový cukr
Postup přípravy
Těsto vyválíme na tenký plát. Umletý mák uvaříme v oslazeném mléce s citronovou kůrou a zahustíme strouhaným perníkem. Směs necháme vychladnout a poté jí potřeme plát těsta,…
Buchty jako od babičky
Potřebné ingredience
Kynuté těsto-1 kg polohrubé mouky nebo polovina hladké a polovina hrubé mouky,125g hery, 25ml oleje, 115 g cukru, 2 až 3 vejce,kostečka droždí, 1/2 litru mléka, citonová kůra, lžička soliPovidlová náplň-250g švestkových povidel,podle potřeby cukr,2 lžíce rumu,citronová kůraMarmeládová náplň-jakákoliv vaše oblíbenáMaková-300g máku, 1/2 litru mléka, 150g cukru, 2 hrstky strouhaného perníku(nebo drcené piškoty),citronová kůra,vanilka(nebo aspoň vanilkový cukr),1/2 kávové lžičky skořice, 1 lžička kakaa, půl nastrouhaného hřebíčkuTvarohová-500g tvarohu, 100 až 150g cukru, 2žloutky, je-li tvaroh suchý, přidáme 2 lžíce mléka nebo smetany, je-li řídký, přidáme trochu krupice, sníh ze 2 dvou bílků(a nebo dáme rovnou 2 vejce),v létě do tvarohové nádivky vkládáme i sezoní ovoce,Příchuť-citronová kůra, vanilka(nebo vanilkový cukr), ustruohané hořké mandle se špetkou muškátového květu, rozinky
Postup přípravy
POSTUP PŘÍPRAVY
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přdáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru.Nakonec přidáme mouku se solí.Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší víc jak na…
Kynuté těsto na Buchty,Záviny,Koláče, Rohlíky, Vdolky
Potřebné ingredience
1 kg polohrubé mouky nebo polovina hladké a polovina hrubé mouky,125g hery a 25 ml oleje, 115 g cukru, 3 žloutky,kostečka droždí, 500 ml mléka, citonová kůra, lžička soli
Postup přípravy
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přdáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru.Nakonec přidáme mouku se solí.Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší víc jak na táč ale méně než třeba…