Kváskový chléb celožitný-mnohozrnný
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 140 g žitné chlebové mouky, 160 g vlažné vody, 2 lžice aktivního žitného kvásku; * DÁLE DO TĚSTA: 400 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 2 lžičky Sladěnky (nebo medu), 1 lžička drceného kmínu, 300 g směsi semínek (slunečnice, dýně, chia, len, seznam .....), 200 g směsi vloček (ovesné, žitné, ječné, pohankové, špaldové .....), 100 g celozrnné žitné mouky
Postup přípravy
1. den si připravit rozkvas - smíchat kvásek + vodu + mouku a nechat kvasit cca 12 hodin.
2. den - chléb dokončit.
Dát do mísy všechny suroviny na těsto + rozkvas.
Toustový chléb s tangzhong
Potřebné ingredience
* OMLÁDEK: 150 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí, 1 lžička Sladěnky (nebo medu), 120 ml vlažného podmáslí (možno použít jen vodu); * NA TANGZHONG: 210 g vody, 50 g hladké mouky; * DÁLE DO TĚSTA: 300 g hladké mouky (část je možné nahradit třeba špaldou), 3 lžíce olivového oleje, 12 g soli
Postup přípravy
Skvělý toastový chléb podle Nuselské kuchty
(http://nuselskakuchta.blogspot.cz/2015/02/toastovy-chleba-s-tangzhongem-omladkem.html)
Toto těsto zadělávám v pekárně, ale…
Anglické rohlíky
Potřebné ingredience
* NA TĚSTO: 400 g hladké mouky, 40 g žitné chlebové mouky, 170 ml vody, 120 ml mléka, 10 g sádla, 10 g olivového oleje, 1½ lžičky soli, 20 g čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného), 10 g cukru (nebo lžička Sladěnky), 2 lžíce bramboráku v prášku; * NA POVRCH: olivový olej, grilovací koření (u nás nejraději grilovací s česnekem od Avokáda), anglická slanina - plátky, tvrdý sýr - plátky nebo nastrouhaný
Postup přípravy
Ze všech surovin umíchat hladké těsto a nechat kynout cca 1 hodinu (možno nechat udělat v pekárně).
Po vykynutí těsto vyklopit na vál, propracovat a rozdělit na 12 bochánků…
Kváskový chléb se sušenými rajčaty
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 90 g hladké pšeničné mouky, 120 g vody, menší lžíce aktivního kvásku (z lednice); * DÁLE DO TĚSTA: 310 g hladké pšeničné mouky, 50 g celozrnné mouky (pšeničné, žitné nebo špaldové), 200 g vody, 9 g soli, 100 - 150 g sušených rajčat naložených v oleji (pevnějších, nerozbředlých), olivový olej na vymazání mísy (a případně na pomazání rukou, pokud bude zpočátku těsto hodně lepivé)
Postup přípravy
Skvělý chléb pro letní dny - originál receptu zde: www.maskrtnica.cz/psenicny-rajcatovy-chleb/
- níže můj postup na menší bochník o váze cca 800 g
1. den (12-16 hodin…
Kváskový řepný chléb
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžička kvásku (z lednice), 110 g žitné mouky, 110 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 200 ml vlažné vody, 370 g pšeničné hladké mouky (chlebové), 6 g soli, 2 lžičky olivového oleje, 160 g červené řepy
Postup přípravy
Asi 12 hodin předem si připravit kvásek - kvásek + mouka + voda, promíchat a nechat vzejít.
Červenou řepu očistit a nastrouhat nahrubo.
Ke kvásku přidat vodu a…
Kváskový nadýchaný pětizrnný chléb
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžička kvásku (z lednice), 75 g žitné mouky, 75 g vody; * ZÁPARA: 125 g vody, 27 g drceného lněného semínka, 27 g ovesných nebo špaldových vloček, 26 g slunečnicových semínek (nebo dýňových, nebo směs více druhů), 27 g žitných vloček, 3-4 g soli; * DÁLE DO TĚSTA: 226 g hladké pšeničné mouky, 100 g vody, 3-4 g soli, lžička medu, kvásek (přichystaný den předem), zápara (nachystaná den předem)
Postup přípravy
Můj první chléb se záparou a dopadl výborně díky skvělému receptu od Maškrtnice - originál receptu je zde:
www.maskrtnica.cz/nadychany-petizrnny-chleb-z-kvasu/ .
Níže…
Irský sodový chléb
Potřebné ingredience
270 g pšeničné celozrnné mouky, 300 g pšeničné hladké mouky, 60 g cukru krupice, 1 lžíce jedlé sody, 2 lžičky celého kmínu, 1 čajová lžička soli, 500 g podmáslí, 100 g rozinek
Postup přípravy
... aneb když je chuť na něco úplně jiného, než běžně jíme.
Všechny suroviny smísit v míse, rozinky přidat až na konec.
Poté vyklopit na lehce pomoučněný vál a uhníst…
Trhací chléb - bylinky + česnek + sýr
Potřebné ingredience
* TĚSTO:: 340 g hladké pšeničné mouky, 50 g kvásku (dávám žitný), 4 g instantního droždí, 1 lžička cukru, 5 g soli, 2 celá vejce, 60 g rozpuštěného másla, 80 g mléka, 30-40 g vlažné vody; * NÁPLŇ: 60 g másla, 3 stroužky česneku, 2 lžíce čerstvých nebo mražených bylinek (bazalka, tymián, pažitka...), 250 g tvrdého sýra (Parmazán, Ementál, Cheddar...)
Postup přípravy
Všechny suroviny na těsto dát do pekárny a spustit program Těsto (fázi kynutí zkrátit na hodinu).
Zatímco těsto kyne, připravit si náplň:
- máslo rozpustit
-…
Raženky - podmáslové (kefírové)
Potřebné ingredience
* OMLÁDEK: 130 g hladké mouky, necelá ½ kostky čerstvého droždí, 1 lžička Sladěnky (v nouzi lze nahradit medem), 100 g vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 330 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 100 g podmáslí (kefíru), 30 g oleje, 100 g vlažné vody, (přidávám ještě lžíci žitného kvásku, ale nemusí být); * NA POVRCH: rošlehané vejce, posyp (lněné semínko, sezam, slunečnice, dýně, mák, kmín, nasekaný česnek, hrubá sůl ...)
Postup přípravy
Nejprve připravit omládek:
Smíchat všechny suroviny na omládek a nechat kynout cca 45-60 minut.
(Dělám v pekárně na program Rychlé těsto - tzn. bez předehřívání surovin,…
Pšenično-žitné kefírové rohlíky
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 600 g polohrubé pšeničné mouky, 150 g žitné mouky, ¾ kostky čerstvého droždí, 7 g cukru, 10 g soli, 200 ml vlažné vody, 200 ml kefíru, 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje (nebo olivového), 1 lžíce žitného kvásku (nemusí být); * NA POVRCH: rozšlehané vejce + nějaká zrnka - sezam, len, slunečnice, dýně, kmín .... ; * NÁPLŇ: případně je možné dát něco dovnitř (nemusí být) - šunka, anglická slanina ....
Postup přípravy
Všechny suroviny na těsto dát do pekárny a spustit program Těsto.
(Pokud se nebude dělat v pekárně, tak zadělat těsto a nechat kynout cca 1 hodinu.)
Po vykynutí těsto…