Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Kváskový řepný chléb

0.0
Kváskový řepný chléb

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 1 lžička kvásku (z lednice), 110 g žitné mouky, 110 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 200 ml vlažné vody, 370 g pšeničné hladké mouky (chlebové), 6 g soli, 2 lžičky olivového oleje, 160 g červené řepy

Postup přípravy

Asi 12 hodin předem si připravit kvásek - kvásek + mouka + voda, promíchat a nechat vzejít.


Červenou řepu očistit a nastrouhat nahrubo.

Ke kvásku přidat vodu a zamíchat.
V jiné míse spolu smíchat mouku a sůl.

K sypké směsi přidat naředěný kvásek a olivový olej.
Všechno spolu spojit a přidat nastrouhanou řepu - všechno znovu míchat, dokud nevznikne kompaktní těsto.
Pak těsto přikrýt a nechat asi 10 minut odpočinout.

Po 10 minutách těsto v míse přeložit (pokud se lepí, je dobré dát si na ruce trochu olivového oleje) a znovu zakrýt a nechat asi 10 minut odpočinout.
Tento postup zopakovat celkem 3x, na konci už by mělo být těsto pružné a nemělo by se výrazněji lepit.

Poté těsto v míse opět přikrýt a nechat kynout cca 1 hodinu.

Poté těsto vyklopit na pomoučněný vál, vytvarovat a vložit do ošatky.
Nechat kynout, až bude jeho objem zhruba dvojnásobný (mně to trvá obvykle 2-3 hodiny).

S dostatečným předstihem rozpálit troubu (i s plechem nebo kamenem) na 250°C.

Chléb vyklopit z ošatky a naříznout.

Vložit do rozpálené trouby a zapařit.
Po asi 5 minutách stáhnout teplotu na 220 stupňů a péct, dokud nebude mít zlatohnědou barvu a na poklep bude zvonit.

Nechat vychladnout na mřížce.

Asi 12 hodin předem si připravit kvásek - kvásek + mouka + voda, promíchat a nechat vzejít.

Červenou řepu očistit a nastrouhat nahrubo.

Ke kvásku přidat vodu a zamíchat. V jiné míse spolu smíchat mouku a sůl.

K sypké směsi přidat naředěný kvásek a olivový olej. Všechno spolu spojit a přidat nastrouhanou řepu.

Všechno znovu míchat, dokud nevznikne kompaktní těsto. Pak těsto přikrýt a nechat asi 10 minut odpočinout. Po 10 minutách těsto v míse přeložit (pokud se lepí, je dobré dát si na ruce trochu olivového oleje) a znovu zakrýt a nechat asi 10 minut odpočinout. Tento postup zopakovat celkem 3x, na konci už by mělo být těsto pružné a nemělo by se výrazněji lepit. Poté těsto v míse opět přikrýt a nechat kynout cca 1 hodinu.

Poté těsto vyklopit na pomoučněný vál, vytvarovat a vložit do ošatky.
Nechat kynout, až bude jeho objem zhruba dvojnásobný (mně to trvá obvykle 2-3 hodiny).

S dostatečným předstihem rozpálit troubu (i s plechem nebo kamenem) na 250°C.

Chléb vyklopit z ošatky a naříznout. Vložit do rozpálené trouby a zapařit.

Po asi 5 minutách stáhnout teplotu na 220 stupňů a péct, dokud nebude mít zlatohnědou barvu a na poklep bude zvonit. Nechat vychladnout na mřížce.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie