Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Kváskový chleba

0.0
Kváskový chleba

Potřebné ingredience

Žitná mouka, voda, sůl, drcený kmín, kvásek.

Postup přípravy

Příprava kváskového chleba trvá trochu déle, proto musíte začít ráno, abyste večer měli upečeno:)
Nejprve smícháte 100 g živého kvásku, 100 g žitné mouky a 150 ml teplé vody až vznikne hladké těstíčko. Zakryjte utěrkou a dejte do tepla. Až prokvasí (cca po 4 hodinách) přidejte 250 g žitné mouky a 450 ml teplé vody a zase dobře promíchejte (nejlíp to jde ruční šlehací metlou). Zase nechte cca 5 hodin kvasit (těsto bude plné bublin a bude vypadat jako houba) a přidejte 250 g žitné mouky, lžíci soli a lžíci drceného kmínu. Dobře promíchejte.
Těsto naplňte do formy na biskupský chlebíček (cca do 2/3 objemu). Mám obyčejnou, plechovou, takže ji vykládám pečícím papírem. Můžete zkusit i vymazat olejem, ale to se mi neosvědčilo. Opět přikryjte a čekejte až těsto vyběhne až nahoru (cca 1 hodina). Nesmí překynout, protože v troubě ještě trochu nabude a přeteklo by!
Rozehřejte troubu na 180 stupňů a dejte tam chleba na 5 - 10 minut (když máte horkovzdušnou, jde to rychleji) a pak ztlumte na 160 °C a pečte cca 30 - 45 minut. Hlídejte to špejlí. Hotový chleba je dost vlhký (vypadá jako "moskva") a vydrží vláčný několik dní. Nedávejte ho do igelitu, stačí zabalit do utěrky.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zrušený účet 3. 6. 2016, 16:57
Dnes jsem pekla poprvé chleba čistě z žitné mouky podle vás a nevěřila jsem, že to těsto, které se spíš tvářilo jako tuhé bláto, bude vláčný chleba. Opravdu se povedl. Dosud jsem od nového roku pekla jen pšeničný kváskový z ošatky, ale ten váš zařazuji na první místo a budu dělat častěji. |:o) (L)
ruzicka85 20. 5. 2016, 15:09
Výborný recept,chléb dělám po třetí,vždy s malou obměnou(semínka,koření,...).Je krásně vláčný a vydrží (clamp)
maruška 14. 4. 2014, 9:58
(Y) zkusila jsem a plovedl se, z tohoto množství jsem měla dva, do jednoho jsem dala semínka a bylo to moc dobré. (F)
Brblalka 13. 3. 2014, 10:51
Mouka je žitná chlebová? Peču také ve formě na biskupský chlebíček. Na dno dám pečící papír a boky vymažu olejem. Nikdy jsem s tím neměla problém.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie