Klárčin kváskový chléb

Potřebné ingredience
600 g mouky (jakékoliv, my dáváme 300 g hladké + 150 g špaldové + 150 g žitné), 5-6 polévkových lžic kvásku, 1 polévková lžíce soli, 2 polévkové lžíce drceného kmínu, 420 ml vlažné vody (může být i bublinkaté) Lze přidat i kusy vlašských ořechů, lněné semínko, sezamové semínko, jiné koření... prostě co máte rádi, a čím chcete svůj chléb vychutit.
Postup přípravy
2) Přidat kvásek.
3) Přidat vodu.
4) Spojit v těsto (dělám ručně vařečkou).
5) Těsto nechám přes noc v zadělávací umělohmotné míse s víkem v zavřené, nezapnuté troubě. (Odpočívá a kyne alespoň 5 hodin). Vůbec nemíchám!
6) Pustím troubu na horní a dolní ohřev na 220 st. a vložím do ní formu na chleba z TCHIBO (nevymazávám, nevysypávám).
7) Po vyhřátí trouby pouze rukou přesunu těsto do horké formy, urovnou mokrou rukou a vložím do trouby. Přidám hrnek se studenou vodou.
8) Peču 20 minut na horní a dolní ohřev na 220 stupňů, poté přehodím na horkovzduch a uberu teplotu na 180 stupňů a peču asi 30-40 minut (hlídám až na konci).

Těsto ve formě

Po upečení ve formě

Pouze formu otočím a chléb sám vypadne...

detail chlebu (tento s vlašskými ořechy)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu














