Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

CELOKVÁSKOVÝ CHLÉB

0.0
CELOKVÁSKOVÝ CHLÉB

Potřebné ingredience

hrnek pravidelně krmeného žitného kvásku, 300 ml žitné mouky, 2-3 lžíce špaldové, 5 lžic polohrubé, 3 lžičky soli, 3 lžičky kmínu (směs z mletého, drceného a celého) a do jednoho litru dosypu pšeničnou chlebovou mouku, můžeme přidat 2-3 lžíce pšeničných otrub, 1 lžíci olivového oleje, 310 ml vody

Postup přípravy

Do jednolitrové odměrky namíchám tuto směs - 300 ml žitné mouky, 2-3 lžíce špaldové, 5 lžic polohrubé, 3 lžičky soli, 3 lžičky kmínu (mám ve sklenici namíchanou směs z mletého, drceného a celého) a do jednoho litru dosypu pšeničnou chlebovou. Někdy ještě přidám 2-3 lžíce pšeničných otrub. K tomu přidám hrnek kvásku, lžíci olivového oleje a 310 ml vody.
Po zpracování těsta nechám asi hodinku vykynout, potom popřekládám v trošce mouky a dám na 2 hodinky do ošatky kynout. Rozpálím troubu na 250-280 °C i s nádobou na pečení (to trvá zhruba 20 minut). Nádobu vyndám, rychle překlopím těsto, postříkám troškou vody a šup do trouby. Ve spodu trouby mám již od počátku větší pekáč, na který, při vsazení chleba naleju asi 200 ml vody a nechám ho tam asi 5 minut a pak vytáhnu. Chleba peču cca 15 minut naplno a pak stáhnu na 180 °C asi 30 minut. Po vytažení ještě rozprašovačem trošku postříkám. Zatím byl vždy povedený.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie