Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Kváskový český chléb

0.0
Kváskový český chléb

Potřebné ingredience

300 g žitného kvásku, 300 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli (8 g), 1 lžička celého kmínu, 170 ml vody

Postup přípravy

Podle receptu pana Cuketky - https://recepty.cuketka.cz/cesky-chleb/


Všechny suroviny dát do mísy a řádně prohníst cca 10 - 15 minut (těsto bude poměrně řídké a bude se lepit na stěny mísy i vařečku, ale už nesmí být tekuté - při nabrání vařečkou se od ní potáhnou provazce).

Těsto vyklopit na hodně pomoučněný vál a podsypávat a překládat tak dlouho, až už těsto nebude lepit, bude držet tvar a bude mít sametový povrch (hlavně ze začátku je na to výborná cukrářská karta, kterou dobře naberete i řídké těsto a nepřilepíte se k němu :-) ).

Zformovat bochánek a přendat do vysypané ošatky (vysypávám hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem.
Ošatku přikrýt a nechat kynout - doba kynutí je různá podle stavu kvásku a teploty. Tento chléb kynul 3 hodiny při 24°C.

Koncem kynutí rozpálit troubu i s plechem na 250°C, vsadit chléb na rozpálený plech (na povrchu naříznout) a hned dát do trouby (troubu zapařit vodou).
Po cca 10 minutách chléb oprášit od mouky, svlažit vlažovkou, snížit teplotu na 220°C a dopéct (cca 20-30 minut).

Po upečení přendat na mřížku a nechat vychladnout.

Všechny suroviny dát do mísy a řádně prohníst cca 10 - 15 minut.

Těsto bude poměrně řídké a bude se lepit na stěny mísy i vařečku, ale už nesmí být tekuté - při nabrání vařečkou se od ní potáhnou provazce.

Těsto vyklopit na hodně pomoučněný vál a podsypávat a překládat tak dlouho, až už těsto nebude lepit, bude držet tvar a bude mít sametový povrch (hlavně ze začátku je na to výborná cukrářská karta, kterou dobře naberete i řídké těsto a nepřilepíte se k němu :-) ).

Zformovat bochánek.

Bochánek přendat do vysypané ošatky (vysypávám hladkou moukou, smíchanou s kukuřičným škrobem).

Ošatku přikrýt a nechat kynout .

Doba kynutí je různá podle stavu kvásku a teploty. Tento chléb kynul 3 hodiny při 24°C.

Koncem kynutí rozpálit troubu i s plechem na 250°C, vsadit chléb na rozpálený plech (na povrchu naříznout) a hned dát do trouby (troubu zapařit vodou).
Po cca 10 minutách chléb oprášit od mouky, svlažit vlažovkou, snížit teplotu na 220°C a dopéct (cca 20-30 minut).

Po upečení přendat na mřížku a nechat vychladnout.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kvítečko 4. 4. 2014, 15:15
vypadá skvěle (Y)
Lucy_Lu 3. 4. 2014, 9:43
Prosím jakou moukou doporučujete podsypávat? Tento recept se mi líbí, děkuji, dnes si namnožím kvásek a vyzkouším..
Ayra 3. 4. 2014, 14:47
@Lucy_Lu Podsypávám hladkou pšeničnou.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie