Kváskový český chléb

Potřebné ingredience
300 g žitného kvásku, 300 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli (8 g), 1 lžička celého kmínu, 170 ml vody
Postup přípravy
Všechny suroviny dát do mísy a řádně prohníst cca 10 - 15 minut (těsto bude poměrně řídké a bude se lepit na stěny mísy i vařečku, ale už nesmí být tekuté - při nabrání vařečkou se od ní potáhnou provazce).
Těsto vyklopit na hodně pomoučněný vál a podsypávat a překládat tak dlouho, až už těsto nebude lepit, bude držet tvar a bude mít sametový povrch (hlavně ze začátku je na to výborná cukrářská karta, kterou dobře naberete i řídké těsto a nepřilepíte se k němu :-) ).
Zformovat bochánek a přendat do vysypané ošatky (vysypávám hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem.
Ošatku přikrýt a nechat kynout - doba kynutí je různá podle stavu kvásku a teploty. Tento chléb kynul 3 hodiny při 24°C.
Koncem kynutí rozpálit troubu i s plechem na 250°C, vsadit chléb na rozpálený plech (na povrchu naříznout) a hned dát do trouby (troubu zapařit vodou).
Po cca 10 minutách chléb oprášit od mouky, svlažit vlažovkou, snížit teplotu na 220°C a dopéct (cca 20-30 minut).
Po upečení přendat na mřížku a nechat vychladnout.

Všechny suroviny dát do mísy a řádně prohníst cca 10 - 15 minut.

Těsto bude poměrně řídké a bude se lepit na stěny mísy i vařečku, ale už nesmí být tekuté - při nabrání vařečkou se od ní potáhnou provazce.

Těsto vyklopit na hodně pomoučněný vál a podsypávat a překládat tak dlouho, až už těsto nebude lepit, bude držet tvar a bude mít sametový povrch (hlavně ze začátku je na to výborná cukrářská karta, kterou dobře naberete i řídké těsto a nepřilepíte se k němu :-) ).

Zformovat bochánek.

Bochánek přendat do vysypané ošatky (vysypávám hladkou moukou, smíchanou s kukuřičným škrobem).

Ošatku přikrýt a nechat kynout .

Doba kynutí je různá podle stavu kvásku a teploty. Tento chléb kynul 3 hodiny při 24°C.

Koncem kynutí rozpálit troubu i s plechem na 250°C, vsadit chléb na rozpálený plech (na povrchu naříznout) a hned dát do trouby (troubu zapařit vodou).
Po cca 10 minutách chléb oprášit od mouky, svlažit vlažovkou, snížit teplotu na 220°C a dopéct (cca 20-30 minut).

Po upečení přendat na mřížku a nechat vychladnout.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu



