Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Domácí kváskový chléb

0.0
Domácí kváskový chléb

Potřebné ingredience

420 g hotového žitného kvasu, 280 g pšeničné chlebové mouky, 210 žitné chlebové mouky, cca 100 ml vody, 2 ČL soli, 1 ČL chlebového koření, 1 ČL drceného kmínu, slunečnicová a dýňová semínka (nebo jiná)

Postup přípravy

Tento recept jsem našla na internetu, ale upravila jsem si ho s použitím jiných receptů "k obrazu svému". Výsledkem je výborný kváskový chléb. Kvásek sežeňte nejlépe od někoho, kdo ho již delší dobu pěstuje, protože pouze s kváskem, který je alespoň 1 měsíc starý, dosáhnete toho, aby chléb nebyl nakyslý (i když nakyslá chuť není na závadu, mně to třeba nevadilo:-) - je to takové "chlebově" nakyslé, nic nepříjemného.

Recept:
1) Do nádoby vložit kvásek, mouky (nemusí být chlebové, lze použít i celozrnné), sůl, koření a začít míchat. K míchání používám robota. Pak postupně přilít trochu vlažné vody - nevím, kolik jí dávám, měřím to od oka tak, aby výsledné těsto nebylo příliš tuhé, ale ani příliš tekuté - tak, aby šlo pohodlně např. nabírat lžící. Po chvíli hnětení vhodit semínka a zapracovat je do těsta. Je dobré těsto hníst dlouho, aby se do něj dostalo dost vzduchu.
2) Těsto vyklopím na pomoučený vál, s trochou mouky ho prohnětu, vytvořím bochánek a vložím do sádlem vymazané formy, ve které budu péct chleba (já používám formu na vánočku).
3) Těsto ve formě rukou vymačkám do stran a nechám kynout - nejlépe přes noc na kuch. lince přikryté utěrkou. (Nebo lze chleba zadělat ráno a upéct večer.) U kváskového chleba je třeba dlouhá doba kynutí.
4) Když je chléb nakynutý, potřu ho vodou a vložím do vyhřáté trouby na 230 C. Na dno trouby dám rovněž pekáček s vodou.
5) Po 10 min. snížím teplotu v troubě na 190 C a dopékám cca ještě 35 min.
6) Chléb vyklopím na mřížku a nechám vychladnout.

Chléb uchovávám v chlebníku, zabalený do čisté utěrky - ještě se mi nestalo, že by zplesnivěl - vydržel i týden a byl stále dobrý.

1) Do nádoby vložit kvásek, mouky (nemusí být chlebové, lze použít i celozrnné), sůl, koření a začít míchat. K míchání používám robota. Pak postupně přilít trochu vlažné vody - nevím, kolik jí dávám, měřím to od oka tak, aby výsledné těsto nebylo příliš tuhé, ale ani příliš tekuté - tak, aby šlo pohodlně např. nabírat lžící. Po chvíli hnětení vhodit semínka a zapracovat je do těsta. Je dobré těsto hníst dlouho, aby se do něj dostalo dost vzduchu.

2) Těsto vyklopím na pomoučený vál a s trochou mouky ho prohnětu.

3) Z těsta vytvořím bochánek a vložím do sádlem vymazané formy, ve které budu péct chleba (já používám formu na vánočku).

4) Těsto ve formě rukou vymačkám do stran a nechám kynout - nejlépe přes noc na kuch. lince přikryté utěrkou. (Nebo lze chleba zadělat ráno a upéct večer.) U kváskového chleba je třeba dlouhá doba kynutí.

5) Když je chléb nakynutý, potřu ho vodou a vložím do vyhřáté trouby na 230 C. Na dno trouby dám rovněž pekáček s vodou. Po 10 min. snížím teplotu v troubě na 190 C a dopékám cca ještě 35 min.

6) Chléb vyklopím na mřížku a nechám vychladnout.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mamule 21. 7. 2012, 10:00
Dobry den Jitko, diky za recept na krasne vypadajici chleb. Pecu kvaskovy uz pres rok, ale jen v pekarne a chci nejakou zmenu a tento se mi moc libi. Jen nevim, v jakem pomeru delate novy kvasek, kolik kvasu, kolik vody a kolik mouky. Dost na tom zalezi, protoze ja mela vzdy dost husty kvasek a tomu prizpusobeny recept, ale nez jsem pomery vykoumala, dlouho se mi nedarilo. Diky moc za radu. Eva
Vera N 20. 5. 2012, 18:08
(Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie