Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Domácí chléb

0.0
Domácí chléb

Potřebné ingredience

Na 1 bochník
250g hladké pšenič. mouky 00 extra
+ trochu na poprášení a podsypání
100g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
150g žitné celozrnné jemně mleté mouky
2 lžičky soli
1 lžíce cukru krupice
½ balíčku čerstvého droždí nebo
1 sáček sušeného droždí
300ml vlažné vody
1 lžíce sezamových semínek
1 lžíce lněných semínek
1 lžíce kmínu nebo máku

Postup přípravy

Všechny suroviny si připravíme a odvážíme, aby měly pokojovou teplotu.

Do mísy prosít špaldovou a žitnou mouku a obě mouky promíchat se solí. Přidat hladkou mouku. Ve vlažné vodě rozmíchat droždí, lžíci cukru a lžíci mouky a nechat vykynout. Kvásek pak přidat k mouce a uhnětat hladké nelepivé těsto. Těsto přendat na pomoučený vál, zapracovat do něj semínka a propracovat.
Utvořit bochánek, poprášit moukou a nechat vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Přikrýt utěrkou. Vykynuté těsto ještě jednou dobře propracovat na vále, aby z něj vyšel vzduch a vypracovat opět hladký bochánek. Povrch potřít vodou ( pro lesklejší povrch rozmíchat žloutek se lžicí vody ) a nechat na plechu ještě vykynout. Já dávám ještě sezamový a kmínový semínka navrch. Mezitím předehřát troubu na 200 stupňů. Bochník naříznout do kříže, aby nepopraskal, poprášit moukou a péct 30 min. ve spodní části trouby. Chléb můžeme péct i ve formě.
Upečený chléb přendat na mřížku a nechat vychladnout. Upečený bochník by měl znít při poklepu dutě. Po vychladnutí uchovávat zabalený v čisté utěrce.

Chleba vydrží tak 2 dny, pak začne tvrdnout. U nás se ale moc neohřeje. Ještě teplý křupavý chlebíček.... mňam, mňam :o)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 7. 3. 2009, 19:56
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie