Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 32 návštěvníků)

Kváskový chleba

0.0
Kváskový chleba

Potřebné ingredience

odkaz http://hlinenka.blogspot.cz/2014/03/recept-na-kvaskovy-chleb.html

Postup přípravy

VEČER před pečením vyndám kvásek z lednice cca na 1 hodinu. Připravím si převařenou vodu, nechám jí vystydnout. Po hodině nám kvásek ožije (dělají se bublinky a nabývá) tak ho přendám do mísy ve které budu zítra zadělávat chleba. Přidám 200g žitné mouky a 200g převařené vody, zamíchám na kaši, přetáhnu mísu folií a nechám množit celou noc.

DRUHÝ DEN v míse máme namnožený kvásek, s bublinkami a nabral nám i na objemu. 3 polévkové lžíce odebereme zpět do zavařovačky, přidáme 150g žitné mouky a 150g převařené vody zamícháme, necháme chvíli v teple, až se kvásek začne zvedat. Pak ho zavíčkujeme a dáme do lednice. Tak a je přichystaný na další chlebík. Peču 1x týdně a kvásek je v pohodě. Pokud budete péct méně je potřeba ho přikrmovat. To je: Dát ho do tepla a přidat 50g vody, 50g žitné mouky.

Zbytek kvásku v míse je základ na chleba. Přidám 350g pšeničné chlebové mouky a 150g převařené vody, přidávám 2 lžičky kmínu a 2 lžičky soli. Hněteme ručně nebo v mixéru, až se vytvoří husté lepivé těsto, které přendám na pomoučněný vál a ještě několikrát překládám, pořádně si pomoučněte i ruce, pak vytvořím bochánek, který přendám do pomoučněné ošatky, přikryju ho vlhkou utěrkou a nechám kynout třeba 5 hodin.
Když je vykynutý, tak si předehřeju troubu na 250´C, chleba přendám na pečící papír a dám na plechu péct. Peču 12 minut při 250´C a pak ještě 40-45 minut při 180´C

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ivetbed 17. 5. 2014, 21:21
Vypadá to krásně (clamp), musím sehnat někoho kdo by podaroval kvásek.... a vyzkouším :-$
MUCKA 14. 5. 2014, 14:16
SUPER, TAKY PEČU Z DAROVANÉHO KVÁSKU A JE SUPER. (Y) uRČITĚ VYZKOUŠÍM I TEN VÁŠ, JEN CÍM MŮŽU NAHRADIT , KDYŽ NEMÁM PŠENIČNOU CHLEBOVOU MOUKU? :-$ CO TŘEBA ŠPALDOVOU? (clamp)
kvapnik 13. 3. 2014, 19:47
Dnes jsem pekla a je vynikající!!!! Kvásek jsem koupila v pekařství, 14 dní chudák hladověl než jsem dostala odvahu to zkusit. Dnes byl den D a myslím, že určitě ne poslední. Děkuji za receptík. Jen jsem udělala jednu malou vychytávku podle paní Z kopečku a na dno trouby dala plech a na ten nalila po vložení chleba do trouby vodu. To radí i Pan Cuketka na svém blogu. (Y) (flower) (Y) (flower) (Y) (flower)
HLINĚNKA 18. 3. 2014, 21:10
@kvapnik Radu, to je super. Pečte, pečte, pečte. Já tomu taky propadla. Do trouby jsem taky dávala hrneček s vodou , ale bavila jsem se s panem pekařem v našem malém pekařství a ten říkal, že to není třeba, že ten chleba nebude tak těžký. Já ho přikrývám vlhkou útěrkou při kynutí, ale to to si asi každý vychytá a přizpůsobí časem sám. (hello) (hello) Ať se daří. (hello) (hello)
Brblalka 11. 3. 2014, 11:14
Marcelo, krásný chléb. Kolik je toho kvásku na začátku? Jinak mně kvásek vydrží nepřikrmený v lednici i 14 dní. Ale kvásek mám už 1,5 roku, takže je silný.
HLINĚNKA 18. 3. 2014, 21:06
@Brblalka Mám ho plnou zavařovačku, z toho zadělám večer kvásek na druhý den. Druhý den odeberu 3lžíce zpět do lahve a přidám mouku a vodu a nechám chvíli v teple. Pak zavíčkuju a dám zpět do lednice. (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie