(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Podmáslový celokváskový chléb
Potřebné ingredience
chlebový kvásek, mouka, voda, sůl, podmáslí, cukr, olej, kmín
Postup přípravy
Inspirováno stránkami primapekarna.estranky.cz.
100g aktivního kvásku (mám ho zatím 3 měsíce, základ jsem koupila v pekárně), 300 - 350 ml vlažné vody, 300g žitné celozrnné mouky – smícháme večer, mělo by vzniknout řidší těstíčko, takže můžete podle potřeby přidat vlažnou vodu, dávám rovnou do pekárny a přikryji utěrkou
Ráno přidám 200g podmáslí, 4 kl soli, 1kl cukru,2pl oleje, kmín,200g pšeničné chlebové,200g žitné chlebové, 200g hladké (v případě potřeby dosypat, záleží to na hustotě kvásku)
Zapnout program těsto. Po proběhnutí programu uhnětu do požadovaného tvaru a nechám kynout v ošatce překryté utěrkou. Tento kynul 8 hod. Rozpálím troubu na maximum, do trouby dám plecháček s vodou, chléb naříznu žiletkou, potřu slanou vodou a dám do trouby. Peču cca 8 – 10 min. na maximum a pak stáhnu na 180°C a dopékám cca 30 min. Podle potřeby přikrývám alobalem. Výsledný bochník vážil cca 1,6 kg.
Samozřejmě můžete základ udělat ráno, nechat cca 10 hod. kynout, večer umíchat se zbytkem surovin a nechat kynout v ošatce do rána.
100g aktivního kvásku (mám ho zatím 3 měsíce, základ jsem koupila v pekárně), 300 - 350 ml vlažné vody, 300g žitné celozrnné mouky – smícháme večer, mělo by vzniknout řidší těstíčko, takže můžete podle potřeby přidat vlažnou vodu, dávám rovnou do pekárny a přikryji utěrkou
Ráno přidám 200g podmáslí, 4 kl soli, 1kl cukru,2pl oleje, kmín,200g pšeničné chlebové,200g žitné chlebové, 200g hladké (v případě potřeby dosypat, záleží to na hustotě kvásku)
Zapnout program těsto. Po proběhnutí programu uhnětu do požadovaného tvaru a nechám kynout v ošatce překryté utěrkou. Tento kynul 8 hod. Rozpálím troubu na maximum, do trouby dám plecháček s vodou, chléb naříznu žiletkou, potřu slanou vodou a dám do trouby. Peču cca 8 – 10 min. na maximum a pak stáhnu na 180°C a dopékám cca 30 min. Podle potřeby přikrývám alobalem. Výsledný bochník vážil cca 1,6 kg.
Samozřejmě můžete základ udělat ráno, nechat cca 10 hod. kynout, večer umíchat se zbytkem surovin a nechat kynout v ošatce do rána.
tříměsíční kvásek
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
dannella
(upraveno)
13. 9. 2016, 9:10
laskonka333
(upraveno)
22. 5. 2013, 12:36
To nie je chlieb ale pán CHlieb úžasný môžem sa spýtať ako a kde skladujete kvások?
Brblalka
(upraveno)
26. 5. 2013, 17:54
@laskonka333
Děkuju. Kvásek mám v lednici. Nejpozději po 4 - 5 dnech ho dokrmuji moukou, takže to ho pak vyndám a podle potřeby přidám mouku a vodu. Pokud ho nepotřebuji dám jednu vrchovatou lžíci žitné cel. mouky a 30 ml vlažné vody a nechám přes noc na lince. Ráno či odpoledne po práci ho dám do lednice. Pokud vím, že ho budu chtít použít,což je většinou v sobotu,tak vytahuji ve středu či ve čtvrtek a každý den (st,čt,pá) dám po 1 lžíci mouky a 30 ml vody a nechám ho venku na lince. V sobotu použiji přikrmím 1 pL mouky a vodou a v neděli dám do lednice.
iv@
(upraveno)
22. 5. 2013, 11:56
Nádherný chlebík, Šárko!
Brblalka
(upraveno)
26. 5. 2013, 17:46
@iv@
Děkuju