Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Celozrnný kváskový chléb

0.0
Celozrnný kváskový chléb

Potřebné ingredience

žitný kvásek, voda, celozrnná žitná, celozrnná pšeničná, celozrnná špaldová, sůl, kmín (celý či mletý), slunečnicová a lněná semínka

Postup přípravy

Inspirováno stránkami varimezdrave.cz (kváskový chléb se srdíčky)

V 8 hod.: Smícháme 360 g aktivního kvásku, 410 ml vlažné vody,300 g směsi (žitné celozrnná, pšeničná celozrnná, špaldová mouka). Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Můžeme si pomoci tím, že pustíme na chvilinku troubu, tak na 30 °C a tam dáme těstíčko kynout na 4 – 5 hod.
Ve 12 hod.(13 hod.): Přimícháme nejprve 1 PL soli,1PL kmínu (mletý i celý),30g slunečnice, 20g lněného semínka, důkladně promícháme a přidáme cca 300g směsi (žitné celozrnná, pšeničná celozrnná, špaldová mouka). Lehce lepivé těsto vyklopíme např. pomocí stěrky a řádně mokrýma rukama uděláme požadovaný tvar.
Já jsem použila formu na biskupský chlebíček (26 cm) vyloženou pečícím papírem (nebo vymažeme pomocí peroutky olejem stěny a na dno dáme pečící papír). Překrýt utěrkou a nechat kynout cca 2 - 3 hod. na teple (nebo v mírně oteplené troubě). Rozpálit troubu na max. (u mne cca 230°C), na spodní patro dát velký plech. Chléb potřít vodou a na plech nalít horkou vodu z rychl. konvice a rychle zavřít, aby se trouba zapařila. POZOR na vzniklou páru! Pokud pečete na horkovzduch jako já, tak v tomto okamžiku ho vypněte! Pekla jsem 13 min. na max., poté 15 min. na 175°C a na dalších 20 min. jsem chléb přikryla alobalem. Asi 10 min. po vytažení z trouby vyklopit na mřížku. Pokud se přeci jen někde chléb přichytí, vzít úzký dlouhý nůž a dokola jím objet chléb.

Pokud někdo chce upéci pouze žitný chléb, tak mám vyzkoušeno, že to jde také. Těsto musí být hodně řídké, aby výsledný chléb nebyl příliš hutný.
Aby nebyla tuhá kůrka, je dobré ještě teplý chléb zabalit do utěrky a nechat chladnout na mřížce. Krájet až druhý den ráno.

po vykynutí

po upečení

po rozkrojení

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie