LOUPÁKY
Potřebné ingredience
500 g hl. mouky, 1,5 dcl oleje, 2,5 dcl mléka, 1 ČL soli, 4-5 PL cukru, 1 ČL suš. kvasnic nebo půl kostky čerstvého, vajíčko na potření
Postup přípravy
Ze surovin vypracujeme kynuté těsto.
Dle libosti se mohou přidávat rozinky, kandované ovoce, vločky. Peče se cca 20 minut na 200 °C, prostě hlídám a do barvy... každý musí…
CELOKVÁSKOVÝ CHLÉB
Potřebné ingredience
hrnek pravidelně krmeného žitného kvásku, 300 ml žitné mouky, 2-3 lžíce špaldové, 5 lžic polohrubé, 3 lžičky soli, 3 lžičky kmínu (směs z mletého, drceného a celého) a do jednoho litru dosypu pšeničnou chlebovou mouku, můžeme přidat 2-3 lžíce pšeničných otrub, 1 lžíci olivového oleje, 310 ml vody
Postup přípravy
Do jednolitrové odměrky namíchám tuto směs - 300 ml žitné mouky, 2-3 lžíce špaldové, 5 lžic polohrubé, 3 lžičky soli, 3 lžičky kmínu (mám ve sklenici namíchanou směs z mletého,…
ŠTOLA Z TVAROHU
Potřebné ingredience
na těsto: 50 dkg hladké mouky, 13 dkg cukru krystal, 20 dkg másla nebo 25 dkg Hery, 15 dkg rozinek, 13 dkg mandlí, 25 dkg tvarohu, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 lžička pomerančové kůry, špetka soli, rum na namočení rozinek (asi 5 lžic)
Postup přípravy
na těsto:
50 dkg hladké mouky
13 dkg cukru krystal
20 dkg másla nebo 25 dkg Hery
15 dkg rozinek
13 dkg mandlí
25 dkg tvarohu
2 vejce
1 prášek do pečiva
ESTONSKÝ KRINGEL
Potřebné ingredience
V pekárně nebo ručně zadělejte kynuté těsto z: 300 g hladké mouky, špetky soli, 120 ml mléka, 15 g čerstvého droždí, 30 g másla, 1 žloutku, 1 polévkové lžíce cukru
Postup přípravy
Vykynuté těsto vyválejte, na co nejtenčeji to zvládnete. Ještě předtím si připravte na potření placky směs z:
60 g másla
4-5 lžic krupicového cukru
3 rovných lžiček…
Tvarohovo-čokoládový koláč
Potřebné ingredience
Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 100 g másla nebo kvalitního rostlinného tuku, 1 vejce, asi 2–3 lžíce studené vody a hladkou mouku na podsypávání. Na NÁPLŇ je potřeba: 500 g měkkého tvarohu, 250 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, 2–3 lžíce cukru krupice, 3 vejce a 60 g hořké čokolády o obsahu kakaa 50–60 %.
Postup přípravy
Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a začněte s přípravou těsta. Smíchejte obě mouky, máslo nakrájené na kousky, přidejte vajíčko a vypracujte tužší nelepivé těsto. Podle potřeby…
PUNČOVÝ DORT
Potřebné ingredience
PIŠKOT: 1/2 kg vajec i se skořápkou, o 5 dkg méně než vajec krystalového cukru, o 3 dkg méně hladké mouky, 2 balení prášku do pečiva, 1 dcl teplé vody, 1 dcl oleje, zavařenina 1 sklenice, formy 2 kusy - silikonová forma dortová a 1 srnčí hřbet, ROZTOK NA NAMÁČENÍ PIŠKOTU: 1 l teplejší vody, 1/2 hrnku cukru, 1 kus punčového aroma, 1 dcl rumu, červené potravinářské barvivo (půl sáčku), POLEVA: šťáva z 1,5 citrónu, moučkový cukr (cca 10 odměrek), čokoláda na vaření, ztužený tuk, rum, pečící papír na kornoutek na zdobení
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem a vodou, přidáme olej, mouku a prášek do pečiva. Formy vyplníme do 3/4 a dáme do mikrovlnné trouby na cca 9 minut (hlídáme aby se těsto nespálilo nebo…