(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Kváskový pšenično-žitný chléb

Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 2 lžíce žitného kvásku, 140 g celozrnné žitné mouky, 160 ml vody; * DÁLE DO TĚSTA: 600 g pšeničné chlebové mouky, 330 ml syrovátky, 1 lžíce drceného kmínu, 3 lžičky soli (tzn. cca 12 g)
Postup přípravy
Den předem rozkvasit kvásek:
- smíchat kvásek + vlažnou vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě
2. den - dokončení
K rozkvasu přidat mouku + syrovátku a zamíchat, aby se mouka spojila s tekutinou.
Nechat 30 minut odpočívat.
Poté přidat kmín + sůl a míchat těsto cca 10 minut.
Těsto přendat do naolejované mísy a přikryté nechat kvasit 2 hodiny a v intervalu půl hodiny těsto překládat naolejovanýma rukama.
Po posledním přeložení chléb stočit do ošatky a nechat kynout (cca 2 hodiny).
Péct v troubě rozpálené na 250°C cca 15 minut, poté stáhnout teplotu na 190°C a péct dalších cca 35 minut.
Nechat vychladnout mřížce.
- smíchat kvásek + vlažnou vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě
2. den - dokončení
K rozkvasu přidat mouku + syrovátku a zamíchat, aby se mouka spojila s tekutinou.
Nechat 30 minut odpočívat.
Poté přidat kmín + sůl a míchat těsto cca 10 minut.
Těsto přendat do naolejované mísy a přikryté nechat kvasit 2 hodiny a v intervalu půl hodiny těsto překládat naolejovanýma rukama.
Po posledním přeložení chléb stočit do ošatky a nechat kynout (cca 2 hodiny).
Péct v troubě rozpálené na 250°C cca 15 minut, poté stáhnout teplotu na 190°C a péct dalších cca 35 minut.
Nechat vychladnout mřížce.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Brblalka
(upraveno)
18. 3. 2018, 15:57
Krása

nahlásit
PetraRol
(upraveno)
18. 3. 2018, 14:16


nahlásit

Evula.U
(upraveno)
17. 3. 2018, 15:41

nahlásit