Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Kváskový pšenično-žitný chléb

0.0
Kváskový pšenično-žitný chléb

Potřebné ingredience

500 g žitného kvásku, 550 g hladké pšeničné mouky (nejlépe chlebové), 100 ml podmáslí, 100 ml vody, 15 g soli, lžička kmínu

Postup přípravy

Můj první pokus s ošatkou :-)

Ze všech surovin vypracovat hladké těsto - dělám v pekárně na program "Těsto".
Po vykynutí těsto na vále probouchat, vytvarovat, přendat do dobře vysypané ošatky (hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem) a nechat v teple vykynout (vložit do mikrotenového sáčku, nebo přetáhnout potravinovou folií).
Po vykynutí těsto opatrně přendat na plech a ihned dát péct do rozehřáté trouby (začínám na 200°C, po cca 15 min. stáhnu na 175°C).

Ze všech surovin vypracovat hladké těsto - v pekárně program "Těsto"

Po vykynutí těsto na vále probouchat, vytvarovat, přendat do dobře vysypané ošatky (hladkou moukou, smíchanou s kukuřičným škrobem) a nechat vykynout.

Po vykynutí těsto opatrně přendat na plech a ihned dát péct do rozehřáté trouby (začínám na 200°C, po cca 15 min. stáhnu na 175°C).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Brblalka 9. 11. 2013, 22:18
Hm, jste mě navnadila. Pěkný kousek... Zítra budu taky péci. V poslední době používám hlavně formy. Já tedy taky nepoužívám tolika kvásku na ošatkový. Beru 50g - 100 g mateřského, večer nakrmím a ráno udělám v pekárně těsto. Mám v receptech podmáslový a tam odkaz na stránky, kde jsou skvělé, recepty na kváskové chleby. (hello)
Boban1 9. 11. 2013, 20:04
Fíha *-) 500g kvásku?? Jaký máte na něj poměr? Já jsem se teď naučila péci ze 30g mateř. kvásku...těsto pak dám v ošatce pomalu kynout do lednice a chleba je skvělý.
Ayra 9. 11. 2013, 20:48
@Boban1 Nevím jaký poměr, já krmím každý den a množství přidané mouky nevážím.
NikaV 9. 11. 2013, 19:11
Vypadá perfektně, to asi není ten puklý ....? (Y) Nemůžu se odhodlat vyrobit si kvásek, ale až ho někde seženu, chci pak upéct takovýhle chleba! |:o)
Ayra 9. 11. 2013, 19:28
@NikaV Děkuji (F) Je to ten puklý, je to trochu vidět - dole, po celé délce. To se mi ještě nestalo, zatím vždycky když už, tak puknul někde nahoře. Mám kvásek asi 3 týdny a od té doby jsem drožďový chléb nepekla - je to docela rozdíl. Znáte kváskovou mapu? Když tak koukněte, koho máte v okolí, taky jsem jí použila. http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
NikaV 9. 11. 2013, 21:30
@Ayra Díky, už jsem se dívala. Ona mi kvásek nabízela i sousedka, ale nakonec se jí ho nepodařilo oživit. (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie