(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Kváskový pšenično-žitný chléb
Potřebné ingredience
500 g žitného kvásku, 550 g hladké pšeničné mouky (nejlépe chlebové), 100 ml podmáslí, 100 ml vody, 15 g soli, lžička kmínu
Postup přípravy
Můj první pokus s ošatkou :-)
Ze všech surovin vypracovat hladké těsto - dělám v pekárně na program "Těsto".
Po vykynutí těsto na vále probouchat, vytvarovat, přendat do dobře vysypané ošatky (hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem) a nechat v teple vykynout (vložit do mikrotenového sáčku, nebo přetáhnout potravinovou folií).
Po vykynutí těsto opatrně přendat na plech a ihned dát péct do rozehřáté trouby (začínám na 200°C, po cca 15 min. stáhnu na 175°C).
Ze všech surovin vypracovat hladké těsto - dělám v pekárně na program "Těsto".
Po vykynutí těsto na vále probouchat, vytvarovat, přendat do dobře vysypané ošatky (hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem) a nechat v teple vykynout (vložit do mikrotenového sáčku, nebo přetáhnout potravinovou folií).
Po vykynutí těsto opatrně přendat na plech a ihned dát péct do rozehřáté trouby (začínám na 200°C, po cca 15 min. stáhnu na 175°C).
Ze všech surovin vypracovat hladké těsto - v pekárně program "Těsto"
Po vykynutí těsto na vále probouchat, vytvarovat, přendat do dobře vysypané ošatky (hladkou moukou, smíchanou s kukuřičným škrobem) a nechat vykynout.
Po vykynutí těsto opatrně přendat na plech a ihned dát péct do rozehřáté trouby (začínám na 200°C, po cca 15 min. stáhnu na 175°C).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Brblalka
(upraveno)
9. 11. 2013, 22:18
Hm, jste mě navnadila. Pěkný kousek... Zítra budu taky péci. V poslední době používám hlavně formy. Já tedy taky nepoužívám tolika kvásku na ošatkový. Beru 50g - 100 g mateřského, večer nakrmím a ráno udělám v pekárně těsto. Mám v receptech podmáslový a tam odkaz na stránky, kde jsou skvělé, recepty na kváskové chleby.
Boban1
(upraveno)
9. 11. 2013, 20:04
Fíha 500g kvásku?? Jaký máte na něj poměr? Já jsem se teď naučila péci ze 30g mateř. kvásku...těsto pak dám v ošatce pomalu kynout do lednice a chleba je skvělý.
Ayra
(upraveno)
9. 11. 2013, 20:48
@Boban1
Nevím jaký poměr, já krmím každý den a množství přidané mouky nevážím.
NikaV
(upraveno)
9. 11. 2013, 19:11
Vypadá perfektně, to asi není ten puklý ....? Nemůžu se odhodlat vyrobit si kvásek, ale až ho někde seženu, chci pak upéct takovýhle chleba!
Ayra
(upraveno)
9. 11. 2013, 19:28
@NikaV
Děkuji Je to ten puklý, je to trochu vidět - dole, po celé délce. To se mi ještě nestalo, zatím vždycky když už, tak puknul někde nahoře. Mám kvásek asi 3 týdny a od té doby jsem drožďový chléb nepekla - je to docela rozdíl. Znáte kváskovou mapu? Když tak koukněte, koho máte v okolí, taky jsem jí použila. http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
NikaV
(upraveno)
9. 11. 2013, 21:30
@Ayra
Díky, už jsem se dívala. Ona mi kvásek nabízela i sousedka, ale nakonec se jí ho nepodařilo oživit.