LINECKÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
370 g hladké mouky 250 g tuku (nejlepší je máslo) 120 g moučkového cukru 2 žloutky marmeláda
Postup přípravy
zpracovávám na vále, nejdřív nožem, pak rukama, nechám v lednici půl hodiny odležet
pak vyválím - ze 2/3 těsta placku, ze zbytku mřížky nebo vykrajuji obrázky
aby byl koláč…
ŽIDOVSKÁ BÁBOVKA
Potřebné ingredience
450g hladké mouky (já nastavuji polohrubou, poměr tak 3:1, ale záleží na vás, jak to máte rádi), 80g cukru, špetka soli, vanilka, citronová kůra, 30g droždí, 1/4l vody nebo mléka (já dávám mléko), 3 žloutky, 120g rozpuštěného másla (nebo oleje, ale máslo je samozřejmě lepší), rozpuštěné máslo na potření, skořicový cukr (nebo kakao a cukr), mandle, hrozinky
Postup přípravy
do mísy: mouka, cukr, sůl (špetka), vanilka (tu já většinou nemám) a citronová kůra
kvásek: droždí, trocha cukru a vlažného mléka
ve zbytku mléka rozmíchat 3 žloutky
PIŠKOTOVÉ TĚSTO NA DORT V MIKROVLNCE
Potřebné ingredience
1/2 hrnku cukru moučka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1a 1/2 hrnku mouky, prášek do pečiva, citronová kůra, (mléko)
na polevu: 16 dkg cukru moučka, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 2 lžíce horkého 100% tuku a 3 - 4 lžíce vařící kávy - smíchat a hned natřít
Postup přípravy
utřít žloutky s cukrem, přidat olej, mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru, případně mléko (pokud by to bylo moc husté), naposled sníh z bílků
vznikne lité těsto (jako na…
Borůvková buchta ze zakysané smetany
Potřebné ingredience
170g másla
170g cukru krupice
3 velká vejce
220g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
4 lžíce zakysané smetany
200g borůvek (mimo borůvkovou sezónu používám mražené)
Postup přípravy
máslo, cukr a celá vejce utřeme (já to dělám v robotu, ale když je máslo hodně změklé, jde to dobře i v míse vařečkou), přidáme mouku a prášek do pečiva - je to hodně husté, pak…