Bublanina
Potřebné ingredience
5 vajec, 30 dkg cukru (10 lžic), 40 dkg polohrubé mouky (13-14 lžic), 1 vanilkový cukr, 1 prdopeč, 15 dkg oleje (1,5-1,8 dcl), 15 dkg vody (1,5-1,8 dcl)
Postup přípravy
Vyšleháme bílky.
V jiné míse šleháme postupně žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Pak všleháme olej a vodu, potom moukou s prdopečem. Nakonec vmícháme sníh.
Vlijeme na…
Farské řezy
Potřebné ingredience
Na těsto: 7 žloutků, 30 dkg cukru krupice, 30 dkg mletých ořechů (část ořechů lze nahradit strouhankou - třeba v poměru 2 díly ořechů a 1 díl strouhanky), 7 bílků Na krém: zkaramelizované Salko (koupené hotové, či obyčejné vařené 2 hodiny - den předem), 250g másla, ořechy na posypání
Postup přípravy
Žloutky a cukr ušleháme do pěny, vmícháme ořechy. Z bílků vyšleháme sníh, opatrně vmícháme.
Pečeme cca 10 minut na 180°C.
Po vychladnutí namažeme krémem (zkaramelizované…
Tvarohová bábovka
Potřebné ingredience
250g cukru (moučka či krupice), 1 vanilinový cukr, 1 Hera, 3 vejce, 1 vanička tvarohu, 250g polohrubé mouky, 1/2 balení prdopeče (+ rozinky, čokoláda, ořechy), tuk a krupice na vymazání a vysypání formy,
Postup přípravy
V míse utřeme žloutky s cukrem a rozměklou Herou.\r\nPřidáme tvaroh, mouku, prdopeč a pak jemně vmícháme tuhý sníh z bílků.\r\nNa závěr můžeme přidat rozinky, čokoládu či ořechy …
Drobenková buchta s jablky
Potřebné ingredience
1 hera, 1 hrnek cukru (krupice), 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilinový cukr, 1 prdopeč, 2 vejce, 1 hrnek mléka, jablka, mletá skořice, kokosová moučka, tuk a krupice na vysypání plechu, (hrnek používám čtvrtlitrový)
Postup přípravy
Změklou heru, cukr, polohrubou moku a vanilinový cukr zpracujeme na drobenku.
Hrnek drobenky dáme stranou. Do zbytku přidáme prdopeč, celá vejce a mléko a vymícháme těsto.
Jablíčkový perník
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky (já dala 400 g polohrubé mouky a 100 g celozrnné) 250 g cukru (krupice) 3 lžíce kakaa 1 lžička jedlé sody 1 prášek do perníku špetka soli 1 lžička mleté skořice 450-500 ml mléka (já přidala i trochu bílého jogurtu) 20 ml oleje 2 vejce 3 lžíce povidel naředěných rumem 3-4 nahrubo nastrouhaná jablka tuk a krupice na vysypání plechu (případně bílou polevu na ozdobu)
Postup přípravy
Sypké přísady smícháme, přidáme vejce, olej, mléko a povidla a řádně promícháme.
Nakonec přidáme strouhaná jablka a opět dobře promícháme.
Těsto nalijeme na vyšší plech a v…
Jablečno-ořechový dortík
Potřebné ingredience
3 vejce, 250 g nastrouhaných jablek, 150 g cukru moučky, 1 polévkovou lžíci kakaa, 100 g sekaných ořechů, 70 g krupice, tmavou a bílou čokoládovou polevu (bílá není nutná), ořechová jádra na zdobení
Postup přípravy
Oddělíme žloutky od bílků.
Jablka oloupeme a nastrouhámee na hrubém struhadle.
Žloutky s cukrem vymíchámee do pěny, přidáme 1 lžíci kakaa, nastrouhaná jablka, krupici a…
Pivní těsto (na štrúdlík)
Potřebné ingredience
30 dkg hladké mouky, půl kostky (125 g) 100% tuku, špetka soli, 15 lžic piva; oprančená strouhanka, jablka, cukr, skořice, oříšky či slunečnicová jádra, rozinky... rozšlehané vejce na potření
Postup přípravy
Mouku prosijeme na vál, přidáme špetku soli. Tuk nasekáme na menší kousky a necháme změknout. Pak přidáme pivo a vše zpracujeme v těsto (podle potřeby přidáme pivo či mouku).
Bílkový chlebíček
Potřebné ingredience
6 bílků, 20 dkg mletého cukru, 10 dkg mletých ořechů, 10 dkg hrubé mouky, mouka a tuk na vysypání formy
Postup přípravy
Ušleháme sníh z bílků.
Polovinu cukru zašleháme, druhou polovinu vmícháme.
Pak přidáme ořechy, nakonec mouku.
Pečeme ve vymazané a vysypané formě.
Vychladlé…