Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Bublanina

Bublanina

Potřebné ingredience

5 vajec, 30 dkg cukru (10 lžic), 40 dkg polohrubé mouky (13-14 lžic), 1 vanilkový cukr, 1 prdopeč, 15 dkg oleje (1,5-1,8 dcl), 15 dkg vody (1,5-1,8 dcl)

Postup přípravy

Vyšleháme bílky.
V jiné míse šleháme postupně žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Pak všleháme olej a vodu, potom moukou s prdopečem. Nakonec vmícháme sníh.
Vlijeme na…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Pampeliškový med

Pampeliškový med

Potřebné ingredience

250 g pampeliškových květů; 1,5 litru vody; 1 pomeranč; 1 citron; 1,5 kg krystalového cukru

Postup přípravy

Květy zbavíme zeleného zákrovu, propereme je, přelijeme vroucí vodou a necháme přikryté do druhého dne. Pak je scedíme přes plátýnko a vymačkáme.
Do nálevu přidáme pomeranč a…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Olivový chléb  z domácí pekárny

Olivový chléb z domácí pekárny

Potřebné ingredience

190 ml vody 5 lžic olivového oleje 450 g polohrubé mouky, 2 lžíce provensálského koření, lžička soli, špetka cukru, kostka droždí, balíček oliv (bez pecek a náplně)

Postup přípravy

Do pekárny dáme vodu, olej, pokryjeme moukou, posypeme kořením.
Do jednoho rožku dáme sůl, do protilehlého rožku cukr, doprostřed rozemneme kostku droždí.
Pekárnu jsem…

Zobrazit více...
POMAZÁNKY
Pomazánka z červené řepy

Pomazánka z červené řepy

Potřebné ingredience

sterilovaná červená řepa, tvrdý sýr, křenové pomazánkové máslo

Postup přípravy

Přiměřené množství červené řepy necháme okapat, rozmixujeme.
Přidáme tvrdý sýr nastrouhaný na jemno a pomazánkové máslo křenové.
Promícháme a mažeme nejlépe na celozrné…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Farské řezy

Farské řezy

Potřebné ingredience

Na těsto: 7 žloutků, 30 dkg cukru krupice, 30 dkg mletých ořechů (část ořechů lze nahradit strouhankou - třeba v poměru 2 díly ořechů a 1 díl strouhanky), 7 bílků Na krém: zkaramelizované Salko (koupené hotové, či obyčejné vařené 2 hodiny - den předem), 250g másla, ořechy na posypání

Postup přípravy

Žloutky a cukr ušleháme do pěny, vmícháme ořechy. Z bílků vyšleháme sníh, opatrně vmícháme.
Pečeme cca 10 minut na 180°C.

Po vychladnutí namažeme krémem (zkaramelizované…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

Potřebné ingredience

250g cukru (moučka či krupice), 1 vanilinový cukr, 1 Hera, 3 vejce, 1 vanička tvarohu, 250g polohrubé mouky, 1/2 balení prdopeče (+ rozinky, čokoláda, ořechy), tuk a krupice na vymazání a vysypání formy,

Postup přípravy

V míse utřeme žloutky s cukrem a rozměklou Herou.\r\nPřidáme tvaroh, mouku, prdopeč a pak jemně vmícháme tuhý sníh z bílků.\r\nNa závěr můžeme přidat rozinky, čokoládu či ořechy …

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Drobenková buchta s jablky

Drobenková buchta s jablky

Potřebné ingredience

1 hera, 1 hrnek cukru (krupice), 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilinový cukr, 1 prdopeč, 2 vejce, 1 hrnek mléka, jablka, mletá skořice, kokosová moučka, tuk a krupice na vysypání plechu, (hrnek používám čtvrtlitrový)

Postup přípravy

Změklou heru, cukr, polohrubou moku a vanilinový cukr zpracujeme na drobenku.
Hrnek drobenky dáme stranou. Do zbytku přidáme prdopeč, celá vejce a mléko a vymícháme těsto.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jablíčkový perník

Jablíčkový perník

Potřebné ingredience

500 g polohrubé mouky (já dala 400 g polohrubé mouky a 100 g celozrnné) 250 g cukru (krupice) 3 lžíce kakaa 1 lžička jedlé sody 1 prášek do perníku špetka soli 1 lžička mleté skořice 450-500 ml mléka (já přidala i trochu bílého jogurtu) 20 ml oleje 2 vejce 3 lžíce povidel naředěných rumem 3-4 nahrubo nastrouhaná jablka tuk a krupice na vysypání plechu (případně bílou polevu na ozdobu)

Postup přípravy

Sypké přísady smícháme, přidáme vejce, olej, mléko a povidla a řádně promícháme.
Nakonec přidáme strouhaná jablka a opět dobře promícháme.
Těsto nalijeme na vyšší plech a v…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ MEDICÍNA
Cibulový čaj - na kašel

Cibulový čaj - na kašel

Potřebné ingredience

cibule majoránka voda med

Postup přípravy

Střední cibuli nakrájíme na kostičky a dáme vařit do cca 1 litru vody.
Až se začne vařit, chvíli povaříme, přisypeme hrstku majoránky, a jak přejde varem, zhasneme hořák,…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Kuskus

Kuskus

Potřebné ingredience

250 g kuskusu, 1/4 l vody, olivový olej, máslo, sůl, cibule, česnek, zelenina - čerstvá a mražená (mrkev, porek, kukuřice, hrášek)

Postup přípravy

Vodu osolíme, přidáme olivový olej, a přivedeme k varu (místo vody lze použít vývar, já místo soli dávám rovnou zeleninový či kuřecí bujon).
Odstavíme, vsypeme kuskus, dobře…

Zobrazit více...

Kategorie