VÝBORNÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
suroviny: 250 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, špetka soli, máslo na vymazání a mouka na vysypání koláčové formy nebo dortové. Náplň: 25 g másla, 7 polévkových lžic třtinového cukru, 4 jablka – oloupaná, zbavená jádřince a nakrájená na menší kousíčky, 2 vejce, 150 ml smetany na šlehání 30 – 33%, pár lístků máty na ozdobu (nemusí být).
Postup přípravy
POSTUP: Do mouky nakrájet máslo, rozklepnout vejce, osolit a vypracovat hladké pevné těsto. Vytvarovat kouli, zabalit do potravinářské fólie a uložit na 1 hodinu do lednice.
VÝBORNÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
200 - 220 ml mléka, 1 celé vejce, špetka soli, 100 g rostlinného tuku Hera (Zlatá haná...) nebo 100 ml oleje, 1 plná PL cukru, 20 g kvasnic, 400 g hladké mouky. 1 vejce na potření okrajů koláče pře pečením.
Postup přípravy
Z trošky mléka, špetky cukru, kvasnic a trochu mouky si uděláme klasický kvásek. Necháme vykynout. Mezitím si dám do mísy zbytek teplého mléka, špetku soli, tuk nebo olej (když…