Košíčky s krémem a ovocem
Potřebné ingredience
100 g změklého másla, 120 g krupicového cukru - nejlépe hnědého, 100 g lískových oříšků - jemně umletých, tuk na vymazání formiček, 250 g mascarpone, žervé nebo jemného tvarohu, 2-3 lžíce mléka, citronovou šťávu, 3 lžíce práškového cukru a 250 g drobného ovoce (borůvky, maliny..) nejlépe je ovoce čerstvé, já použila zmražené - dejte nejlépe přes noc do chladničky pomalu rozmrazit a pak na pár hodinek okapat... recept jsem získala z časopisu Apetit, kde je s borůvkama - ty už ale v mražáku nebyly :O(
Postup přípravy
1. troubu si předehřejte na 180 (horkovzdušnou na 160). Dvanáct formiček o průměru cca 6 cm lehce vymastěte ( u nepřilnavých nebo silikonových formiček to není potřeba). Když…
Mazanec - výborný :o))
Potřebné ingredience
40 dkg polohrubé mouky, 8 dkg cukru, 10 dkg rozpuštěného másla, kvásek - (z 1/8 l vlažného mléka, 3 dkg droždí, cca lžíce cukru), 5 dkg oloupaných mandlí, 8 dkg rozinek, 1 dl mléka, 3 žloutky, citrónová kůra, špetka soli
Postup přípravy
Z droždí, cukru a mléka připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout.
Smísíme mouku, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo a citrónovou kůru. Přidáme kvásek a zpracujeme v těsto…
Jablečný závin
Potřebné ingredience
balíček listového těsto, 4 středně velká jablka, hrst rozinek namočených na cca 20 minut v rumu (nemusí být), mletá skořice, třtinový přírodní cukr, lupínky mandlí
Postup přípravy
Jablka oloupat a nakrájet na kostičky (závin je pak více šťavnatý). Listové těsto vyválet do obdelníčku (1 balíček vyjde na dva záviny, či-li dva obdelníčky). Střední pruh posypat…
Kompotová buchta
Potřebné ingredience
38 dkg polohrubé mouky, 25 dkg cukru moučka, 4 vejce, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody, 1 lžíce kakaa, ne plná lžíce skořice, 15 dkg rozpuštěného másla (může být klidně i olej), 1 sklenice jakéhokoliv ovocného kompotu i se šťávou. Můžeme přidat 10 dkg ořechů.
Postup přípravy
Vše smícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný hlubší plech nebo pekáč - já dělám v pekáči, buchta je pak trošku vyšší. A pečeme. Po vychladnutí můžeme potřít čok. polevou …