AMERICKÁ BÁBOVKA CHIFFON CAKE-vysoká a nadýchaná
Potřebné ingredience
Ingredience: 290 g hladké mouky, 300 g cukru-jemný krystal, 1 sáček kypřícího prášku, špetka soli, 200 ml vlažné vody, 120 ml oleje, 6 bílků a 6 žloutků z větších vajec, 1 vanilkový cukr, strouhaná citronová kůra.
Postup přípravy
Zvlášť v misce vyšleháme bílky se solí na tuhý sníh. Podle jiné varianty můžeme místo soli šlehat bílky přímo s kypřícím práškem, sníh je pevný, brzy neklesá a moučník pak pěkně…
LINECKÝ BROSKVOVÝ KOLÁČ s pistáciovými oříšky
Potřebné ingredience
Ingredience na linecké těsto: 300 g hladké mouky, 175 g másla, 100 g jemného krystalového cukru,1 celé vejce, 1 žloutek, sůl. Ostatní ingredience: 2 velké, nebo 3 středně velké broskve, meruňkový džem, 1 PL nasekaných pistáciových oříšků, trochu nasekané bílé a tmavé čokolády (nemusí být).
Postup přípravy
Postup práce:
Připravíme linecké těsto a ještě měkké ho rozprostřeme na pečící papír a vložíme do nízké dortové formy o průměru 24 cm.
Okraje můžeme ozdobně vytvarovat.…
JOGURTOVÉ OVOCNÉ KOSTKY-jemný moučník
Potřebné ingredience
Suroviny odměřené v kelímku: 5 kelímků (od jogurtu 125 g) hladké mouky, 2 kelímky jemného krystalového cukru, 2 kelímky jogurtu dle vlastní volby, 2 necelé kelímky oleje, 3 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 1 malá špetka soli, 1 lžička rumu (nemusí být).
Postup přípravy
Postup práce:
Mouku, oba cukry, prášek do pečiva a sůl v míse dobře promícháme a spojíme s jogurtem, vejci, olejem a rumem.
Hladké těsto nalijeme do plechu s pečícím…
VIŠŇOVÉ KOLÁČKY se žloutkovým krémem
Potřebné ingredience
1 baliček domácího listového těsta, 1 vejce na potření, višňový džem, vanilkový cukr na posypání. Suroviny na krém: ½ l mléka, 60 g hl. mouky, 2 žloutky, 50 g jemného krystalového cukru.
Postup přípravy
Předem si připravíme žloutkový krém - v části mléka rozšleháme cukr, žloutky a přivedeme do varu.
Za stálého míchání přidáme dobře rozmíchanou mouku ve zbytku mléka a uvaříme…
LINECKÝ KOLÁČ plněný tvarohem a čokoládou
Potřebné ingredience
Ingredience na těsto: 300 g hladké mouky, 110 g jemného krystalového cukru, 150 g másla, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, 2 bílky, malá špetka soli, citronová kůra. Ingredience do náplně: 300 g baleného tvarohu, 200 g zakysané smetany, 1/3 sáčku pudinkového prášku, 2-3 PL cukru, 100 g hrubě nasekané hořké čokolády, 2 žloutky (nemusí být) 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička rumu.
Postup přípravy
Postup práce:
Suroviny zpracujeme na hladké těsto, které rozdělíme na dva bochánky-každý zabalíme a na 1 hodinu vložíme do ledničky.
Mezi tím připravíme náplň:
MUFFINKY kakaové, kokosové i se strouhanou čokoládou
Potřebné ingredience
240 g hladké mouky, ½ sáčku kypřícího práčku do pečiva, ½ sáčku vanilkového cukru, 100 g krystalového cukru, 140 g tmavé hořké čokolády, 100 g měkkého másla, 2 deci mléka, 2 celá vejce, malá špetka soli.
Postup přípravy
Měkké máslo smícháme s krystalovým, vanilkovým cukrem a solí. Přidáme postupně vejce a mléko, těsto dáme bokem.
Předehřejeme troubu na teplotu 180 st. C a pokračujeme-s moukou…
BORŮVKOVÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ z tvarohového těsta
Potřebné ingredience
Ingredience na tvarohové těsto: 450 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku, 220 g jemného cukru krystalu, 140 g změklého másla, 250 g tvarohu, 2 celá vejce, 1 žloutek, strouhaná citronová kůra. Ostatní ingredience: Borůvková marmeláda s kousky ovoce, hrst čerstvých borůvek.
Postup přípravy
Postup práce:
Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a na hodinku uložíme do ledničky.
Potom těsto rozdělíme na 5 částí.
První díl vyválíme na…
OVOCNÉ DROBENKOVÉ KOSTKY se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
Ingredience na drobenkové těsto: 200 g hladké mouky, 100 g cukru krystal, trochu soli, 1 KL prášku do pečiva, 90 g měkkého másla. Ingredience na smetanový krém: 50 g krystalového cukru, 1 celé vajíčko, 15 g hladké mouky, 130 g zakysané smetany. Nakonec ovoce: 300 g vypeckovaných třešní, výborné jsou také borůvky i švestky.
Postup přípravy
Postup práce:
Ze všeho nejdřív vypeckujeme třešně a necháme odkapat.
Nachystáme si pekáček 20x20 cm s pečícím papírem.
Dále spojíme všechny suroviny na drobenku, ¾ jí…
SKLÁDANÉ ROHLÍČKY ve tvaru mašliček
Potřebné ingredience
300 g polohrubé mouky, 100 ml mléka, 40 g cukru, 30 ml oleje, 1-2 celá vejce střední velikosti, ½ kostky čerstvého droždí, 1/2 deci vlažné vody, špetka soli, 1 žloutek + lžička mléka na potření, čokoládový oříškový krém (nutela nebo jiné náplně), vanilkový cukr.
Postup přípravy
V malé misce spojíme droždí, vlažnou vodu, cukr, zaprášíme moukou, zakryjeme a necháme vzejít.
Pak přelijeme do mísy a spolu se zbývající moukou, mlékem, olejem, vejcem a solí…
ŠŤAVNATÝ JABLEČNÝ KOLÁČ s rybízem
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 300 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 180 g krystalového cukru, 95 g měkkého másla, 3 celá vejce, 1 deci mléka. Ostatní suroviny: 2 oloupaná jablka, 150 g červeného rybízu, 1 sáček vanilkového cukru.
Postup přípravy
Předem oloupeme jablka a nakrájíme na větší měsíčky.
Obrané kuličky rybízu promícháme s vanilkovým cukrem a obojí dáme bokem.
Vyšleháme vejce s cukrem a máslem,…