Hermelínovo-šunková pomazánka
Potřebné ingredience
120g hermelínu, 100-150g šunky (šunkového salámu), 2 vejce, asi 4 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce majonézy, 1 lžička plnotučné hořčice
Postup přípravy
Hermelín a šunku nastrouháme nahrubo, vejce nakrájí na malé kousky, nebo taky nastrouháme. Vše smícháme.
Nivová pomazánka s vlašskými ořechy
Potřebné ingredience
1/2 pomazánkového másla, 1/2 polotučného tvarohu, 2 hrsti strouhané nivy, 2 hrsti sekaných ořechů, sůl, 1/2 stroužku česneku, pepř, ev. trochu mléka na zředění
Sýrovo-mrkvová pomazánka
Potřebné ingredience
100g očištěné nastrouhané mrkve, 200g nastrouhané goudy, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, asi 5 lžic majonézy
Tuňáková pomazánka s domácím chlebem
Potřebné ingredience
160g tuňáka ve vlastní šťávě, 80g lučiny, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 1 lžička hořčice, hrst petrželky Chleba: 350ml mléka, 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžičky kmínu, 200g hladké mouky, 300g žitné chlebové mouky, 1/2 droždí
Postup přípravy
Na pomazánku ušleháme máslo s lučinou a solí, přidáme zbytek ingrediencí. Necháme vychladit.
V pekárně necháme zadělat těsto na chleba (nemusíme nechávat kynout, jen umíchat),…
Mrkvová s lučinou
Potřebné ingredience
75g mrkve (1 střední), 1 lučina (62g), sůl, pepř, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžíce sekaných mandlí
Pomazánka z pečeného kuřete
Potřebné ingredience
pečené kuřecí maso i s kůží (asi z 1 stehna a 1 prsa), 1 lžička plnotučné hořčice, sůl, pepř, asi 100g lučiny, 1 lžíce másla
Domácí žervé
Potřebné ingredience
500g jogurtu, 1/2 - 1 zakysaná smetana, ev. 1/2 kelímku šlehačky. Sůl, bylinky podle chuti (čerstvé, sušené, paprika, česneková sůl, křen, pesto,...). Cedník, plátýnko
Postup přípravy
Jogurt mírně osolíme a vyklopíme ho do cedníku, ve kterém je plátno a dáme do hrnce nebo mísy, kde cedník nedosahuje ke dnu. Zabalíme a necháme v lednici 24-48hod. Poté přidáváme…
Pomazánka z červené řepy, sýrovo-česneková pomazánka
Potřebné ingredience
Z červené řepy: 1 menší červená řepa, 1/2 - 1 stroužek česneku, 80g domácí lučiny (u kupované trochu naředit mlékem), 50g eidamu, sůl, pepř Sýrovo-česneková: 100 - 150g eidamu, 1 - 3 stroužky česneku, 100g pomazánkového másla, 1 - 2 lžíce majonézy
Postup přípravy
1. Řepu a eidam nastrouháme najemno, smícháme se zbytkem ingrediencí. Necháme chvíli odležet.
2. Najemno nastrouhaný eidam smícháme s ostatními surovinami.
Sýrovo-česneková podle Verči, rybičková (recept z MMB)…
Potřebné ingredience
Sýrovo-česneková: 1 pomazánkové máslo, 100g eidamu, 2 trojúhelníčky taveného sýru, 2 - 3 stroužky česneku, 1 - 2 lžíce tatarky, sůl. Rybičková: 200g ryb v tomatové omáčce, 100g lučiny, 1 lžíce kečupu, sůl, pepř. Tuňáková s kari: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=105456&user=69838
Tuňáková pomazánka s cottage
Potřebné ingredience
120g cottage, 2 střední mrkve nastrouhané najemno, 100g lučiny, 1 velká plechovka tuňáka (120g masa), sůl, pepř,1 lžička dijonské hořčice