Luxusní - Krémová květáková polévka bez jíšky
Potřebné ingredience
Hlava květáčku, sůl, pepř, smetana 1/4 l, žloutek, mléko 1 dl, tavený sýr, nebo parmazán, muškátový oříšek, vaječné drobení, smetana, žloutek, jarní cibulka
Postup přípravy
Růžičky květáku rozebereme, a vaříme v osolené vodě. Rozmačkáme šťouchadlem. V posledních minutách přidáme i vaječné drobení a uvaříme do měkka. Přidáme asi 1 dl mléka, ochutíme…
Pravá jihočeská kulajda
Potřebné ingredience
hrst čerstvých hub (hřiby, křemenáče, lišky) 6 větších brambor špetka kmínu nové koření černý pepř (po třech kuličkách) 2 bobkové listy hrnek smetany (hustá kysaná je do kulajdy jako dělaná) hladké mouky na 2 lžíce 1 až 2 lžíce octa 4 čerstvá vejce sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)
Postup přípravy
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky, nebo dáme sušené, které předem namočíme ve vodě. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v…