(recept
si oblíbilo 16 návštěvníků)
Pravá jihočeská kulajda
Potřebné ingredience
hrst čerstvých hub (hřiby, křemenáče, lišky) 6 větších brambor špetka kmínu nové koření černý pepř (po třech kuličkách) 2 bobkové listy hrnek smetany (hustá kysaná je do kulajdy jako dělaná) hladké mouky na 2 lžíce 1 až 2 lžíce octa 4 čerstvá vejce sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)
Postup přípravy
Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky, nebo dáme sušené, které předem namočíme ve vodě. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření (kmín, nové koření, pepř, bobkový list). Když jsou brambory měkké přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Kdo nechce, mouku nedává, já nedala. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka navoněná houbami a koprem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
myška1000
(upraveno)
18. 12. 2013, 22:01
A co smetana