FAZOLOVÁ POLÉVKA s cuketou a pórkem
Potřebné ingredience
Ingredince pro 3 osoby: 6-7 PL uvařených fazolí (nebo 1 konzerva) 1 větší brambora ( nebo 2 menší), 1 větší cuketa (nebo 2 menší), 1 rajče, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 mrkev, 1 pórek, majoránka (nejlépe pár čerstvých lístečků), petrželová nať, popřípadě 2-3 PL předem uvařených drobných těstovin.
Postup přípravy
Postup práce:
Do osolené vody dáme vařit oloupanou bramboru vcelku, přidáme na kostičky nakrájenou karotku, celer, pórek, cuketu i rajčátko.
V polovině času varu…
rychlá rajčatová polévka-podle Jarky
Potřebné ingredience
Ingredience: (1 - 2 porce) 250 g rajčat ,350 ml vody, 2 lžíce smetany,2 ks nového koření, bazalka,sůl, pepř
Postup přípravy
Postup:
Rajčata nakrájíme nadrobno nebo je nejprve spaříme, oloupeme a pak nakrájíme.
Zalijeme je vodou, přidáme nové koření, pepř a sůl. A dáme vařit.
Až budou rajčata…
OSVĚŽUJÍCÍ KEFÍROVÁ POLÉVKA s červenou řepou
Potřebné ingredience
Ingredience na polévku pro tři osoby: 250 g vařené, nahrubo nastrouhané červené řepy, 250 ml kefíru, sůl, pepř (nemusí být), ½ vejce uvařené natvrdo a nakrájené na kostičky, 1 střední salátová okurka, oloupaná a nakrájená také na malé kostičky. Dozdobení polévky: 3 PL zakysané smetany, 1 a ½ natvrdo uvařeného vejce, kopr nebo pažitka. Příloha: 3 uvařené střední brambory, sůl, olej, pažitka.
Postup přípravy
Postup práce:
Uvařenou červenou řepu nahrubo nastrouháme, osolíme, opepříme a v misce smícháme s kefírem.
Přidáme kostičky okurky a natvrdo vařeného vajíčka /z jedné půlky/,…
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
250 g hlívy ústřičné, 1 cibule, 1 nastrouhaná mrkev, 1 větší stroužek česneku, zeleninový vývar, 1 lžička sladké + 1 lžička pálivé papriky, majoránka, pepř, 2 lžíce hladké mouky, máslo, petržel
Postup přípravy
Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na másle a přidáme mrkev a hlívu. Krátce osmažíme, přisypeme mouku a papriku, zamícháme, zalijeme vývarem, opepříme a vaříme cca 20 min. Nakonec…
Brokolicová polévka
Potřebné ingredience
1 brokolice (rozdělat na růžičky), 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru nakrájeného na kostičky, zeleninový bujón, sůl, pepř, dle chuti pažitka, petržel, libeček, česnek
Postup přípravy
Orestujeme zeleninu na másle, přidáme brokolici a zalijeme vodou. Uvařenou zeleninu rozmixujeme, přidáme sůl,pepř, vegetu nebo kostku zeleninového bujónu, povaříme a nakonec…
Cibulová polévka
Potřebné ingredience
1/2 kg cibule 8 dkg másla 2 dkg hladké mouky 1 litr zeleninového vývaru 2 lžíce bílého vína 7,5 dkg strouhaného sýru 1 žloutek 2 lžíce smetany 4 plátky veky nebo toustového chleba
Postup přípravy
Máslo rozehřejeme a na něm zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli při mírné teplotě a smažíme dozlatova, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem, osolíme, opepíme a při mírné…
Boršč - recept od kamarádky
Potřebné ingredience
Tato polévka obsahuje vysoký podíl kořenové zeleniny, proto díky vysokému obsahu minerálů a vitamínů velmi efektivně odbourává podkožní tuk. Z každého druhu následující zeleniny si připravíme na kostičky nakrájenou misku mrkve, petržele, celeru, kedlubny, zelené papriky a tři misky na malé kostičky nakrájené červené řepy. Koření : sůl, mletý pepř, mletý kmín, 5 zrnek nového koření, mletá červená paprika, tři bobkové listy, olej, rajský protlak, dva stroužky česneku, jedna středně velká cibule.
Postup přípravy
Na oleji osmahněte všechnu kořenovou zeleninu.
Zeleninu za stálého míchání 15min. restujte.
Osolte, opepřete, přidejte kmín, nové koření, bobkový list a nakrájenou papriku…
Celerový krém
Potřebné ingredience
kousek másla cibule 400 g celeru 400 g brambor zeleninový bujon smetana na vaření olivový olej pečivo na krutony
Postup přípravy
Na kousku másla zpěním nadrobno nakrájenou cibulku, přidám na kostičky nakrájené brambory a celer, lehce osmahnu, zaleju vodou, přidám zeleninový bujon nebo vegetu apod., povařím,…
Cornies kukuřičná polévka
Potřebné ingredience
9 plátků RACIO Cornies kukuřičné s mořskou solí, 250 ml smetany ke šlehání, ½ litru zeleninového vývaru, ½ litru mléka, 1 cibule, 3 lžíce kukuřičného nebo slunečnicového oleje, 300 gramů kukuřice (čerstvé, sterilované nebo mražené), sůl, muškátový oříšek, bílý pepř
Postup přípravy
Cibuli očistíme, nadrobno nakrájíme a orestujeme dozlatova na oleji. Restovanou cibulku zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 10 – 15 minut. Přidáme kukuřici, mléko a větší…
Špenátový krém
Potřebné ingredience
1 cibule,2 balení mraženého listového špenátu sekaného-nebo protlak,3 str.česneku,máslo,sůl,mletý kmín,smetana,2-3 brambory
Postup přípravy
Cibuli nasekáme najemno a zpěníme na trošce másla,pak přidáme protlaky a orestujeme.Vsypeme brambory nakrájené na malé kostičky a zalijeme vývarem,pokud nemáme tak horkou vodou…