Holandské řízky
Potřebné ingredience
500 g mletého vepřového masa, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra (Ementál, Gouda...), 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, petrželka, bílý pepř, sůl, strouhanka (nejlépe Panko strouhanka), máslo
Postup přípravy
V míse smíchat maso + sýr + vejce + mouku + pepř + sůl + pokrájenou petrželku (v případě potřeby dohustit strouhankou).
Z hmoty vytvarovat několik bochánků (7 po cca 100 g)…
Pštrosí vejce
Potřebné ingredience
500 g mletého masa, 5 stroužků česneku, 1 vejce, 1 šalotka, trocha smetany nebo mléka, sůl, pepř,sladká paprika, několik plátků slaniny na vyložení hrnce, 5-6 vajec uvařených natvrdo, strouhanka (nejlépe Panko)
Postup přípravy
Maso + vejce + šalotka, pokrájená na drobno + prolisovaný česnek + pepř + sůl + paprika + smetana - vypracovat směs.
Masovou směs rozdělit na 5-6 dílů.
Z každého dílu v…
Hovězí kostky s paprikou a koriandrem
Potřebné ingredience
400 g hovězího masa, 1 červená cibule, 1 velká červená kapie, 4 stroužky česneku, čerstvé bylinky (koriandr a bazalka), sůl, pepř, 1 lžíce medu, 1 lžíce Worcestrové omáčky, 2 lžíce sojové omáčky
Postup přípravy
Na dno hrnce dát pokrájenou červenou cibuli.
Na cibuli rozložit hovězí maso pokrájené na kostky (lehce osolit a opepřit), na maso na proužky nakrájenou červenou kapii, na…
Kuřecí s chřestem
Potřebné ingredience
kuřecí maso (nejlépe stehenní řízky), chřest, strouhaný tvrdý sýr, sladká smetana, máslo, bílý pepř, sůl
Postup přípravy
Oloupat chřest a rozdělit zhruba na třetiny, kuřecí maso osolit a opepřit.
Hrnec lehce vymazat máslem a na dno nasypat nejsilnější (tedy spodní) díly chřestu.
Na to…
Krůtí křídla na zelí
Potřebné ingredience
krůtí křídla, kysané nebo sterilované bílé zelí, cibule, cukr, směs koření "Vepřová pečeně"
Postup přípravy
Na dno hrnce rozložit pokrájenou cibuli.
Na cibuli rozložit zelí, pocukrovat (v závislosti na kyselosti zelí a zvyklosti).
Křídla okořenit a položit na zelí
Pomalit…
Marinované krůtí nožky
Potřebné ingredience
krůtí stehna, cibule, 1dcl černého piva (nebo vody); * NA MARINÁDU: 1 lžička grilovacího koření (používám od Avokáda Grilovací koření s česnekem), 1 lžička sladké papriky, ½ lžičky granulovaného česneku, bílý pepř, olej
Postup přípravy
12-24 hodin předem připravit marinádu - všechny suroviny smíchat.
Krůtí nohy na několika místech proříznout, marinádu zatřít do masa, přendat do uzavřené nádoby a nechat…
Roláda z mletého masa plněná smaženými vajíčky, domácí…
Potřebné ingredience
MASO: půl kg mleté krkovičky nebo libovějšího bůčku, cibule na kostičky, utřený česnek, 1 vejce, sůl, mletý pepř, sl. paprika, majoránka, kukuřičná strouhanka. NÁPLŇ: cibule na malé kostičky, 4 -5 vajec, sůl, pepř, na kostičky nakrájená dobrá domácí klobáska, pořádná hrst zelené ploché petrželky.
Postup přípravy
MASO: na pánvi rozehřejeme trošku oleje, přidáme cibulku a opékáme do zesklovatění. Pak přidáme česnek a drcený kmín a opékáme do zlatova. Tuto směs po vychladnutí přídáme k masu…
Hovězí na česneku se špenátem
Potřebné ingredience
500 g hovězího masa, 5 stroužů česneku, 1 cibule (nebo pár šalotek), 150-200 g listového baby špenátu, sůl, pepř
Postup přípravy
Nejprve si připravit suroviny: maso nakrájet na plátky (nebo kostky, nebo nudličky), česnek nakrájet na plátky, cibuli pokrájet na co nejtenčí měsíčky.
Na dno hrnce nasypat…
Salisburský steak
Potřebné ingredience
* NA KARBANÁTKY: 500 g mletého hovězího masa, 1 žloutek, menší polovina jemně nakrájené cibule, ¼ šálku strouhanky (ideálně Panko), 2 lžíce mléka, 1 prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř; * NA OMÁČKU: 100 g pokrájených hub, větší půlka jemně nakrájené cibule, 300 ml hovězího vývaru, šťáva pod maso (instantní nebo ve vaničce), 1½ lžíce kečupu, 1 menší čajová lžička Dijonské hořčice, 1½ lžíce pokrájené čerstvé petrželky; * NA ZAHUŠTĚNÍ: 1½ polévkové lžíce kukuřičného škrobu, 3 lžíce vody
Postup přípravy
Všechny suroviny na karbanátky smíchat, osolit a opepřit.
Potom hmotu rozdělit na 5 dílů, z každého dílu vytvarovat karbanátek a osmahnout je na rozpálené pánvi (cca 3 minuty…